Current Affairs Questions - 15th January 2019
Current Affairs Questions - 15th January 2019
IBPS PO Free Mock Test 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – January 2019

January Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 15th January 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – January 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 15th January 2019


1. Wadi-us-Salaam, the largest cemetery in the world, is in which among the following countries?
A. Pakistan
B. Saudi Arabia
C. Iraq
D. Israel
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Iraq

Explanation: Wadi-us-Salaam is an Islamic cemetery, located in the Shia holy city of Najaf, Iraq. It is the largest cemetery in the world. The cemetery covers 1,485.5 acres. and contains tens of millions of bodies. It also attracts millions of pilgrims annually. Wadi Al-Salaam, which means “valley of peace” in Arabic, holds the remains of some of the most prominent Islamic figures, religious leaders, clerics, political leaders, and ordinary citizens. The holy shrine of Imam Ali ibn Abi Talib lies close to the cemetery attracting millions of Muslims, especially the Shi’a Muslims of Iraq. Imam Ali ibn Abi Talib was Prophet Muhammad’s cousin and son-in-law and because of this fact, many Muslims attach much importance to the holy shrine with some believing Wadi Al-Salaam to be part of heaven. Most of the population requests for a burial space there.

2. Which state topped the medal tally with 37 golds at the Khelo India Youth Games in Pune?
A. Rajasthan
B. Maharashtra
C. Kerala
D. West Bengal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Maharashtra

Explanation: Maharashtra tops the medal tally with 37 golds at the Khelo India Youth Games in Pune. It has 111 medals in its kitty with 37 gold, 31 silver and 43 bronze. Delhi continues to follow second with 35 gold and Haryana too maintains its third position with 29 gold.

3. HunarHaat is being organised in ____________ from 12th to 20th January, 2019.

A. Varanasi
B. Agra
C. Jaipur
D. New Delhi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. New Delhi

Explanation: Finance Minister Shri Arun Jaitley and Union Minority Affairs Minister Shri Mukhtar Abbas Naqvi inaugurated “HunarHaat”, here today. This Hunar Haat has been organised at State Emporia Complex, Baba Kharak Singh Marg, Connaught Place, New Delhi from 12th to 20th January, 2019. Indigenous exquisite pieces of Handicraft & Handloom work like Cane & Bamboo, Jute Products from Assam, Variety of Silks from Jharkhand & Bihar, Varanasi Silk, LucknawiChikankari, Ceramic, Terracotta, glassware, Brassware, Leather, Marble products of Uttar Pradesh, Kashmir Namda, Traditional handicrafts from North Eastern Region, Ajrakh, Bandhej, Mud work, Copper Bells from Gujarat, Silver Filigree products from Odisha and Bamboo Crafts from Chhattisgarh, Scissors from Meerut are available at this “HunarHaat”. The visitors are enjoying traditional food such as Awadhi Khana, RajasthaniPakwan (Dal Bati and Churma), Gujarati Thali, Maharashtrian Cuisine, Jackfruit delicacies from Kerala, delectable and mouth-watering sweets like phirnee, Shahitukda, Halwa, Bengali Sweets, Rajkot famed sweets  anda variety of flavoured Paan.

4. Who will head the seven-member committee to look into revenue shortfall being faced by the states after the GST roll-out?

A. Arun Jaitley
B. Hasmukh Adhia
C. Sushil Modi
D. Nandan Nilekani
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Netherlands

Correct Answer – C. Sushil Modi

Explanation: Bihar Deputy Chief Minister Sushil Modi will head the seven-member committee to look into revenue shortfall being faced by the states after the GST roll-out, and suggest steps for augmenting collections, a GST Council notification said. The GST Council, headed by Finance Minister Arun Jaitley and comprising state ministers, had on December 22, 2018, decided to set up a group of ministers (GoM) to analyse reasons for shortfall in revenue collections by the states since July 2017.

5. Who became the fifth player to score ten thousand runs for India in One-day International Cricket?

A. Shikhar Dhawan
B. MS Dhoni
C. Hardik Pandya
D. Rohit Sharma
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. MS Dhoni

Explanation: The seasoned Mahendra Singh Dhoni today became the fifth player to score ten thousand runs for India in One-day International Cricket, adding another feather to his illustrious cap. Starting the innings at 9999 runs, Dhoni took seven deliveries to reach the landmark on his way to a patient 51. Dhoni thus joined an elite list of Indian cricketers who had previously achieved the feat, which include Sachin Tendulkar, Sourav Ganguly, Rahul Dravid and Virat Kohli.

