Important G.K. & Current Affairs Questions – 19th January 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 19th January 2019
IBPS PO Free Mock Test 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – January 2019

January Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 19th January 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – January 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 19th January 2019


1. Prime Minister recently inaugurated which among the following shopping festivals at the Sabarmati Riverfront?
A. Gujarat Shopping Festival
B. Mumbai Shopping Festival
C. Odia Shopping Festival
D. Ahmedabad Shopping Festival
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Ahmedabad Shopping Festival

Explanation: Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the Ahmedabad Shopping Festival-2019 at the Sabarmati Riverfront in Ahmedabad. From the street vendors to shopping malls and from Craftsmen to hotels-restaurant-linked businesses, across the Gujarat, have come here to showcase and promote their products.The festival is unique since it is being organized simultaneously with the Vibrant Gujarat Summit.

2. Who has recently won The Hindu Prize 2018 in the fiction category for his/her novel Requiem in Raga Janki?
A. Neelum Saran Gour
B. Manoranjan Byapari
C. Sipra Mukherjee
D. Amitabha Bagchi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Neelum Saran Gour

Explanation: Writer Neelum Saran Gour recently won The Hindu Prize 2018 in the fiction category for her novel Requiem in Raga Janki while author Manoranjan Byapari won the prize in the non-fiction category for Interrogating My Chandal Life. The winners were announced at the ongoing annual Hindu Lit for Life literary festival in Tamil Nadu’s capital Chennai.

3. PM recently unveiled state of art, Sardar Vallabh Bhai Patel Institute of Medical Sciences in __________.

A. Chandigarh
B. Ahmedabad
C. Prayagraj
D. Kochi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ahmedabad

Explanation: Prime Minister Narendra Modi unveiled today the state of art, super-speciality public hospital – Sardar Vallabhbhai Patel Institute of Medical Sciences and Research in Ahmedabad today. Built by Ahmedabad Municipal Corporation, the 78 meter high, 1500 bed hospital is equipped with all modern amenities, including an air ambulance. PM inspected the facilities at the hospital. He lauded the efforts of Ahmedabad Municipal Corporation for setting up a world class hospital and said, “Sardar Vallabhbhai Patel Institute of Medical Sciences and Research in Ahmedabad hospital will prove to be a model for other government hospitals in the country.”

4. Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) and Libcoin are in dialogue to form a world class consortium to initially build 1GWh _______ ion battery plant in India.

A. Lithium
B. Zinc
C. Phosphorus
D. Arsenic
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Lithium

Explanation: Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) and Libcoin are in dialogue to form a world class consortium to initially build 1GWh lithium ion battery plant in India. Its capacity will be scaled up to 30GWh in due course. With this, India has finally taken steps into its energy security and clean energy commitment to the world. BHEL will be sending a team of senior officers for study of the facilities, R&D infrastructure and other techno-commercial issues soon. Based upon the evaluation and recommendations of the team, further process towards formation of Joint Venture will be carried forward.

5. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the 9th edition of Vibrant Gujarat Summit at Mahatma Mandir Exhibition cum Convention Centre in ____________.

A. Surat
B. Gandhinagar
C. Jaipur
D. New Delhi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Gandhinagar

Explanation: Prime Minister Narendra Modi inaugurated the 9th edition of Vibrant Gujarat Summit at Mahatma Mandir Exhibition cum Convention Centre in Gandhinagar. 5 Heads of States from Uzbekistan, Rwanda, Denmark, Czech Republic and Malta along with the captains of industry from various sectors & over  30,000 delegates from India and abroad are taking part in the event.

The Prime Minister invited global business leaders and companies to come and invest in India where the business climate is more investor friendly now with the required infrastructure and facilities in place. PM said, “India is now ready for business. In the last four years, we have jumped 65 places of global ranking of ease of doing business. I have asked my team to work harder to ensure India is on the top 50 next years.”

6. The second edition of the India-________ bilateral army exercise, IMBEX 2018-19, commenced at Chandimandir Military Station recently.

A. Maldives
B. Morocco
C. Malaysia
D. Myanmar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Myanmar

Explanation: The second edition of the India-Myanmar bilateral army exercise, IMBEX 2018-19, commenced at Chandimandir Military Station that houses the headquarters of the Western Command. The aim of this joint training programme, spread over six days, is to train the Myanmar delegation for participation in United Nations peace keeping operations under the UN flag.

7. Union Water Resources Minister Nitin Gadkari inaugurated the 9th International Micro irrigation conference in which state recently?
A. Rajasthan
B. Sikkim
C. Maharashtra
D. Punjab
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Maharashtra

Explanation: Union Water Resources Minister Nitin Gadkari inaugurated the 9th International Micro irrigation conference at Aurangabad in Maharashtra. The theme of the conference is  “Micro Irrigation and Modern Agriculture”. The three-day conference has exhibitions and sessions to create public awareness for the use of Micro Irrigation on large scale.

