Important G.K. & Current Affairs Questions – 19th February 2019

Important G.K. & Current Affairs Questions – 19th February 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 19th February 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – February 2019

February Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 19th February 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – February 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 19th February 2019


1. _________ is set to become the first US bank to launch its own cryptocurrency.
A. JP Morgan
B. BB&T
C. The Home Depot
D. Capital One
E. None of these

Show Correct Answers

Explanation: JP Morgan is set to become the first US bank to launch its own cryptocurrency as it looks to find a new way of settling payments between its global clients. The JPM Coin is a digital currency designed to represent the US dollar. It follows a recent trend of so-called stablecoins, which aim to minimise the volatility in price of cryptocurrencies by pegging the digital assets to a fiat currency.

2. Boeing India announced the appointment of _______ as its president with effect from March 18.
A. Mukesh Bansal
B. Ashwani Lohani
C. Salil Gupte
D. Prat Kumar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Salil Gupte

Explanation: Boeing India announced the appointment of Salil Gupte as its president with effect from March 18. Gupte, who was vice-president of Boeing Capital Corporation, a wholly-owned subsidiary of the Boeing Company, succeeds Prat Kumar, who was appointed vice-president and program manager of Boeing’s F-15 fighter aircraft program in November 2018.

3. Edelweiss Group has recently signed a memorandum of understanding (MoU) with __________ to form a strategic partnership to provide clients of both entities the opportunity to access their respective product platforms.

A. SBI
B. Bank of Singapore
C. HDFC Bank
D. ICICI Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bank of Singapore

Explanation: Edelweiss Group has signed a memorandum of understanding (MoU) with Bank of Singapore to form a strategic partnership to provide clients of both entities the opportunity to access their respective product platforms. “This is the first time that an Indian wealth manager of Edelweiss’ size and stature is partnering with an offshore private bank,” Edelweiss Financial Services said in a BSE filing. Bank of Singapore had previously signed similar strategic partnerships with two financial institutions – one from Japan and another from Switzerland.

4. Which among the following won the “Swachhata Excellence awards 2019”?
A. Raigarh
B. Ambikapur
C. Kumbakonam
D. Malappuram
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Raigarh

Explanation: Chhattisgarh’s Raigarh municipal corporation Friday won the “Swachhata Excellence awards 2019”, according to a statement issued Friday. The municipal corporations of Ambikapur and Kumbakonam bagged the second and third prizes respectively. According to the statement issued by the Union Housing and Urban Affairs Ministry, Nagar Palika Parishad of Jashpur Nagar,Malappuram Municipality, and Nagar Palika Parishad Surajpur have claimed the prizes in the “Statutory Towns” category. It said that for million-plus cities, the Greater Hyderabad Municipal Corporation has won the award.

5. Which among the following has roped in leading Bollywood actress, Taapsee Pannu as its brand ambassador?

A. Tropicana
B. Kurkure
C. Dabur
D. Haldiram
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Kurkure

Explanation: Kurkure has roped in leading Bollywood actress, Taapsee Pannu as its brand ambassador. The announcement is strategically timed as Kurkure embarks on a new journey with its new positioning – ‘Khayal toh Chatpata hai’, celebrating progressive thinking that young Indian homemakers bring in to traditional Indian families. With a promise to add more fun and excitement to family time, the brand rings in a new mantra, together with the boundless energy of Taapsee, who stands synonymous to the essence of Kurkure.

6. The government has issued a set of guidelines to set up charging stations for electric vehicles across the country, outlining ways to build such fuelling points every ________.

A. 25 km
B. 50 km
C. 75 km
D. 100 km
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 25 km

Explanation: The government has issued a set of guidelines to set up charging stations for electric vehicles across the country, outlining ways to build such fueling points every 25 km. According to the Union Housing an Urban Affairs Ministry, the government expects 25 per cent of the total vehicles on roads will be electric vehicles by 2030, necessitating to erect robust electric vehicle (EV) charging infrastructure across the country.

7. Who recently took over as the new chairman of the Central Board of Direct Taxes (CBDT)?

A. Pramod Chandra
B. Arnab Srivastava
C. GD Bakshi
D. Shailja Narula
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Pramod Chandra

Explanation: Internal Revenue Service (IRS) officer Pramod Chandra Mody took over as the new chairman of the Central Board of Direct Taxes (CBDT), the policy making body of the Income Tax Department. Mody, a 1982-batch Indian Revenue Service (Income Tax Cadre) officer has been appointed in place of Sushil Chandra, who was named as Election Commissioner ahead of the Lok Sabha polls due this summer.

8. Which among the following announced the launch of ‘InfyTQ’, a digital platform to offer learning and engagement experiences to engineering students in the country?
A. Reliance
B. TCS
C. Samsung
D. Intex
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: The country’s second-largest IT services firm Infosys on Saturday announced the launch of ‘InfyTQ’, a digital platform to offer learning and engagement experiences to engineering students in the country. InfyTQ is a free platform open to all engineering students in their third and fourth years across India, Infosys said in a statement.

