Important G.K. & Current Affairs Questions – 1st January 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 1st January 2019

Daily Current Affairs Questions PDF

January Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 1st January 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – January 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 1st January 2019


1. Mrinal Sen passed away due to age-related ailments. He was a _________.
A. Journalist
B. Filmmaker
C. Sportsman
D. Yoga Trainer
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Filmmaker

Explanation: Mrinal Sen was a noted Bengali filmmaker based in Kolkata. Along with his contemporaries Satyajit Ray and Ritwik Ghatak, he was often considered to be one of the greatest ambassadors of Bengali parallel cinema on the global stage.

2. The Neil Island, sometimes seen in the news, would now be known as _________.
A. Atal Island
B. Hind Island
C. Shaheed Dweep
D. Swaraj Island
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Shaheed Dweep

Explanation: The Ross Island was renamed as Netaji Subhas Chandra Bose Dweep, the Neil Island would now be known as Shaheed Dweep and the Havelock Island as Swaraj Dweep, Modi said during a speech. The PM also released a commemorative stamp, its first-day cover and a Rs-75 coin on this special day. He also announced setting up of a deemed university after Bose.

3. Buddhist site museum has been recently inaugurated at Lalitgiri in _________.

A. Bihar
B. Odisha
C. Haryana
D. Uttar Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Odisha

Explanation: Buddhist site museum has been inaugurated at Lalitgiri in Odisha. Excavations at Lalitgiri have yielded ancient seals and inscriptions. It is a major Buddhist complex in the Indian state of Odisha comprising major stupas, ‘esoteric’ Buddha images, and monasteries (viharas), one of the oldest sites in the region.

4. Which island has been renamed as Netaji Subhas Chandra Bose Dweep?

A. Ross Island
B. Havelock Island
C. Baratang Island
D. Viper Island
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ross Island

Explanation: Prime Minister Narendra Modi announced renaming of three islands of Andaman and Nicobar on the occasion of 75th anniversary of Tricolour hoisting by Netaji Subhas Chandra Bose here. The Ross Island was renamed as Netaji Subhas Chandra Bose Dweep, the Neil Island would now be known as Shaheed Dweep and the Havelock Island as Swaraj Dweep, Modi said during a speech. The PM also released a commemorative stamp, its first-day cover and a Rs-75 coin on this special day. He also announced setting up of a deemed university after Bose.

5. Researchers have discovered a new exotic planet ____________ outside our solar system in the constellation Cassiopeia.

A. MF219134 b
B. HD219134 b
C. FS219134 b
D. UP219134 b
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. HD219134 b

Explanation: Researchers have discovered a new exotic planet outside our solar system in the constellation Cassiopeia. Located 21 light years away from us, this planet, dubbed HD219134 b, has a mass almost five times that of Earth, which is considered a so-called “super-Earth”.

6. Which country has recently imposed a monthly limit on the amount of Indian currency its citizen can spend in India?

A. Nepal
B. Bhutan
C. Bangladesh
D. Afghanistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Nepal

Explanation: Nepal imposed a monthly limit on the amount of Indian currency its citizen can spend in India. A spokesperson of the Nepal Rastra Bank (NRB) said a Nepali citizen would be unable to spend more than ₹1 lakh per month while paying for goods and services in India and that the decision was taken to address the country’s current account deficit.

7. ____________ released a report titled “In the Dark: How much do power sector distortions cost South Asia.”
A. IMF
B. UNCTAD
C. NDB
D. World Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. World Bank

Explanation: The World Bank released a report titled “In the Dark: How much do power sector distortions cost South Asia. In the report, the World Bank said that distortions in India’s power sector had imposed a total economic cost of around $86.1 billion or 4.13% of the country’s GDP in the financial year 2015-2016. The fiscal cost, consisting of subsidies to distribution utilities, was reported at $8.8 billion or 0.42% of GDP in fiscal 2015-16.

