Important G.K. & Current Affairs Questions – 18th February 2019

Important G.K. & Current Affairs Questions – 18th February 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 18th February 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – February 2019

February Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 18th February 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – February 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 18th February 2019


1. 462nd annual Kandoori festival has commenced at nearby __________.
A. Gol Gumbaz
B. Nagore Dargah
C. Haji Ali Dargah
D. Ibrahim Rauza
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Nagore Dargah

Explanation: The 462nd annual Kandoori festival has commenced at nearby Nagore Dargah, a famous Muslim pilgrim centre, with the hoisting of the holy flag. The 14-day long festival began Wednesday night after the holy flag was brought in a procession and hoisted, the managing trustee of the Dargah, Khalifa Masthan Saheb said. The Kandoori festival is held to commemorate the death anniversary of 16th century saint Hazrath Syed Shahul Hameed Quadir Wali, who migrated from his native Manickapur near Allahabad in Uttar Pradesh and lived in Nagore till his death.

2. In a significant boost to development of infrastructure, connectivity, energy security and health care services in Bihar, PM Modi unveiled projects worth Rs ___________.
A. 11000 crores
B. 18000 crores
C. 27000 crores
D. 33000 crores
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 33000 crores

Explanation: In a significant boost to development of infrastructure, connectivity, energy security and health care services in Bihar, Prime Minister Shri Narendra Modi unveiled projects worth Rs.33,000 crores  in Barauni today. Governor of Bihar, Laljee Tandon, Chief Minister Nitish Kumar, Deputy Chief Minister Sushil Modi Union Minister of Food and Consumer Affairs Ramvilas Paswan along with several other dignitaries were present on this occasion. PM addressed a public gathering after launching the projects. Prime Minister laid the foundation stone of Patna Metro Rail Project at an estimated cost of Rs. 13,365 crores digitally by press of a button. It will have two corridors — Danapur to Mithapur and Patna Railway Station to New ISBT and is likely to be completed in five years. The project will ease the public transport in Patna and adjoining areas.

3. A Regional Conference on Deendayal Disabled Rehabilitation Scheme (DDRS) is being organized by the Ministry of Social Justice and Empowerment, Government of India at ________.

A. New Delhi
B. Kolkata
C. Chandigarh
D. Noida
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Kolkata 

Explanation: For the overall empowerment of Persons with Disabilities (Divyangajan), a “Regional Conference on Deendayal Disabled Rehabilitation Scheme (DDRS”) is being organized by the Department of Empowerment of Persons with Disabilities (DEPwD), Ministry of Social Justice and Empowerment, Government of India at Kolkata, West Bengal on 18th February, 2019 (Monday). It will cover 13 States of Eastern & North Eastern region namely West Bengal, Jharkhand, Odisha, Chhattisgarh, Bihar, Assam, Arunachal Pradesh, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Sikkim & Tripura. The stakeholders i.e. the NGOs receiving grant under DDRS, State Government Officers & District level officers will be participating.

4. __________ jointly with the State Bank of India (SBI) and the Indian Institute of Corporate Affairs (IICA), organised a two-day workshop on “Committee of Creditors: An Institution of Public Faith”.
A. NITI Aayog
B. IBBI
C. DRDO
D. SEBI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. IBBI

Explanation: The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI), jointly with the State Bank of India (SBI) and the Indian Institute of Corporate Affairs (IICA), organised a two-day workshop on “Committee of Creditors: An Institution of Public Faith” on 15th and 16th February, 2019 in Mumbai. The Workshop was unique and the First of its kind for the benefit of Financial Creditors who comprise Committee of Creditors (CoC) under the Insolvency and Bankruptcy Code, 2016. 28 Senior Officers (General Managers and Executive Directors) of the major Scheduled Commercial Banks participated in the Workshop.

5. President of India, Shri Ram Nath Kovind, graced and addressed the closing ceremony of the Fourth Agri Leadership Summit, organised by _________.

A. Punjab
B. Gujarat
C. Maharashtra
D. Odisha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: The President of India, Shri Ram Nath Kovind, graced and addressed the closing ceremony of the Fourth Agri Leadership Summit, organised by the government of Haryana, in Ganaur, Sonipat, today (February 17, 2019). He also presented the Haryana Kisaan Ratna Puraskaar and the Haryana Krishi Ratna Puraskaar.

6. A uniform national minimum wage of Rs _______ per month has been recommended by an expert committee on determining the methodology for fixing the national minimum wage.

A. 9000
B. 9300
C. 9600
D. 9750
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 9750

Explanation: A uniform national minimum wage of Rs 9,750 per month or region-wise minimum wages ranging from Rs 8,892-Rs 11,622 per month for five regions (as of July 2018) have been recommended by an expert committee on determining the methodology for fixing the national minimum wage. The recommendations could form the basis for a national minimum wage in the country covering all workers — irrespective of their skills, sectors, occupations and rural-urban locations.

