Important G.K. & Current Affairs Questions – 17th February 2019

Important G.K. & Current Affairs Questions – 17th February 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 17th February 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – February 2019

February Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 17th February 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – February 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 17th February 2019


1. Which country has introduced a bill to recognise the country’s ethnic Ainu minority as an “indigenous” people for the first time?
A. Russia
B. Japan
C. India
D. Pakistan
E. None of the

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Japan

Explanation: After decades of discrimination, the government of Japan has introduced a bill to recognise the country’s ethnic Ainu minority as an “indigenous” people for the first time. The Ainu people, traditionally a society of hunter-gatherers on the northern island of Hokkaido, have long suffered the effects of a policy of forced assimilation that threatened to wipe out their culture. Even though discrimination has receded gradually, income and education gaps between them and the rest of Japan remain.

2. NDMA has organised a meeting of Indian Ocean Rim Association (IORA) Cluster Group on Disaster Risk Management (DRM) in _____.
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Varanasi
D. Mohali
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. New Delhi 

Explanation: The Ministry of Home Affairs in collaboration with the Ministry of External Affairs and National Disaster Management Authority (NDMA) has organised a meeting of Indian Ocean Rim Association (IORA) Cluster Group on Disaster Risk Management (DRM) in New Delhi. Indian Ocean Rim Association is an inter-governmental organisation and has many disaster-prone countries among its 22 members and nine dialogue partners. DRM is one of its priority areas and its Action Plan (2017-2021) has specific goals to improve resilience in IORA countries.

3.United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD), sometimes seen in the news, was established in which among the following years?

A. 1960
B. 1964
C. 1968
D. 1972
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 1964

Explanation: The United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) was established in 1964 as a permanent intergovernmental body. UNCTAD is the part of the United Nations Secretariat dealing with trade, investment, and development issues. The organization’s goals are to: “maximize the trade, investment and development opportunities of developing countries and assist them in their efforts to integrate into the world economy on an equitable basis”. UNCTAD was established by the United Nations General Assembly in 1964 and it reports to the UN General Assembly and United Nations Economic and Social Council.

4. Who has been re-employed as the chief of the state-run helicopter manufacturer Pawan Hans?
A. Sudeep Bhandari
B. Jagraj Mishra
C. BP Sharma
D. Hina Khattar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. BP Sharma

Explanation: BP Sharma has been re-employed as the chief of the state-run helicopter manufacturer Pawan Hans, according to a Personnel Ministry order. The Appointments Committee of the Cabinet has approved re-employment ofSharma as the chairman and managing director (CMD) of Pawan Hans Limited for a period of five months, it said. Sharma took over as the CMD of Pawan Hans in March 2015. He superannuated last month-end. Pawan Hans has a fleet of more than 50 helicopters.

5. RBI withdrew the ____ per cent limit on investments by FPIs in corporate bonds of an entity with a view to encourage more foreign investments.

A. 10
B. 15
C. 20
D. 25
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 20

Explanation: RBI withdrew the 20 per cent limit on investments by FPIs in corporate bonds of an entity with a view to encourage more foreign investments. As part of the review of the FPI investment in corporate debt undertaken in April 2018, it was stipulated that no FPI should have an exposure of more than 20 per cent of its corporate bond portfolio to a single corporate (including exposure to entities related to the corporate).

6. Who created history by becoming the first female flight engineer to be inducted by the Indian Air Force?

A. Niranjana Mukherjee
B. Hina Jaiswal
C. Sonia Arora
D. Rajni Malhotra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Hina Jaiswal

Explanation: Flight Lieutenant Hina Jaiswal “created history” by becoming the first female flight engineer to be inducted by the Indian Air Force. Hina, who was commissioned in the IAF’s engineering branch in 2015, completed her course at the Air Force Station in Yelahanka.

7. India recently withdrew the MFN status accorded to Pakistan. Expand MFN.
A. Major Favourite Nation
B. Most Favoured Nation
C. Main Favourable Nation
D. Most Favourite Nation
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Most Favoured Nation

Explanation: Article 1 of General Agreement on Tariffs and Trade (GATT), 1994, requires every WTO member country to accord MFN status (or preferential trade terms with respect to tariffs and trade barriers) to all other member countries. Accordingly, India accorded MFN status to all WTO member countries, including Pakistan, from the date of entry into force of the so called Marrakesh Agreement, establishing the WTO. The WTO is the only global international organisation dealing with the rules of trade between nations and the 164 member countries of the WTO represent 98 per cent of world trade. Only a handful of very small countries are out of the WTO.

