Important G.K. & Current Affairs Questions – 1st February 2019

Important G.K. & Current Affairs Questions – 1st February 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 1st February 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – February 2019

February Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 1st February 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – February 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 1st February 2019


1. IndiaFirst Life Insurance has bought ____ per cent stake in CSC e-Governance Services India Ltd.
A. Seven
B. Nine
C. Twelve
D. Twenty
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Nine

Explanation: IndiaFirst Life Insurance said it has bought nine per cent stake in CSC e-Governance Services India Ltd. IndiaFirst Life Insurance is a joint venture between Bank of Baroda, Andhra Bank and Legal and General (UK), while CSC is an integral part of Digital India initiative of the government under Ministry of Electronics and Information Technology.

2. India has grabbed ___ spot in the Bloomberg Innovation Index.
A. 47th
B. 53rd
C. 54th
D. 59th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 54th

Explanation: In a major breakthrough with regard to recognition of India amid the global space, India has been ranked in Bloomberg’s 2019 list of most innovative countries in the world — 2019 Bloomberg Innovation Index – for the first time ever. India has grabbed 54th spot in the Bloomberg Innovation Index with a score of 47.93 out of 100 in ‘2019 Bloomberg Innovation Index’ of 60 economies. United Arab Emirates, Saudi Arabia, Mexico, Vietnam, Brazil, Kuwait, Qatar, Chile, Argentina, Slovenia are the countries which have been ranked for the first time.

3. __________ recently approved the ‘Smart Village Campaign’ by allocating Rs 384 crore to the project.

A. Tamil Nadu
B. Haryana
C. Punjab
D. West Bengal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Punjab

Explanation: To improve rural infrastructure, the Punjab ministerial cabinet on Tuesday approved the ‘Smart Village Campaign’ by allocating Rs 384 crore to the project. The campaign is aimed at improving conditions in rural areas by supplementing government schemes for building infrastructure and providing essential amenities in infrastructure, health, education and environment. The state government has divided work to be undertaken under the campaign into two — essential work and desirable work. Under the campaign, the deputy commissioner would get proposals from the block development and panchayat officers concerned and from sectoral departments. As per the scheme, individual works up to Rs 25 lakh would be considered and approved by the committee comprising the deputy commissioner and the additional deputy commissioner (development) as its chairperson and member secretary, respectively.

4.The first project under the Swadesh Darshan Project of the Union Ministry of Tourism has been recently inaugurated in ________.
A. Meghalaya
B. Assam
C. Sikkim
D. Uttar Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Sikkim

Explanation: Union Minister for Tourism K J Alphons on January 30th, 2019 inaugurated the first project under the Swadesh Darshan Project of the Union Ministry of Tourism at the Zero Point, Sikkim. The Ministry of Tourism officially named the project as ‘Development of North East Circuit: Rangpo– Rorathang- Aritar- Phadamchen- Nathang-Sherathang- Tsongmo- Gangtok-Phodong- Mangan- Lachung-Yumthang- Lachen- Thangu-Gurudongmer- Mangan- Gangtok-Tuminlingee- Singtam’.

5. SEBI has proposed a new set of framework for REITs and InvITs in order to provide flexibility to the issuers in terms of fund raising and increasing the access of these investment vehicles to investors. Expand REITs.

A. Real Estate Investment Trusteeship
B. Real Estate Investment Trusts
C. Regulatory Estate Investment Trusts
D. Real Estate Infrastructure Trusts
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Real Estate Investment Trusts

Explanation: SEBI has proposed a new set of framework for REITs and InvITs in order to provide flexibility to the issuers in terms of fund raising and increasing the access of these investment vehicles to investors. Under the proposal, minimum allotment and trading lot for publicly issued REITs (Real Estate Investment Trusts) and InvITs (Infrastructure Investment Trusts) will be reduced

6. _______ will receive the Carnot prize for his contribution towards sustainable energy solutions.

A. Narendra Modi
B. Arun Jaitley
C. Ramchandra Guha
D. Piyush Goyal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Piyush Goyal

Explanation: Union Finance Minister Piyush Goyal will receive the Carnot prize for his contribution towards sustainable energy solutions, with a team from the University of Pennsylvania coming here to felicitate him on January 30. The former power minister, who was to be awarded the prize by the Kleinman Center for Energy Policy at the University of Pennsylvania School of Design in October last year, had to skip the event because of the Amritsar tragedy in which over 60 people died after being mowed down by a train. The award recognises Goyal’s tenure as minister of power in which he is credited to have “reformed” the electricity sector and extended access to electricity to 18,000 villages, as documented by the International Energy Agency. “Now as Minister of Coal and Railways, the Minster is courageously confronting the complexity of ending energy poverty while transitioning to clean energy,” the president of the centre said in his message.

7. The Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) has been renamed as __________.
A. Department for Promotion of Industry and Fair Trade
B. Department for Promotion of Industry and Internal Trade
C. Department for Promotion of Industry and External Trade
D. Department for Promotion of Industry and Equitable Trade
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Department for Promotion of Industry and Internal Trade

Explanation: The Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) has been renamed as the Department for Promotion of Industry and Internal Trade with a mandate to deal with matters related to start-ups, facilitating ease of doing business among others. The newly-named department under the Ministry of Commerce and Industry will look into matters related to promotion of internal trade, including retail trade, welfare of traders and their employees, facilitating ease of doing business and start-ups, the order approved by President Ram Nath Kovind said.