8. Which among the following countries released its first messaging app ‘BizBarde’?
A. Kazakhstan
B. Pakistan
C. Turkmenistan
D. Iran
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Turkmenistan

Explanation: The repressive principal Asian nation of Turkmenistan, where the likes of Facebook and Whatsapp are banned, released its first messaging app. The privately evolved BizBarde app will “permit the alternate of messagers, files, photos and films,” the state Yaslyk tv station stated. “The dream to create the primary Turkmen messenger got here to me a long term in the past,” CEO Eziz Beknazarov stated

9. ____________ has been recently appointed as Chairman and Managing Director of South Eastern Coalfields Limited (SECL), the largest coal producing company of the country.
A. Ajay Bhushan Pandey
B. Nageswara Rao
C. Mahesh Ahmed
D. Ambika Prasad Panda
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Ambika Prasad Panda

Explanation: Ambika Prasad Panda has been appointed as Chairman and Managing Director of South Eastern Coalfields Limited (SECL), the largest coal producing company of the country, according to an order issued by the Personnel Ministry. Panda is at present Director (finance) in the same organisation. Panda has been appointed the CMD of SECL for a period of five years, the order said.

10. ________ has recently launched ‘Survey on Retail Payment Habits of Individuals’ (SRPHi)

A. SBI
B. FICCI
C. RBI
D. CII
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. RBI

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) will capture payment habits of individuals in six cities, including four metropolitan cities. For the purpose, the central bank has launched a ‘Survey on Retail Payment Habits of Individuals (SRPHi)’. The survey will cover a sample of 6,000 individuals from various socio-economic backgrounds across six cities — Delhi, Mumbai, Kolkata, Chennai, Bengaluru and Guwahati, the RBI said in a release.

11. ___________ has become the first person to complete a solo trek across Antarctica without assistance of any kind.

A. William Adams
B. Antonio de Abreu
C. Diogo Afonso
D. Colin O’Brady
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Colin O’Brady

Explanation: An American adventurer has become the first person to complete a solo trek across Antarctica without assistance of any kind. Colin O’Brady, 33, took 54 days to complete the nearly 1,000-mile (1,600-kilometer) crossing of the frozen continent from north to south. “I accomplished my goal: to become the first person in history to traverse the continent of Antarctica coast to coast solo, unsupported and unaided,” O’Brady wrote in an Instagram post after covering the final 77.5 miles in 32 hours.

12. The Chamba superintendent of police ______________ was conferred the ‘Champion of Change’ award by Vice President M Venkaiah Naidu for her exemplary administrative work.
A. Monika Bhutunguru
B. Tina Dabi
C. Prateek Verma
D. Paresh Kumar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Monika Bhutunguru

Explanation: The Chamba superintendent of police was conferred the ‘Champion of Change’ award by Vice President M Venkaiah Naidu for her exemplary administrative work, the Himachal Pradesh Police said. Chamba SP Monika Bhutunguru was conferred one of the most prestigious award by the vice president at Vigyan Bhawan for her immense contribution, exemplary work and bringing a significant change in the district, a police spokesman said.

13. __________ from Croatia was named Balkan Athlete of the Year.
A. Novak Djokovic
B. Simona Halep
C. Hristo Stoichkov
D. Luka Modric
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Luka Modric 

Explanation: Captain Luka Modric from Croatia was named Balkan Athlete of the Year on Thursday, becoming only the second football player to win the prize after Bulgaria’s former European footballer of the Year Hristo Stoichkov in 1994.

14. The country’s first music museum will be set up with assistance from the Central Government in which among the following states?
A. Kerala
B. Andhra Pradesh
C. Tamil Nadu
D. Odisha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Tamil Nadu

Explanation: The country’s first music museum will be set up with assistance from the Central Government in Thiruvaiyaru, Tamil Nadu, the birth place of Saint Tyagaraja, one of the Trinity of Carnatic music. The other two of the Trinity are Muthuswami Dikshitar and Syama Sastri.

15. Who recently released the book ‘Prince, Patron and Patriarch Maharaja Jagatjit Singh of Kapurthala’?

A. Prakash Singh Badal
B. Navjot Singh Sidhu
C. Capt Amarinder Singh
D. Rajinder Kaur Bhattal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Capt Amarinder Singh

Explanation: Punjab Chief Minister Capt Amarinder Singh on Monday released the book ‘Prince, Patron and Patriarch Maharaja Jagatjit Singh of Kapurthala’, co-authored by the Maharaja’s grandson, Brigadier (Retd) Jagjit Singh, and Cynthia Frederick. Besides the authors, Punjab Governor VP Singh Badnore was also present on the occasion, which saw the Chief Minister hail the Maharaja as one of the scripters of modernization of Kapurthala. He recalled how his own grandfather Bhupinder Singh, along with Maharaja Jagatjit Singh, brought Patiala and Kapurthala on the world map through modernization.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

 

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 31st December 2018


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email