Important G.K. & Current Affairs Questions – 16th February 2019

Important G.K. & Current Affairs Questions – 16th February 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 16th February 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – February 2019

February Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 16th February 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – February 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 16th February 2019


1. A UAE-based international cooling provider has entered into a 30-year concession with __________ government to build, own, operate and transfer India’s first district cooling system.
A. Telangana
B. Andhra Pradesh
C. Kerala
D. Rajasthan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Andhra Pradesh

Explanation: UAE-based international cooling provider has entered into a 30-year concession with Andhra Pradesh government to build, own, operate and transfer India’s first district cooling system in the state’s new capital Amaravati. The agreement between the National Central Cooling Company (Tabreed) and Andhra Pradesh Capital Region Development Authority (APCRDA) is for a contracted cooling capacity of 20,000 refrigeration tonnes and this will be the company’s first plant outside its Gulf Cooperation Council (GCC) market, a statement released by the firm said.

2. India withdrew the Most Favoured Nation (MNF) status accorded to which among the following nations?
A. Bangladesh
B. Pakistan
C. Bhutan
D. Nepal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Pakistan

Explanation: Less than 24 hours after the terror attack in Jammu and Kashmir’s Pulwama district, India withdrew the Most Favoured Nation (MNF) status accorded to Pakistan. While the withdrawal of the MFN status by India is negative in sentiment terms for the bilateral relations, the impact on trade is unlikely to be substantial given that volumes of merchandise trade are low. In fact, India continues to maintain a substantial trade surplus, despite the fact that Pakistan is yet to transition fully to MFN status for India. Pakistan’s exports to India have consistently been about a fourth of what it imports from India, the MFN concessions notwithstanding.

3.Which state government has banned the controversial political outfit Popular Front of India (PFI)?

A. Rajasthan
B. Jharkhand
C. Kerala
D. Telangana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Jharkhand

Explanation: The Jharkhand government led by Raghubar Das banned the controversial political outfit Popular Front of India (PFI), notorious for their support to all kinds of anti-Indian activities, for having alleged links with the Islamic State. The PFI has been banned under Section 16 of The Criminal Law Amendment Act, 1908.

4. Reserve Bank of India (RBI) has cleared ______ of any disparity in reporting bad loans, known as divergence in market parlance.
A. SBI
B. Yes Bank
C. Bank of Baroda
D. PNB
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Yes Bank

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) has cleared Yes Bank of any disparity in reporting bad loans, known as divergence in market parlance. The banking regulator assesses compliance by banks with extant prudential norms on income recognition, asset classification and provisioning (IRACP) as part of its supervisory processes. YES Bank has received the Risk Assessment Report for FY18 as an outcome of the IRACP process.

5. Challachitram National Film Festival with the theme ____________ will be held in March.

A. Our Heritage, Our History
B. Our Heritage, Our Pride
C. Our Heritage, Our India
D. Our Heritage, Our Bharat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Our Heritage, Our Pride

Explanation: Challachitram National Film Festival with the theme ‘Our Heritage, Our Pride’ will be held here in March, with a special award for entries from the northeastern region. Entries for short films, documentaries and animation films have been invited for both the competitive and non-competitive sections, a press release of ‘Challachitram’ said.

6.In United States, ______ was sworn for second time as the nation’s Attorney General.

A. William Barr
B. Robert Mueller
C. Jeff Sessions
D. Vipin Gupta
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. William Barr 

Explanation: In United States, William Barr was sworn for second time as the nation’s Attorney General, taking the helm of the Justice Department as special counsel Robert Mueller investigates Russian interference in the 2016 presidential election. Earlier, the Senate voted 54-45 to confirm his appointment. Mr. Barr, who also served as the Attorney General from 1991 to 1993 during President George H.W. Bush’s administration, succeeds Jeff Sessions.

7. The Centre has increased the minimum selling price of sugar by two rupees per kilogram to ____ rupees a kilogram.
A. 25
B. 31
C. 34
D. 37
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 31

Explanation: The Centre has increased the minimum selling price of sugar by two rupees per kilogram to 31 rupees a kilogram. Briefing reporters in New Delhi yesterday, Consumer Affairs, Food and Public Distribution Minister Ram Vilas Paswan said, considering the rising arrears of sugarcane growers, the food department has increased the Minimum Support Price of sugar from 29 rupees to 31 rupees per kilogram for the year 2018-19.

