Important G.K. & Current Affairs Questions – 18th January 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 18th January 2019
IBPS PO Free Mock Test 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – January 2019

January Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 18th January 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – January 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 18th January 2019


1. Regional Conference on “Deendayal Disabled Rehabilitation Scheme (DDRS)” has been recently held in __________.
A. Lucknow
B. Mumbai
C. Agra
D. New Delhi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Mumbai

Explanation: Ministry of Social Justice & Empowerment, Department of Empowerment of Persons with Disabilities implements a scheme titled ‘Deendayal Disabled Rehabilitation Scheme (DDRS)’. A Regional Conference for the scheme was organized on 17th January, 2019 at Nehru Centre, Mumbai covering Programme Implementing Agencies (PIAs) from the Western Region of the country. This is the second of a series of Regional Conferences to be held across the country and the exercise will culminate in a National Conference in New Delhi.

2. Namdapha National Park, sometimes seen in the news, is in which among the following states?
A. Kerala
B. Arunachal Pradesh
C. Tamil Nadu
D. Punjab
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Arunachal Pradesh

Explanation: Namdapha National Park is a 1,985 km2 (766 sq mi) large protected area in Arunachal Pradesh of Northeast India. With more than 1,000 floral and about 1,400 faunal species, it is a biodiversity hotspot in the Eastern Himalayas. The national park harbours the northernmost lowland evergreen rainforests in the world at 27°N latitude. It also harbours extensive dipterocarp forests, comprising the northwestern parts of the Mizoram-Manipur-Kachin rain forests ecoregion.

3. The world’s first television channel dedicated to human rights was recently launched in _______.

A. Washington
B. London
C. New Delhi
D. Kathmandu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. London

Explanation: The world’s first television channel dedicated to human rights was launched in London with a promise to deliver hidden stories ignored by mainstream media into people’s living rooms. The International Observatory of Human Rights (IOHR) said its web-based channel would bring human rights issues to audiences in over 20 countries across Europe, Latin America and the Middle East.

4. Dr. Jitendra Singh has recently inaugurated UNNATI in Bengaluru. What does ‘U’ stand for in UNNATI?

A. Unispace
B. University
C. Universal
D. Unification
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Unispace

Explanation: Dr. Jitendra Singh has recently inaugurated UNNATI– Unispace Nanosatellite Assembly & Training programme of ISRO in Bengaluru. Space Technology has been provided with more budgetary allocations during the last five years and now it is utilised in Infrastructure Developments like roads, Railway lines and most importantly in disaster management, said Union Minister of State for Atomic Energy and Space Development of North Eastern Region (I/C), Prime Minister’s Office, Personnel, Public Grievances & Pensions, Dr. Jitendra Singh. He was addressing the gathering after inaugurating the UNNATI- (Unispace Nanosatellite Assembly & Training) programme organized by ISRO in Bengaluru.

5. President Ram Nath Kovind Inaugurated the three day Gandhian Resurgence Summit at ___________.

A. New Delhi
B. Prayagraj
C. Patna
D. Ahmedabad
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Prayagraj

Explanation: President Ram Nath Kovind Inaugurated the three day Gandhian Resurgence Summit at Parmarth Niketan camp at the ongoing Prayagraj Kumbh today. About 300 Gandhians from different parts of the country and organisations are participating in the Summit. Speaking at the event, the President said that Kumbh is the biggest congregation of humanity of the world and this provides for a great platform to spread the messages of Cleanliness and eradication of untouchability as was practised by Mahatma Gandhi. He said that this would be true homage to the Father of the Nation. He appreciated the Uttar Pradesh State government and its officials for making Kumbh a great success. Earlier, First Lady Ms Savita Kovind honoured 9 women from traditional boat community for their contribution to the Kumbh.

6. Pradhan Mantri Rozgar Protsahan Yojana (PMRPY), the flagship scheme of the Central Government for employment generation has crossed the milestone of _____ beneficiaries.

A. One crore
B. Two crore
C. Three crore
D. Four crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. One crore

Explanation: Pradhan Mantri Rozgar Protsahan Yojana (PMRPY), the flagship scheme of the Central Government for employment generation has crossed the milestone of one crore beneficiaries as on January 14, 2019. PMRPY was announced on August 07, 2016 and is being implemented by Ministry of Labour and Employment through the Employees’ Provident Fund Organization (EPFO). Under the scheme, Government is paying full employers’ contribution of 12% (towards Employees’ Provident Fund and Employees’ Pension Scheme both), for a period of 3 years in respect of new employees who have been registered with the EPFO on or after 1stApril 2016, with salary up to Rs. 15,000 per month.

7. A Multi-Modal Logistics Park (MMLP) at Jharsuguda, in __________ built at a cost of Rs 100 crore, was dedicated to the nation recently.
A. Odisha
B. Haryana
C. MP
D. Punjab
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Odisha

Explanation:  Multi-Modal Logistics Park (MMLP) at Jharsuguda, built at a cost of Rs 100 crore, was dedicated to the nation by the prime minister. Prime Minister Narendra Modi on Tuesday launched a slew of projects worth over Rs 1,550 crore for Odisha recently.