7. India’s first Agromet Forecasting and Research Centre has been established in ____________.
A. Mizoram
B. Meghalaya
C. Himachal Pradesh
D. Karnataka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Karnataka

Explanation: India’s first Agromet Forecasting and Research Centre has been established at Farmers Knowledge Centre in the University of Agricultural Sciences (UAS) in Dharwad, Karnataka. Inaugurated by Union Minister Harsha Vardhan, the North Karnataka Agromet Forecasting and Research Centre (NKAFC) will benefit nearly 25 lakh farmers.The new Weather forecasting centre will help farmers prepare fields for sowing, harvesting, protecting crops from pest attacks, drought and floods.

8. _________ recently launched a new portal — LADIS.
A. NITI Aayog
B. IWAI
C. Ministry of Shipping
D. ISRO
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. IWAI

Explanation: The Inland Waterways Authority of India (IWAI) Friday launched a new portal — LADIS — that would ensure real-time information on available depth on stretches of national waterways. “Moving a step ahead towards ensuring optimum use of national waterways, the Inland Waterways Authority of India (IWAI) launched a new portal LADIS (Least Available Depth Information System) here today,” the shipping ministry said. LADIS will ensure that real-time data on least available depths (LADs) is disseminated for ship, barge and cargo owners so that they can undertake transportation on national waterways (NWs) in a more planned way.

9. Former deputy CM Francis D’Souza, of which among the following states, passed away recently?
A. Karnataka
B. Goa
C. Jharkhand
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Goa

Explanation: Former Goa deputy chief minister and BJP’s Mapusa legislator Francis D’Souza passed away after a prolonged illness on Thursday afternoon. Elected for five terms from Mapusa constituency, D’Souza was suffering from cancer for the past few months. When BJP was elected to power with a simple majority of 21 MLA in March 2012 elections, D’Souza was the only MLA to win elections with a margin of over 10000 votes, a record for that election.

10. RBI decided to raise the criteria for ‘bulk deposits’ for banks to Rs _______ from the current Rs 1 crore.
A. 1.3 crore
B. 1.6 crore
C. 1.8 crore
D. 2.0 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. 2.0 crore

Explanation: he Reserve Bank of India (RBI) decided to raise the criteria for ‘bulk deposits’ for banks to Rs 2 crore from the current Rs 1 crore, to provide more operational freedom to lenders to raise funds. Banks have been given discretion to offer differential rate of interest on the bulk deposits as per their requirements and asset-liability management (ALM) projections.

11. The United Nations’ (UN) World Day of Social Justice is annually observed on ___________.

A. 19th February
B. 20th February
C. 21st February
D. 22nd February
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 20th February

Explanation: The United Nations’ (UN) World Day of Social Justice is annually observed on February 20 to encourage people to look at how social justice affects poverty eradication. It also focuses on the goal of achieving full employment and support for social integration.

12. “World Employment and Social Outlook” has been recently released by ______.
A. World Bank
B. IMF
C. ILO
D. ADB
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. ILO

Explanation: For the youngest-ever world population, there is bad news. And it is also a bigger shock for the state of employment generation. The growth rate of the average working-age population (above 15 years) has been declining since 1990. According to the International Labour Organization, this will keep the unemployment rate high. Currently around 61 per cent of the world’s working-age population is either employed or seeking employment. This is called the labour force participation rate. “This participation rate has been declining on average by between 0.1 and 0.2 percentage points per year over the past 25 years, with the steepest drop occurring in the aftermath of the global financial crisis of 2008,” according to the recently released World Employment and Social Outlook, ILO’s annual flagship report.

13. Amazon has announced an extension to its Amazon Pay service in the form of Amazon Pay UPI, in partnership with _________.
A. HDFC Bank
B. Axis Bank
C. SBI
D. Bank of Baroda
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Axis Bank

Explanation: Amazon has announced an extension to its Amazon Pay service in the form of Amazon Pay UPI, in partnership with Axis Bank. Currently launched only on Android, the Amazon Pay UPI allows the e-retailer’s customers to link their bank accounts directly with the Amazon app, which will then act as a direct payment option for all shopping on Amazon.in. The Amazon Pay UPI ID also extends itself beyond Amazon’s online retail and allows you to pay for other things like recharges and bill payments, similar to the services offered by other third party UPI apps.

14. NASA has unveiled a new space telescope, ___________ that would begin a two-year mission in 2023 to look for life’s ingredients and probe how the universe evolved.
A. SPHEREx
B. SPHEREy
C. SPHEREz
D. SPHEREa
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. SPHEREx

Explanation: US space agency NASA has unveiled a new space telescope, SPHEREx, that would begin a two-year mission in 2023 to look for life’s ingredients and probe how the universe evolved.The Spectro-Photometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization and Ices Explorer (SPHEREx) mission is a planned two-year mission funded at 242 million USD, according to NASA.

15. India recently raised the customs duty to 200 percent on all goods imported from which among the following countries?

A. Bangladesh
B. Pakistan
C. Iran
D. Israel
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Pakistan 

Explanation: Following the Pulwama terror attack, India recently raised the customs duty to 200 percent on all goods imported from the neighbouring country, including fresh fruits, cement, petroleum products and mineral ore. Pakistan’s exports to India stood at $488.5 million (around Rs 3,482.3 crore) in 2017-18.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 17th February 2019

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.