Important G.K. & Current Affairs Questions – 20th February 2019

Important G.K. & Current Affairs Questions – 20th February 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 20th February 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – February 2019

February Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 20th February 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – February 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 20th February 2019


1. International Annual Desert Festival kicked-off recently in _________.
A. Jaipur
B. Jaisalmer
C. Sri Ganganagar
D. Bikaner
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Jaisalmer

Explanation: International Annual Desert Festival kicked-off on the sand dune in Jaisalmer with thousands of tourists participating in the colourful event. The three-day festival, which exhibits rich cultural heritage of the desert state, commenced with a colourful procession from Gadsisar lake fort. It will have interesting events like Mr Desert and Ms Moomal competitions, moustache competitions, turban tying, tug of war, musical and cultural performances, among others.

2.Union Home Minister Rajnath Singh launched an all-in-one, pan-India emergency number ________ – accessible through panic buttons in mobiles.
A. 110
B. 112
C. 199
D. 400
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 112

Explanation: Union Home Minister Rajnath Singh launched an all-in-one, pan-India emergency number — 112 —  accessible through panic buttons in mobiles. The Emergency Response Support System (ERSS), launched in 16 states/union territories and Mumbai city, aims to help those in distress, especially women send out distress signals and their location details to the nearest police control room by pressing a button on their phones.

3. Which country recently inaugurated a new domestically-built submarine ‘Fateh’ armed with cruise missiles?

A. Pakistan
B. Iran
C. Israel
D. Iraq
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Iran

Explanation: Iranian President Hassan Rouhani has inaugurated a new domestically-built submarine armed with cruise missiles in line with the Islamic Republic’s move to boost its defense power.The inaugural ceremony for Fateh (Conqueror) submarine was held in the southern port city of Bandar Abbas in Hormozgan Province. Fateh, with a 100-percent domestically-sourced technology, can operate more than 200 meters below the sea surface for nearly five weeks. Iran’s first semi-heavy submarine is capable of carrying and firing cruise missiles that could be launched from a submerged position.

4. Who recently chaired the fifth meeting of the Island Development Agency (IDA)?
A. Narendra Modi
B. Rajnath Singh
C. Arun Jaitley
D. Urjit Patel
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rajnath Singh

Explanation: The Union Home Minister, Shri Rajnath Singh, chaired the fifth meeting of the Island Development Agency (IDA) held here today. The Island Development Agency reviewed the progress made towards the program “Holistic development of islands”. Bids for private sector participation in three tourism-based projects have already been invited by the Andaman & Nicobar Administration. They include eco-tourism projects in Smith Island & Long island and tent city project in Aves island. Bids will be invited shortly for one more project in Neil island of Andaman & Nicobar.

5. PM Modi recently unveiled development projects worth Rs. ________ for Varanasi.

A. 2100 crores
B. 2900 crores
C. 3350 crores
D. 4100 crores
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 3350 crores

Explanation: The Prime Minister, Shri Narendra Modi unveiled today development projects worth Rs. 3350 crores for Varanasi today. These projects pertain to various sectors of Health, Sanitation, Smart City, Connectivity, Power, Housing and others. Governor of UP Shri Ram Naik, CM of UP Shri Yogi Adityanath, and other dignitaries were present on the occasion.

6. Union Minister of Commerce & Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu, launched _________ to promote Start-ups, Women and Youth Advantage Through eTransactions on Government e Marketplace (GeM).

A. SWAYAM
B. S-MSME
C. SWATANTRA
D. SWAYATT
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. SWAYATT

Explanation: Union Minister of Commerce & Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu, launched SWAYATT in New Delhi today.  SWAYATT is an initiative to promote Start-ups, Women and Youth Advantage Through eTransactions on Government e Marketplace (GeM). This will bring together the key stakeholders within the Indian entrepreneurial ecosystem to Government e-Marketplace the national procurement portal. On this occasion, Commerce Minister also dedicated GeM Start-up Runway-an initiative of GeM in association with Start -up India to facilitate Start-ups registered with Start -up India to access the public procurement market and sell innovative products and services to government buyers.

7. ________ US states have sued President Donald Trump over his plan to declare a national emergency to get funding for his controversial wall along the border with Mexico.

A. 13
B. 16
C. 19
D. 22
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 16

Explanation: Sixteen US States have sued President Donald Trump over his plan to declare a national emergency to get funding for his controversial wall along the border with Mexico. The lawsuit came after Trump declared that he would spend billions of dollars more on border barriers that Congress had granted him.