8. India has recently signed a contract with a ____ firm for 72,400 assault rifles at a cost of around Rs 700 crore.
A. Russian
B. US
C. Italian
D. Spanish
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. US

Explanation: India has signed a contract with a US firm for 72,400 assault rifles at a cost of around Rs 700 crore, defence ministry officials. The rifles, being used by US forces as well as several other European countries, are being bought under the fast-track procurement procedure. India has signed the contract for Sig Sauer Assault Rifles with the US under fast track procurement (FTP) and as part of the agreement, India will get around 72,400 7.62 mm rifles from US firm SiG Sauer in one year from this day.

9. HFL said its CEO _______ has decided to resign from his position with immediate effect.
A. SK Mishra
B. Ashwani Lohani
C. Ashok Kapoor
D. Harshil Mehta
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Harshil Mehta

Explanation: DHFL said its CEO Harshil Mehta has decided to resign from his position with immediate effect. “However, he would continue to be associated with the company and shall hold the designation of Executive President -Retail Business with effect from February 14, 2019,” DHFL said in a regulatory filing on stock exchanges.

10. Under Indo-German Development Cooperation, Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEFCC) organized Second National Conference in ______.
A. Gurugram
B. New Delhi
C. Varanasi
D. Chandigarh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. New Delhi

Explanation: Under Indo-German Development Cooperation, Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEFCC) organized Second National Conference today at Hyatt Hotel, New Delhi on Sustainable and Environment-friendly Industrial Production (SEIP) Project which is a joint programme of Ministry &GIZ -The Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH or GIZ in short is a German development agency.

11.Prajnesh Gunneswaran recently broke into men’s singles top-100 for the first time in his career with a jump of six places that took him to ____.

A. 95
B. 96
C. 97
D. 98
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. 97

Explanation: Prajnesh is only third Indian player to break into the top-100 barrier in the past decade after Somdev Devvarman and Yuki Bhambri. Reaping rewards of his consistent performance, Prajnesh Gunneswaran on Monday broke into men’s singles top-100 for the first time in his career with a jump of six places that took him to 97.

12. Who was named head coach of the India U-23 team for the Asian Football Confederation (AFC) Qualifiers slated to be held in Tashkent, Uzbekistan?
A. Vinit Mahajan
B. Roshni Chauhan
C. Sunil Rastogi
D. Prakash Tandon
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Derrick Pereira was named head coach of the India U-23 team for the Asian Football Confederation (AFC) Qualifiers slated to be held in Tashkent, Uzbekistan from March 22. Besides India, the other teams in the group are Tajikistan and Pakistan.

13.The theme for this World Radio Day (WRD) was ____________.
A. Dialogue, Tolerance and Peace
B. Dialogue, Tolerance and Loyalty
C. Discussion, Tolerance and Peace
D. Dialogue, Tolerance and Calm
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Dialogue, Tolerance and Peace

Explanation: The theme for this World Radio Day (WRD), this Wednesday February 13, is ‘Dialogue, Tolerance and Peace’. Now in its eighth year, WRD is an annual celebration of radio as a medium which raises awareness about the importance of radio and strengthens the networking among broadcasters.

14.Darwin Day is a celebration to commemorate the birthday of Charles Darwin on _________.
A. 10 February
B. 12 February
C. 14 February
D. 16 February
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 12 February

Explanation: Darwin Day is a celebration to commemorate the birthday of Charles Darwin on 12 February 1809. The day is used to highlight Darwin’s contributions to science and to promote science in general. Darwin Day is celebrated around the world.

15.Vande Bharat Express, India’s first semi-high speed train, was flagged off by PM Modi from which among the following railway stations?

A. New Delhi
B. Varanasi
C. Mumbai
D. Ahmedabad
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. New Delhi

Explanation: Vande Bharat Express, India’s first semi-high speed train, was flagged off by Prime Minister Narendra Modi on Friday from the New Delhi railway station amid sombre mood in the backdrop of the terror attack in Pulwama. Railway Minister Piyush Goyal and members of the Railway Board were also on board the train on its inaugural journey. The semi-high speed Train 18, which has been recently rechristened Vande Bharat Express, can run up to a maximum speed of 160 kmph.Vande Bharat Express will travel from Delhi to Varanasi in 9 hours and 45 minutes. This includes stoppage time of 40 minutes each at Kanpur and Allahabad.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.