8. The Chief Executive of Flipkart Group’s e-tail portals Myntra and Jabong, __________ has stepped down from the post.
A. Rakesh Sinha
B. Binny Bansal
C. Ashok Rana
D. Ananth Narayanan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Ananth Narayanan

Explanation: The Chief Executive of Flipkart Group’s e-tail portals Myntra and Jabong, Ananth Narayanan, has stepped down from the post. Ananth, 42, who has been with the company for the past three years, has played a key role in making Myntra and Jabong a formidable player in the fashion e-commerce market.

9. Civil Aviation Minister inaugurated the Global Aviation Summit 2019 in __________.
A. Noida
B. Gurugram
C. Kochi
D. Mumbai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Mumbai

Explanation: Civil Aviation Minister Suresh Prabhu inaugurated the Global Aviation Summit 2019 in Mumbai this morning. Speaking on the occasion, Mr Prabhu said, India is one of the fastest growing aviation sectors and all players of the sector must come together and talk about ideas. He said, the summit is a union and it will address the problems being faced today. The two-day summit, with a theme ‘Flying for all-especially the next 6 Billion’, is being organised by Ministry of Civil Aviation in association with FICCI. It offers stakeholders an opportunity to explore, deliberate and understand how technology-driven innovations will change air travel in the decades to come.

10. __________ recently launched Rs 50,000-crore farm debt-waiver scheme named ‘Jai Kisan Rin Mukti Yojana’.

A. Rajasthan
B. Gujarat
C. Maharashtra
D. Tamil Nadu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – E. None of these

Explanation: Madhya Pradesh Chief Minister Kamal Nath Tuesday launched his government’s Rs 50,000-crore farm debt-waiver scheme named ‘Jai Kisan Rin Mukti Yojana’.Hailing the scheme as a milestone, Nath said here it would benefit 55 lakh small and marginal farmers. He also slammed the opposition parties for alleging that the scheme was being implemented without any budgetary provisions. Before the Assembly elections in November last year, Congress president Rahul Gandhi had promised that if his party was voted to power, it would implement farmers’ loan waiver within 10 days of government formation.

11. Union Minister for Commerce and Industries, Suresh Prabhu inaugurated the 10th edition of the India Rubber Expo – 2019 in ________.

A. Ludhiana
B. Chennai
C. Chandigarh
D. Gurugram
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – E. None of these

Explanation: Union Minister for Commerce and Industries, Suresh Prabhu inaugurated the 10th edition of the India Rubber Expo – 2019 in Mumbai this morning. Speaking on the occasion, he said that the rubber industry will continue to grow faster, create more employment opportunities, increase exports and add to the economic output of India.

12. Reserve Bank will inject 10,000 crore rupees into the system through the purchase of government securities; the purchase will be made through OMOs. What does ‘M’ stand for in OMOs?
A. Market
B. Major
C. Money
D. Measurement
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Market

Explanation: Reserve Bank will inject 10,000 crore rupees into the system through the purchase of government securities to increase liquidity. The central bank said in a statement that the purchase will be made through open market operations (OMOs). The RBI plans to inject liquidity under OMOs for 50,000 crore rupees this month.

13. Gandhi Peace Prize for 2018 will be conferred on ____________.
A. Akshaya Patra Foundation
B. Yohei Sasakawa
C. Vivekananda Kendra
D. Ekal Abhiyan Trust
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Yohei Sasakawa

Explanation: Gandhi Peace Prize for 2018 will be conferred on Yohei Sasakawa who is Goodwill Ambassador of the World Health Organization for Leprosy Elimination. The award will be given to Mr Sasakawa in recognition of his work towards the eradication of the disease in India and across the world.

14. Cabinet Committee on Economic Affairs has decided to expand the capacity of Numligarh Refinery in 3 Million Metric Tonne Per Annum (MMTPA) to _______.
A. 5 MMTPA
B. 7 MMTPA
C. 9 MMTPA
D. 11 MMTPA
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 9 MMTPA

Explanation: Cabinet Committee on Economic Affairs has decided to expand the capacity of Numligarh Refinery in 3 Million Metric Tonne Per Annum, (MMTPA) to 9 MMTPA. The project will be completed within a period of 48 months. Mr Goyal said the decision of expansion of refinery will meet the requirement of crude oil and petroleum products in the northeast region. He said it would also generate direct and indirect employment in Assam.

15. Who has become the first Indian athlete to receive a nomination in the prestigious Laureus World Comeback of the Year Award?

A. Vinesh Phogat
B. Jwala Gutta
C. Rama Kalsi
D. Vijendra Singh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Vinesh Phogat

Explanation: Ace Indian female wrestler Vinesh Phogat has become the first Indian athlete to receive a nomination in the prestigious Laureus World Comeback of the Year Award. She has been nominated alongside US Tour Championship winner Tiger Woods, who won his first tournament in five years.  The Awards will be presented in Monaco on the 18th of next month. Monaco is a tiny independent city-state on France’s Mediterranean coastline.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 9th January 2019


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email