Important G.K. & Current Affairs Questions – 17th January 2019

Important G.K. & Current Affairs Questions – 17th January 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 17th January 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – January 2019

January Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 17th January 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – January 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 17th January 2019


1. Who has taken charge as chief credit officer (CCO) at Axis Bank recently?
A. Rajan Jain
B. Deepak Maheshwari
C. Pardeep Narula
D. Nageswara Rao
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Deepak Maheshwari

Explanation: Retired HDFC Bank executive and former Federal Bank board member Deepak Maheshwari has taken charge as chief credit officer (CCO) at Axis Bank as part of an ongoing reshuffle undertaken by new CEO Amitabh Chaudhry. Maheshwari, 64, confirmed that he had taken over as CCO on January 11 to be in charge of corporate credit appraisal and disbursement. On the request of CEO Chaudhry the bank’s board had to make a special exemption for Maheshwari to take over because he is now 64 and above the bank’s retirement age of 60, a person familiar with the board meeting said.

2. Which city’s traffic police inducted a road safety robot ‘ROADEO’ into its fold?
A. Ludhiana
B. Chennai
C. Mumbai
D. Pune
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Chennai

Explanation: Soon, a robot will help police in traffic management and assist pedestrians in Chennai roads. The Chennai Traffic Police, on Monday, inducted a road safety robot into its fold. Named ROADEO, the robot will make the pedestrians, especially children, feel safe while crossing the roads. It will also ease the work of traffic police, as these robots can be integrated with the traffic signals, as well as can be operated manually, through a Bluetooth app.

3. Election Commission of India has recently launched VAFs across the country. What does ‘A’ stand for in VAFs?

A. Action
B. Awareness
C. Amputation
D. Annihilation
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Awareness

Explanation: Voter Awareness Forum (VAF) were launched by Election Commission of India in New Delhi. Similar VAFs were also launched by the Chief Electoral Officers in the State capitals and by District Election Officers in the Districts simultaneously. Voter Awareness Forums are informal Forums for generating awareness around electoral process through activities like discussions, quizzes, competitions and other engaging activities. All employees of the Organisation are expected to become members of the VAF with the Head of the Organisation acting as the Chair.

4. The cabinet has recently approved MoU between India and __________ on the safety in Mines, Testing and Research Station.

A. UK
B. Australia
C. Pakistan
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Australia

Explanation: The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has given its approval for signing a Memorandum of Understanding (MoU) between Directorate General of Mines Safety (DGMS), Ministry of Labour and Employment, Government of India and Department of Natural Resource Mines and Energy, Queensland Government, Australia through the Safety in Mines, Testing and Research Station (SIMTARS).

5. The government decided to recapitalise state-owned Exim Bank to the tune of Rs ________.

A. 5000 crore
B. 6000 crore
C. 7000 crore
D. 8000 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 6000 crore

Explanation: The government Wednesday decided to recapitalise state-owned Exim Bank to the tune of Rs 6,000 crore and double its authorised capital to Rs 20,000 crore. The equity will be infused in two tranches — Rs 4,500 crore in 2018-19 and Rs 1,500 crore in 2019-20.

6. British Prime Minister _________ recently faced a no-confidence vote, a day after Parliament rejected his/her Brexit deal by a historic margin.

A. Victor Henry
B. Saleema Nazeer
C. Angela Merkel
D. Theresa May
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Theresa May

Explanation: British Prime Minister Theresa May faces a no-confidence vote Wednesday, a day after Parliament rejected her Brexit deal by a historic margin. May is battling to save her job after staking her political reputation on a last-ditch effort to win support for the divorce agreement she negotiated with the European Union. Though defeat was widely expected, the scale of the rout -432-202 – was devastating for May’s leadership.

7. The 15th Pravasi Bharatiya Divas will be organised in ________ from January 21-23, 2019.
A. New Delhi
B. Varanasi
C. Gandhinagar
D. Kochi
E. Chandigarh

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 11,000

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) has raised a red-flag on the spike in non-performing assets (NPAs) under the government’s flagship scheme to support micro enterprises in the country — the Pradhan Mantri Mudra Yojana. According to Finance Ministry sources, RBI has cautioned the ministry that the scheme might turn-out to be the next big source of NPAs, which have plagued the banking system. The central bank has flagged that bad loans under PMMY have risen to Rs 11,000 crore.

8. Who has recently set up a world record in indoor rowing by completing one lakh metres in above-40 years category?
A. Mirza Naik
B. Shakil Ahmed
C. Ranvijay Singh
D. Kartik Arora
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Shakil Ahmed

Explanation: Asian Cup gold medallist Shakil Ahmed has added one more feather to his cap when he set up a world record in indoor rowing by completing one lakh metres in above-40 years category in Kolkata. Shakil began his record-setting indoor rowing feat in Salt Lake stadium complex at  8 a.m. yesterday and achieved the milestone of covering one lakh metres of simulated distance in 10 hours.