8. Which city recently hosted the Early Ed Asia 2019?
A. Chandigarh
B. Jaipur
C. Mumbai
D. Kochi
E. None of the

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Jaipur

Explanation: Jaipur has hosted the Early Ed Asia 2019. This two day educational event, touted to be Asia’s largest conference on Early Childhood has been held at the pink city’s most revered heritage structure – The iconic City Palace.

9. Vayu Shakti exercise has been recently held in which among the following states?
A. Punjab
B. Gujarat
C. Maharashtra
D. Rajasthan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Rajasthan 

Explanation: The Indian Air Force carried out a mega exercise here involving almost all variants of its fighter jets and attack helicopters, in a fire power demonstration near the border with Pakistan. The exercise came two days after 40 CRPF personnel were killed in a suicide attack in Kashmir’s Pulwama by Pakistan-based terror group Jaish-e-Mohammed.

10. Who has been appointed as Controller, Assistant Secretary-General for Programme Planning, Budget and Finance in the management strategy, policy and compliance department?
A. Chandramouli Ramanathan
B. N Ram
C. Vinod Rai
D. Surendra Mishra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Chandramouli Ramanathan

Explanation: UN has appointed an Indian official in one of the top most positions in its Department of Management Strategy, Policy and Compliance. UN spokesperson Stephane Dujarric said at the United Nations  that Chandramouli Ramanathan has been appointed as Controller, Assistant Secretary-General for Programme Planning, Budget and Finance in the management strategy, policy and compliance department. Dujarric said he succeeds Bettina Tucci Bartsiotas of Uruguay. Ramanathan brings to the position nearly 40 years of executive international experience in diverse organisational settings in finance and budget, management and information technology.

11. Kawal Tiger Reserve, sometimes seen in the news, is in which among the following states?

A. Andhra Pradesh
B. Kerala
C. Rajasthan
D. Uttar Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – E. None of these

Explanation: Kawal Tiger Reserve is located at Jannaram mandal of Mancherial District in Telangana state of India. Govt of India declared Kawal wildlife sanctuary as Tiger Reserve in 2012. The reserve is the oldest sanctuary in the northern Telangana region of the state. It is well known for its abundant flora and fauna. This sanctuary is catchment for the rivers Godavari and Kadam, which flow towards the south of the sanctuary.

12. Lance Naik Nazir Ahmad Wani has been posthumously awarded India’s highest peace time gallantry award, the __________.
A. Param Vir Chakra
B. Padam Vibhushan
C. Ashok Chakra
D. Padam Shri
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ashok Chakra 

Explanation: Lance Naik Nazir Ahmad Wani has been posthumously awarded Indias highest peace time gallantry award, the Ashok Chakra. On November 25 last year, Lance Naik Wani was participating in a counter-terrorist operation against six terrorists in Hirapur village near Batgund in the Kashmir Valley.

13.A poem on the Jallianwala Bagh massacre by acclaimed writer __________ which was banned by the British after its publication in 1920, has now been translated into English.
A. Gurdeep Beri
B. Nanak Singh
C. Lala Lajpat Rai
D. Manmohan Singh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Nanak Singh

Explanation: A poem on the Jallianwala Bagh massacre by acclaimed Punjabi writer Nanak Singh, which was banned by the British after its publication in 1920, has now been translated into English. Singh was present at Jallianwala Bagh on April 13, 1919. He was 22 years old at the time. As the British troops opened fire on the unarmed gathering protesting against the Rowlatt Act, killing hundreds, Singh fainted and his unconscious body was piled up among the corpses.

14. ________ recently passed two bills which seek to end the minimum education criterion for panchayat and civic polls candidates.
A. Tamil Nadu
B. Odisha
C. West Bengal
D. Bihar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: The Rajasthan Assembly passed two bills which seek to end the minimum education criterion for panchayat and civic polls candidates. The House passed by voice vote the Rajasthan Panchayati Raj (Amendment) Bill, 2019 and the Rajasthan Municipality (Amendment) Bill, 2019. The previous Vasundhara Raje-led government had introduced education criterion in 2015 which required a candidate to pass class 10 for contesting zila parishad, panchayat samiti and municipal elections.

15. India and _________ signed a security protection agreement that will enable the two countries to share classified information with each other.

A. Norway
B. Spain
C. Portugal
D. Sweden
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Sweden

Explanation: Stepping up their defence ties, India and Sweden signed a security protection agreement that will enable the two countries to share classified information with each other, a statement by the Swedish embassy said. The agreement was signed during Defence Minister Nirmala Sitharaman’s visit to the Nordic country.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email