8. Which among the following countries set up a committee to discuss reforming the country’s military-drafted constitution?Which among the following countries set up a committee to discuss reforming the country’s military-drafted constitution?
A. India
B. Sri Lanka
C. Myanmar
D. Bangladesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Myanmar 

Explanation: Myanmar set up a committee to discuss reforming the country’s military-drafted constitution. This pits Aung San Suu Kyi’s civilian government openly against the powerful armed forces for the first time over the incendiary issue. Suu Kyi’s National League for Democracy (NLD) party won a landslide in 2015 elections but was forced into an uneasy power-sharing agreement with the armed forces.

9. RBI will transfer an interim surplus of __________ rupees to the central government for the half-year ended 31st December 2018.
A. 14000 crore
B. 16000 crore
C. 20000 crore
D. 28000 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 28000 crore

Explanation: The Reserve Bank has announced that it will transfer an interim surplus of 28,000 crore rupees to the central government for the half-year ended 31st December 2018. In a statement, the RBI said the decision has been based on a limited audit review and after applying the extant economic capital framework. The decision follows the RBI Board meeting held in New Delhi, yesterday. Finance Minister Arun Jaitley addressed the board. Apart from RBI Governor Shaktikanta Das, all the four deputy governors and others attended the meeting.

10. Who was recently appointed as the new Kolkata Police Commissioner?
A. Anuj Sharma
B. Rajeev Kumar
C. Mamta Sharma
D. Naina Munjal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Anuj Sharma

Explanation: Additional Director General of West Bengal Police (law and order) Anuj Sharma was appointed as the new Kolkata Police Commissioner after his predecessor Rajeev Kumar was transferred as ADG & IGP of the Criminal Investigation Department (CID). Mr. Kumar recently faced CBI interrogation at Shillong over chit fund scam in West Bengal. He headed the probe instituted by the State Government on the scam.

11. Senior IRS officers Sandeep Mohan Bhatnagar and ___________ have been appointed as members in the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC).

A. Ashok Kumar Pandey
B. Ajit Doval
C. Tina Dabi
D. Vinod Aggarwal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Ashok Kumar Pandey

Explanation: Senior IRS officers Sandeep Mohan Bhatnagar and Ashok Kumar Pandey have been appointed as members in the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC), the Personnel Ministry said in an order issued. Pandey is a 1983-batch Indian Revenue Service (Customs and Central Excise) officer, while Bhatnagar a 1984-batch IRS officer. The Appointments Committee of the Cabinet has approved their appointment, the order said.

12. Which bank has initiated slew of measures, including waving off outstanding loans of 23 CRPF soldiers martyred in a terrorist attack in Pulwama district?

A. ICICI Bank
B. Bank of Baroda
C. HDFC Bank
D. SBI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. SBI

Explanation: The country’s largest lender State Bank of India has initiated slew of measures, including waving off outstanding loans of 23 CRPF soldiers martyred in a terrorist attack in Pulwama district of Jammu and Kashmir. Last week, 40 CRPF personnel were killed and five injured in one of the deadliest terror strikes in J&K.

13. ________ is to launch its first moon mission this week, sending an unmanned spacecraft to collect data to be shared with NASA.
A. USA
B. Russia
C. Israel
D. India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Israel 

Explanation: Israel is to launch its first moon mission this week, sending an unmanned spacecraft to collect data to be shared with NASA, organisers said. The 585-kilogram (1,290-pound) Beresheet (Genesis) spacecraft is to lift off atop a Falcon 9 rocket from Cape Canaveral, Florida at around 0145 GMT on Friday.

14. Who has been elected president of the Astronomical Society of India (ASI), becoming the first woman to head the prime association of professional astronomers in the country?
A. Leena Chopra
B. Rekha Patel
C. GC Anupama
D. Madhuri Bhattacharya
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. GC Anupama

Explanation: Dr.G C Anupama has been elected president of the Astronomical Society of India (ASI), becoming the first woman to head the prime association of professional astronomers in the country. She was elected to the post in the ASI Executive Council elections for triennium 2019-22 held last week, according to the Society website.

15. After the span of 18 years, the Indian History Congress will organise three-day convention in which among the following states?

A. Punjab
B. Kerala
C. Madhya Pradesh
D. Telangana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Madhya Pradesh

Explanation: After Savitribai Phule Pune University (SPPU) allegedly backed out, the Congress government in Madhya Pradesh has decided to host the 79th Indian History Congress here beginning February 26, an IHC official said on Monday. The 79th session was earlier supposed to be held at the SPPU from December 28.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 19th February 2019

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email