8. India has increased its representation in the Times Higher Education (THE) Emerging Economies University Rankings, up to ___ universities from 42.
A. 47
B. 49
C. 51
D. 53
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 49

Explanation: India has increased its representation in the Times Higher Education (THE) Emerging Economies University Rankings, up to 49 universities from 42. That includes 25 in the top 200, a rise from 17 last year. The overall 2019 ranking comprises nearly 450 universities – expanded from 378 last year – from 43 countries, across four continents. The Indian Institute of Science (14th) is on top once again among the Indian institutes, followed by the Indian Institute of Technology Bombay (27th). However each slips back a place this year, largely due to increased competition.

9. International Cricket Council appointed __________ as its new chief executive officer.
A. Ramesh Saini
B. David Christ
C. Manu Sawhney
D. Narain Malhotra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Manu Sawhney

Explanation: Sawhney, the former CEO of Singapore Sports Hub and Managing Director of ESPN Star Sports, will join the organization next month before formally taking over the reins from David Richardson in July following the ICC Men’s Cricket World Cup.

10. The Central Government recently released the _______ Edition of the Status Paper on the Government Debt.

A. Sixth
B. Seventh
C. Eighth
D. Ninth
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Eighth

Explanation: The Central Government today released the Eighth Edition of the Status Paper on the Government Debt, which provides a detailed analysis of the Overall Debt Position of the Government of India. The Central Government has been bringing-out an Annual Status Paper on Government Debt since 2010-11. This paper enhances transparency by providing a detailed account of debt operations during the year and an assessment of the health of the public debt portfolio based on internationally accepted debt performance indicators. The paper also covers details of fiscal deficit financing operations of the Central Government during the year 2017-18.

11. Raksha Mantri recently inaugurated the Pre Stressed Concrete Box Girder type bridge over Diffo river on Roing-Koron-Paya road in _____________.

A. Sikkim
B. Uttar Pradesh
C. Rajasthan
D. Arunachal Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Arunachal Pradesh

Explanation: Raksha Mantri Smt Nirmala Sitharaman today inaugurated the 426.60 metre long Pre Stressed Concrete Box Girder type bridge over Diffo river on Roing-Koron-Paya road in Arunachal Pradesh. Dedicating the bridge to the nation, the Raksha Mantri praised the commendable work being done by Project Udayak, Border Roads Organisation (BRO) in this region.

12. Ministry of Mines organized the 1st National level workshop on District Mineral Foundation (DMF) in _________.
A. Chandigarh
B. Noida
C. New Delhi
D. Prayagraj
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. New Delhi

Explanation: Ministry of Mines organized the 1st National level workshop on District Mineral Foundation (DMF)/ Pradhan Mantri Khetriya Khanij Kalyan Yojna in New Delhi. District Collectors/District Magistrate/ CEOs/ ZilaParishad, officials from State Mining departments, senior officials of other central ministries including Health, Women and Child dev., Rural Development and others participated. The main objective of the workshop was to discuss various issues to expedite implementation of DMF and developing strategies to address the challenges in DMF implementation, audit and reconciliation, improving PMKKKY guidelines, criteria for identification of affected people and areas, etc.

13. Justices Dinesh Maheshwari and ___________ were sworn-in as Supreme Court judges recently.
A. Zail Singh
B. Sanjiv Khanna
C. Amit Gogoi
D. Ramesh Katyal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sanjiv Khanna

Explanation: Justices Dinesh Maheshwari and Sanjiv Khanna were sworn-in as Supreme Court judges. Chief Justice of India (CJI) Ranjan Gogoi administered the oath of office to justices Maheshwari and Khanna during the swearing-in ceremony held in court number 1 of the apex court.

14. In Telangana, ____________ has been unanimously elected as the Speaker of the newly constituted state Assembly.
A. Mumtaz Ahmed
B. Pocharam Srinivas Reddy
C. Maniza Sen
D. Nath Sundaram
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Pocharam Srinivas Reddy

Explanation: In Telangana, former Agriculture Minister and Telangana Rashtra Samithi senior leader Pocharam Srinivas Reddy has been unanimously elected as the Speaker of the newly constituted state Assembly today. Pro-tem speaker Mumtaz Ahmed Khan formally declared Mr Reddy elected as the Speaker of the Assembly.

15. ___________ has announced the launch of a full-fledged bachelor’s programme in Artificial Intelligence (AI) technology from the new academic session, a first for the country.

A. IIT-Hyderabad
B. IIT-Goa
C. IIT-Delhi
D. IIT-Kanpur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. IIT-Hyderabad

Explanation: Indian Institute of Technology-Hyderabad (IIT-H) has announced the launch of a full-fledged bachelor’s programme in Artificial Intelligence (AI) technology from the new academic session, a first for the country and only the third globally.  IIT-H is already offering a Masters in Technology programme in AI-Machine Learning (ML). Besides IIT, Carnegie Mellon University and Massachusetts Institute of Technology (MIT), both of which are in the US, offer full-fledged B.Tech programmes in AI. The new course will have 20 seats and the eligibility is clearing the JEE-Advanced test.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 9th January 2019


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email