8. National Salt Satyagraha Memorial in _________, has been recently dedicated to the nation.
A. Punjab
B. Haryana
C. Maharashtra
D. Karnataka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Prime Minister Narendra Modi dedicated to the nation the National Salt Satyagraha Memorial at Dandi in Gujarat on Mahatma Gandhi’s death anniversary today. The memorial is a tribute to the 80 marchers who accompanied Mahatma Gandhi from Sabarmati to Dandi in 1930.

9. India has moved up to _____ place in 2018 Global Corruption Index.
A. 36th
B. 66th
C. 70th
D. 78th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 78th

Explanation: Global corruption index for 2018 is out and India has improved its ranking by three positions. India, which was at the 81st place in 2017, has moved up to 78th place in 2018, said reports. It seems that President Xi Jinping’s high profile anti-graft campaign has not made much of an impact as China’s ranking on perceived corruption has fallen to 87, below India according to the annual index by global watchdog Transparency International.

10. Swasth Bharat Yatra, a pan-India cyclothon to sensitise people about eating safe food and being healthy, concluded recently in _________.
A. Kolkata
B. New Delhi
C. Hyderabad
D. Mumbai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. New Delhi

Explanation: Food regulator FSSAI-led ‘Swasth Bharat Yatra’, a pan-India cyclothon to sensitise people about eating safe food and being healthy, concluded Tuesday at Connaught Place in the national capital. In this national campaign launched on October 16 last year, Tamil Nadu bagged the best state award for its active participation. Minister of State for Health Ashwini Kumar Choubey gave awards to winners. Speaking on the sidelines of an event, the minister advised people to reduce the intake of sugar, salt and cooking oils in their diets. He complemented the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) for organising this big campaign under the ‘Eat Right India’ movement. FSSAI’s CEO Pawan Kumar Agarwal said the cyclothon is the first step in creating awareness about safe and nutritious food and the central regulator as well as state food enforcement agencies would sustain this movement.

11. TSX, sometimes seen in the news, is a stock exchange in _______.

A. USA
B. Canada
C. Russia
D. India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Canada

Explanation: The Toronto Stock Exchange (often abbreviated as TSX) is a stock exchange in Toronto, Ontario, Canada. It is the 12th largest exchange in the world by market capitalization. Based in the Exchange Tower in Toronto’s Financial District, the TSX is a wholly owned subsidiary of the TMX Group for the trading of senior equities. A broad range of businesses from Canada and abroad are represented on the exchange. In addition to conventional securities, the exchange lists various exchange-traded funds, split share corporations, income trusts and investment funds. More mining and oil and gas companies are listed on Toronto Stock Exchange than any other stock exchange.

12. The central banks of the UAE and Saudi Arabia have launched a common digital currency called _______.
A. Nazq
B. Aber
C. Shams
D. Awam
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Aber

Explanation: The central banks of the UAE and Saudi Arabia have launched a common digital currency called “Aber”,  which will be used in financial settlements between the two countries through Blockchains and Distributed Ledgers technologies. The UAE central bank said in a statement that it will establish an additional means for the central financial transfer systems of the two countries and enable banks to directly deal with each other in conducting financial remittances.

13.Which among the following states is set to construct the world’s longest expressway?
A. Rajasthan
B. Maharashtra
C. Tamil Nadu
D. Uttar Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Uttar Pradesh

Explanation: Uttar Pradesh is set to construct the world’s longest expressway! During the ongoing Kumbh Mela, the Yogi Adityanath-led UP government approved the construction of the Ganga Expressway for better connectivity of Prayagraj with western districts of the state. UP Chief Minister Yogi Adityanath presided over the cabinet meeting, where the approval for the construction of the 600-km long expressway was given. According to Yogi Adityanath, the new Ganga Expressway will be the longest expressway in the world.

14.Country’s Second Tulip Garden is to come up in which among the following states?
A. Himachal Pradesh
B. Mizoram
C. Nagaland
D. Meghalaya
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Uttarakhand’s first tulip garden will come up over 50 hectares of forest land in Pithoragarh district at a cost of Rs 50 crore. The state government has obtained the Centre’s nod for development of the garden. To be developed by the ONGC, under its corporate social responsibility programme in over 50 hectares of forest land near Chandak hill top, the proposed tulip garden will be the country’s second after the one located in Srinagar (J&K), state finance minister and Pithoragarh MLA Prakash Pant said.

15.Indian Council of Agricultural Research (ICAR) has launched Rs ______ ambitious National Agricultural Higher Education Project (NAHEP).
A. 1100 crore
B. 1400 crore
C. 2300 crore
D. 5000 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 1100 crore

Explanation: Indian Council of Agricultural Research (ICAR) has launched Rs 1100 crore ambitious National Agricultural Higher Education Project (NAHEP) to attract talent and strengthen higher agricultural education in the country. This project will be funded by the World Bank and the Indian Government on a 50:50 basis

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 9th January 2019


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email