Important G.K. & Current Affairs Questions – 16th January 2019

Important G.K. & Current Affairs Questions – 16th January 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 16th January 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – January 2019

January Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 16th January 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – January 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 16th January 2019


1. Who has recently taken over as the president of Global Solar Council (GSC)?
A. HD Parekh
B. Pranav R Mehta
C. Madhuri Pandey
D. Nandan Nilekani
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Pranav R Mehta

Explanation: A visionary in the field of Solar Energy and the chairman of National Solar Energy Federation, Shri Pranav R Mehta, has taken over as the president of Global Solar Council (GSC) from January 1, 2019. The GSC has its headquarters in Washington D.C., USA. The Global Solar Council (GSC) was launched on December 6, 2015, following the historic United Nations Climate Change Conference (UN COP 21). The GSC came into being as International Coalition of more than 30 nations, utilising maximum solar energy, decided to harness the renewable energy for the greater good.

2. Which state government has been given the green nod for its Rs 13,384.80 crore Sita Rama Lift Irrigation Project?
A. Andhra Pradesh
B. Telangana
C. Kerala
D. Manipur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Telangana

Explanation: Telangana government has been given the green nod for its Rs 13,384.80 crore Sita Rama Lift Irrigation Project that aims to divert Godavari river water to irrigate 2.72 lakh hectare in three districts, a senior central government official said. The project, which is expected to be completed in three years, would lead to submergence of about 1,930 hectare area and 157 villages consisting of 9,696 families are likely to be affected, the official added.

3. 5th Regional Centre of National Institute of Public Cooperation and Child Development (NIPCCD) has been recently inaugurated at __________.

A. Varanasi
B. Mohali
C. Ahmedabad
D. Surat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Mohali

Explanation: The Union Minister of Women and Child Development, Smt. Maneka Sanjay Gandhi stressed upon the need for training and development of elected women representatives of Panchayati Raj Institutions (PRIs) to ensure that fruit of development may reach the grassroots level through their active participation and actual empowerment. She was addressing the function after inaugurating the 5th Regional Centre of National Institute of Public Cooperation and Child Development (NIPCCD) at Sahibzada Ajit Singh  Nagar (Mohali), Punjab. NIPCCD is a premier organisation devoted to promotion of voluntary action, research, training, and documentation in the overall domain of women and children development.NIPCCD already has  four such Regional Centres one each at Bangalore, Guwahati, Indore and Lucknow besides the Headquarters at New Delhi.

4. Government e Marketplace [GeM] has launched which initiative to enable women entrepreneurs to sell handicrafts and handloom etc. directly to various Government ministries, departments and institutions?

A. Womaniya on GeM
B. Feminism on GeM
C. Nari Shakti on GeM
D. Empowerment on GeM
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Womaniya on GeM

Explanation: Government e Marketplace [GeM] has launched “Womaniya on GeM”, an initiative to enable women entrepreneurs and women self-help groups [WSHGs] to sell handicrafts and handloom, accessories, jute and coir products, home décor and office furnishings, directly to various Government ministries, departments and institutions. The initiative seeks to develop women entrepreneurship on the margins of society to achieve gender-inclusive economic growth.

5. Which state government recently launched the ‘One Family One Job’ scheme which entitles one government job for every family in the state?

A. Arunachal Pradesh
B. Sikkim
C. Telangana
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sikkim

Explanation: Sikkim chief minister Pawan Kumar Chamling on launched the ‘One Family, One Job’ scheme that envisions jobs to a member of every family which does not have a government job in the state.

6. The government has recently allocated an additional Rs. ________ at RE stage to MGNREGA.

A. 2467 crore
B. 3826 crore
C. 4618 crore
D. 6084 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 6084 crore

Explanation: The Government of India has allocated an additional Rs. 6,084 crore at RE stage to MGNREGA. This brings the total allocation to the scheme to Rs. 61,084 crore in 2018-19, making it the highest ever allocation. Governance reforms and thrust on sustainable livelihoods through durable assets has ensured better lives for the poor through wages, incomes and durable assets. MGNREGA is a flagship programme of the Ministry which addresses poverty in a holistic manner by overcoming social inequalities and creating a base for sustainable & long term development.

7. The 1st National Level Sports Meet for the students of Eklavya Model Residential Schools (EMRS) recently began at _________.
A. Mumbai
B. Hyderabad
C. New Delhi
D. Agra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Hyderabad

Explanation: The 1st National Level Sports Meet for the students of Eklavya Model Residential Schools (EMRS) was inaugurated yesterday by Shri Jaswantsinh Sumanbhai Bhabhor, Minister of State for Tribal Affairs at G.M.C Balayogi Stadium, Gachibowli, Hyderabad in the presence of Dr. Benhur Mahesh Dutt Ekka, Secretary, Tribal Welfare, Dr Christina Z Chongthu, Commissioner, Tribal Welfare, Govt of Telangana,  Dr. R. S. Praveen Kumar, IPS, Secretary, Telangana Tribal Welfare Residential Educational Institutions Society, Hyderabad and Shri. A.Venkateshwar Reddy, Chairman, Sports Authority of Telangana besides senior. Officials of Ministry of Tribal Affairs, Govt. of India.