9. The Centre has identified over ____ coastal and marine sites as conservation reserves under its National Wildlife Action Plan for 2017-2031.
A. 25
B. 40
C. 70
D. 100
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 100

Explanation: The Centre has identified over 100 coastal and marine sites as conservation reserves under its National Wildlife Action Plan for 2017-2031, a biennial report released by the government said. As per the second biennial update report (BUR) of the Ministry of Environment and Forests, submitted to the UN body on climate change in December 2018, India is encouraging participation of local communities in governance by recognising the conservation reserves. “India is implementing measures to sustainably harness the potential of blue economy while building the climate resilience of the ecosystems and local coastal communities. Around 106 coastal and marine sites have been identified as conservation or community reserves to increase participation of local communities in governance,” it said

10. Which state government has decided to amend rules to give primacy to Kannadigas in jobs under Group C and D category in the private sector?
A. Odisha
B. Tamil Nadu
C. Maharashtra
D. Punjab
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – E. None of these

Explanation: Breathing life into more than a three-decade old committee report, the Karnataka government has decided to amend rules to give primacy to Kannadigas in jobs under Group C and D category in the private sector. The state cabinet decided to amend the Karnataka Industrial Employment (Standing Orders), Rules, 1961, to implement the Sarojini Mahishi report, a statement from Rural Development and Panchayat Raj Minister Krishna Byre Gowda said.

11. The government has recently raised Rs ____________ by additional offering of Bharat-22 Exchange Traded Fund (ETF).

A. 10,000 crore
B. 20,000 crore
C. 30,000 crore
D. 40,000 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. 10,000 crore

Explanation: The government has raised Rs 10,000 crore by additional offering of Bharat-22 Exchange Traded Fund (ETF) on Thursday. The additional ‘on-tap’ offering of Bharat-22 ETF was opened for a single day with a base issue size of Rs 3,500 crore and an option to retain over-subscription. The issue was over-subscribed 10 times and received bids for Rs 4,00,000 crore till 7pm. Bids will pour in till 8pm.

12. Who was recently named the winner of the Martin Ennals award 2019 in Geneva?
A. Abdul Aziz Muhamat
B. Robert San Aung
C. Asmaou Diallo
D. Razan Zaitouneh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Abdul Aziz Muhamat

Explanation: A Sudanese refugee activist who spent four years in an Australian detention centre has won an international human rights prize for exposing “the very cruel asylum seeker policy of the Australian government”. Abdul Aziz Muhamat was named the winner of the Martin Ennals award 2019 in Geneva, Switzerland, on Wednesday. Aziz is a Zaghawa man from the Darfur region of Sudan. In 2013, fleeing the violence of his homeland – a country still beset by brutal civil conflict, famine and drought – Aziz flew to Indonesia, where he boarded a boat bound for Australia.

13. __________ was recently conferred the first ever Football Ratna honour.
A. Gurpreet Singh Sandhu
B. Udanta Singh
C. Sunil Chhetri
D. Balwant Singh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Sunil Chhetri

Explanation: Sunil Chhetri, India’s all-time leading scorer in international football, says he is always there to help develop the sport in the national capital, where he was brought up. The 34-year-old Padma Shri awardee was on Friday conferred the first ever Football Ratna honour by Football Delhi, the association governing the sport in the city. “I am honoured by the kind gesture of Football Delhi and recognising me with the Football Ratna award. My support will always be there for the development of football in Delhi and I am sure the current management is working hard to develop football in Delhi and make Delhi a model football state in India,” Chhetri said.

14. United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC), sometimes seen in the news, is headquartered in ______.
A. New Delhi
B. Vienna
C. Paris
D. New York
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Vienna

Explanation: The United Nations Office on Drugs and Crime is a United Nations office that was established in 1997 as the Office for Drug Control and Crime Prevention by combining the United Nations International Drug Control Program (UNDCP) and the Crime Prevention and Criminal Justice Division in the United Nations Office at Vienna. It is a member of the United Nations Development Group and was renamed the United Nations Office on Drugs and Crime in 2002. In 2016–2017 it has an estimated biannual budget of US $700 million.

15. Finance Commission, sometimes seen in the news, is constituted by the President under __________ of the Constitution.

A. Article 76
B. Article 156
C. Article 200
D. Article 280
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Article 280

Explanation: The Finance Commission is constituted by the President under article 280 of the Constitution, mainly to give its recommendations on distribution of tax revenues between the Union and the States and amongst the States themselves. Two distinctive features of the Commission’s work involve redressing the vertical imbalances between the taxation powers and expenditure responsibilities of the centre and the States respectively and equalization of all public services across the States.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 18th February 2019

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.