9. The Zanskar River, sometimes seen in the news, is a north-flowing tributary of which among the following rivers?
A. Brahmaputra
B. Indus
C. Ganga
D. Mahanadi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Indus

Explanation: The Zanskar River is a north-flowing tributary of the Indus. In its upper reaches, the Zanskar has two main branches. First of these, the Doda, has its source near the Pensi-la 4,400 m (14,400 ft) mountain-pass and flows south-eastwards along the main Zanskar valley leading towards Padum, the capital of Zanskar. The second branch is formed by two main tributaries known as Kargyag river, with its source near the Shingo La 5,091 m (16,703 ft), and Tsarap river, with its source near the Baralacha-La.

10. Vaduvoor Bird Sanctuary, sometimes seen in the news, is in which among the following states?

A. Kerala
B. Tamil Nadu
C. Punjab
D. Rajasthan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Tamil Nadu

Explanation: Vaduvoor Bird Sanctuary is a bird sanctuary located in the town of Vaduvur in Tiruvarur District in the Indian state of Tamil Nadu. Vaduvur was located 22 KM away from Thanjavur on the Thanjavur-Mannargudi state highway. The irrigation tank receives water from November to April every year which attracts a numerous foreign birds from Europe and America. The main attraction is the fertile wetlands in the region. There are also numerous lakes which provides the most required variety of fishes for the birds. The sanctuary is free for Visitors and the government has provided basic facilities for an overnight stay. There are two towers located in the sanctuary for the ease of visitors. More than 38 species of water birds are found here.

11. The CCEA has given its approval to the proposal of the Department of Commerce for including merchant exporters under the Interest Equalisation Scheme (IES) for Pre and Post Shipment Rupee Export Credit by allowing them interest equalisation rate of _____.

A. 2%
B. 3%
C. 4%
D. 5%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 3%

Explanation: The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has given its approval to the proposal of the Department of Commerce for including merchant exporters under the Interest Equalisation Scheme (IES) for Pre and Post Shipment Rupee Export Credit by allowing them interest equalisation rate of 3% on such credit for export of products covered under 416 tariff lines identified under the scheme. These products are largely in MSME/ labour intensive sectors such as Agriculture, Textiles, Leather, Handicraft, machinery, etc. The proposal will entail benefits of around Rs 600 crore to exporters on interest equalisation, for the remaining period of the scheme.

12. UGC has decided to set up ‘CARE’ to refine and strengthen research publication. What does C stand for in CARE?
A. Consortium
B. Consumer
C. Condition
D. Correction
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Consortium

Explanation: Credibility of Research Publications is extremely important because it has a direct impact upon the individual, institutional and National image. With an aim to refine and strengthen the University Grants Commission (UGC) approved list of journals, the UGC has issued a Public Notice dated 28th November 2018, and decided to establish a Consortium for Academic and Research Ethics (CARE). The good quality Research Journals in disciplines under Social Sciences, Humanities, Languages, Arts, Culture, Indian Knowledge Systems etc., will be maintained by CARE and referred to as ‘CARE Reference List of Quality Journals’. This will be used for all academic purposes. The ‘CARE Reference List of Quality Journals’ will be regularly updated and published by the UGC and the Members of the Consortium at their respective websites.

13. The Union Cabinet, has recently given its ex-post facto approval to the Agreement on the facilitation of visa arrangements signed between India and _________ signed in December, 2018.
A. Sri Lanka
B. Pakistan
C. Maldives
D. Afghanistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Maldives

Explanation: The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has given its ex-post facto approval to the Agreement on the facilitation of visa arrangements signed between India and Maldives signed in December, 2018. The Visa Facilitation Agreement signed during the visit of Maldivian President to India aims to further deepen people to people exchanges between the two countries making it easier for Maldivian and India nationals to travel to each others’ countries for tourism, medical treatment, education as well as business and employment.

14. The Union Cabinet has recently approved the Signing of Terms of Reference (TOR) governing the engagement of the designated Indian Expert to provide tax assistance to _________ under the Tax Inspectors Without Borders Programme.
A. South Sudan
B. Morocco
C. Swaziland
D. Iraq
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Swaziland

Explanation: The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the Signing of Terms of Reference (TOR) governing the engagement of the designated Indian Expert to provide tax assistance to Swaziland (now known as Eswatini) under the Tax Inspectors Without Borders Programme between India and Eswatini. The engagement of the Indian Expert under the TiWB programme will give impetus to India’s support in capacity building in tax matters in developing countries.

15. RBI has recently flagged that bad loans under PMMY have risen to Rs _______ crore.

A. 7,000
B. 9,000
C. 11,000
D. 17,000
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 11,000

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) has raised a red-flag on the spike in non-performing assets (NPAs) under the government’s flagship scheme to support micro enterprises in the country — the Pradhan Mantri Mudra Yojana. According to Finance Ministry sources, RBI has cautioned the ministry that the scheme might turn-out to be the next big source of NPAs, which have plagued the banking system. The central bank has flagged that bad loans under PMMY have risen to Rs 11,000 crore.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 9th January 2019


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.