8. Private sector lender IDFC Bank’s name has been changed to ___________.
A. IDFC First Bank
B. IDFC Capital Bank
C. IDFC Goodie Bank
D. IDFC Prime Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. IDFC First Bank

Explanation: Private sector lender IDFC Bank said its name has been changed to IDFC First Bank Ltd. “The name of the Bank has been changed from IDFC Bank Ltd to ‘IDFC First Bank Limited’ with effect from January 12, 2019, by virtue of ‘Certificate of Incorporation pursuant to a change of name’ issued by the Registrar of Companies, Chennai,” it said in a BSE filing.

9. ___________ became the first recipient of the prestigious Philip Kotler Presidential award recently.
A. Rahul Gandhi
B. Sonia Gandhi
C. Narendra Modi
D. Lal Krishna Advani
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Narendra Modi

Explanation: Prime Minister Narendra Modi on Monday became the first recipient of the prestigious Philip Kotler Presidential award.“The award focuses on the triple bottom-line of ‘People, Profit and Planet’ which will be offered annually to the leader of a nation,” a Prime Minister’s Office (PMO) statement said.According to the citation of the award, Modi was selected for his “outstanding leadership for the nation”. Prof. Philip Kotler is a world renowned Professor of Marketing at Northwestern University, Kellogg School of Management. Owing to his ill-health, Jagdish Sheth of EMORY University, Georgia, US, was deputed to confer the award.

10. India celebrates Army India on __________.

A. January 14
B. January 15
C. January 16
D. January 17
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. January 15

Explanation: Army Day is celebrated on 15 January every year in India, in recognition of Field Marshal Kodandera M. Cariappa’s (then a Lieutenant General) taking over as the first Commander-in-Chief of the Indian Army from General Sir Francis Butcher, the last British Commander-in-Chief of India, on 15 January 1949.

11. Who has recently won the Sushila Devi Literature Award for her novel “Things to Leave Behind”?

A. Kanika Mukherjee
B. Ram Suri
C. Namita Gokhale
D. Raghav Chandra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Namita Gokhale

Explanation: Writer Namita Gokhale has won the Sushila Devi Literature Award for her novel “Things to Leave Behind”. She was awarded in the ‘Best Book of Fiction Written by a Woman Author’ category at the inaugural edition of Bhopal Literature and Art Festival (BLF). The festival, a brainchild of former bureaucrat Raghav Chandra, is being held at the Multi Art Centre of the Bharat Bhawan here.

12. Vice President Venkaiah Naidu recently inaugurated the fourth International Kite Festival and Second International Sweet Festival in ___________.
A. Mumbai
B. Secunderabad
C. Kochi
D. Chennai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Secunderabad

Explanation: Vice President Venkaiah Naidu on Sunday inaugurated the fourth International Kite Festival and Second International Sweet Festival, organised by the Telangana government as a part of Sankranthi celebrations, at the Parade Grounds in Secunderabad.

13. India’s largest startup ecosystem has been recently inaugurated in which among the following states?
A. Odisha
B. Kerala
C. Telangana
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Kerala

Explanation: India got its largest startup ecosystem Sunday when Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan inaugurated here a 1.8-lakh-square-feet facility housing incubation set-ups across a string of segments in modern technology. The Integrated Startup Complex under the Kerala Startup Mission (KSUM) includes the ultra-modern facilities of Maker Village that promote hardware startups, the BioNest that promotes medical technologies, BRINC which is the country’s first international accelerator for hardware startups; BRIC which aids developing solutions for cancer diagnosis and care, and a Centre of Excellence set up by industry majors such as UNITY.

14. ________ has recently decided to ban the production, sale and use of single-use plastic products in from March 1, 2019.
A. Delhi
B. Puducherry
C. Haryana
D. Mizoram
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Puducherry

Explanation: Chief Minister V Narayanasamy revealed on January 13 that the state cabinet has decided to ban the production, sale and use of single-use plastic products in the Union Territory from March 1, 2019. He further added that there would be “a massive awareness drive” among the merchants and the public on the necessity of the ban.

15. Macedonia’s parliament passed an amendment to the constitution recently to rename the country ________________.

A. Republic of North Macedonia
B. Republic of South Macedonia
C. Republic of East Macedonia
D. Republic of West Macedonia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Republic of North Macedonia

Explanation: Macedonia’s parliament passed an amendment to the constitution to rename the country Republic of North Macedonia, in line with an agreement with Greece to put an end to a 27-year-old dispute. The countries struck the deal on the new name in June, but Macedonia will start using it only after the parliament in Athens also ratifies the agreement.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 9th January 2019


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.