6. Which among the following cities is going to host the Ardh Kumbh Mela 2019?

A. Agra
B. Nasik
C. Puri
D. Prayagraj
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Prayagraj

Explanation: Prayagraj (Allahabad) will host the Ardh Kumbh Mela 2019. Millions of people are expected to attend the holy festival. It is the largest public gathering and collective act of faith.The Mela draws tens of millions of pilgrims over the course of approximately 48 days. Kumbh Mela, in Hinduism, is a religious pilgrimage that is celebrated four times over a course of 12 years.

7. Lake Urmia, sometimes seen in the news, is in which among the following countries?
A. Uzbekistan
B. Iran
C. South Africa
D. Venezuela
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Iran

Explanation: Lake Urmia is an endorheic salt lake in Iran. The lake is located between the provinces of East Azerbaijan and West Azerbaijan in Iran, and west of the southern portion of the Caspian Sea. At its greatest extent, it was the largest lake in the Middle East and the sixth-largest saltwater lake on Earth. Iran is witnessing revival of Lake Urmia which is one of the worst ecological disasters of recent decades. It is designated as a site of international importance under the UN Convention on Wetlands.According to the UN Environment Program, the lake has been shrinking since 1995, due to a combination of prolonged drought, over-farming and dams.

8. SIDCOP is an initiative to bring Indian IT companies and Chinese enterprises closer to each other on a single AI enabled platform. What does ‘P’ stand for in SIDCOP?
A. Payment
B. Processing
C. Plaza
D. Purification
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Plaza

Explanation: The Sino-Indian Digital Collaboration Plaza (SIDCOP) is  an initiative to bring Indian IT companies and Chinese enterprises closer to each other on a single AI enabled platform was launched recently. This is a partnership by National Association of Software and Services Companies (NASSCOM) with Municipal Governments of Guiyang and Dalian. A Joint Venture comprising of one Indian and Chinese company has been tasked with the running of the platform.

9. Mudiyett or Mudiyettu, a traditional ritual theatre and folk dance drama, is from which among the following states?
A. Odisha
B. Tamil Nadu
C. Kerala
D. Andhra Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Kerala

Explanation: Mudiyett or Mudiyettu is a traditional ritual theatre and folk dance drama from Kerala that enacts the mythological tale of a battle between the goddess Kali and the demon Darika. The ritual is a part of the bhagavathi or bhadrakali cult. The dance is performed in bhadrakali temples, the temples of the Mother Goddess, between February and May after the harvesting season. In 2010 Mudiyettu was inscribed in the UNESCO’s Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity, becoming the second art form from Kerala after Koodiyattam.

10. Union Minister of Agriculture & Farmers Welfare  released recombinant ELISA kits. What does ‘A’ stand for in ELISA?

A. Augmentation
B. Artificial
C. Assay
D. Analyzer
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Assay

Explanation: Union Minister of Agriculture & Farmers Welfare  released recombinant Enzyme-linked immune sorbent assay (ELISA) kits. The kits are for Glanders and Equine Infectious Anaemia. Both these diseases are notifiable diseases in India and require special diagnosis for control and eradication in the country.

11. The three-day ‘Bengal Fish Fest 2019’ has been recently held in _________.

A. Siliguri
B. Durgapur
C. Asansol
D. Haldia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – E. None of these

Explanation: The state Fisheries department has organised the three-day ‘Bengal Fish Fest 2019’ at Nalban Food Park in Salt Lake Sector V from Friday to Sunday (January 11 to 13) in Kolkata with the aim of propagating the activities of the state government in this area and at the same time, address the current issues pertaining to aquaculture, fish feed and exports in the fishery and seafood sector.

12. US President Donald Trump has appointed _____________ as his deputy national security advisor.
A. John Nicolas
B. Nancy Bolton
C. Charles Kupperman
D. Mike Pence
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Charles Kupperman

Explanation: US President Donald Trump has appointed former defence executive Charles Kupperman as his deputy national security advisor. In a statement, the White House today said  Kupperman brings to the role more than four decades of national security policy and programme experience.  He served in the Reagan administration, holding positions in the Executive Office of the President, the National Aeronautics and Space Administration, and the President’s General Advisory Committee on Arms Control and Disarmament.  He also worked as a defence and foreign policy advisor to the Ronald Reagan presidential campaign.

13. Prime Minister Modi recently released a commemorative coin of _____ in the national capital to mark the birth anniversary celebrations of Guru Gobind Singh Ji.
A. Rs. 100
B. Rs. 200
C. Rs. 300
D. Rs. 400
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Prime Minister Narendra Modi released today a commemorative coin of Rs. 350 in the national capital to mark the birth anniversary celebrations of Guru Gobind Singh Ji. He lauded the lofty ideals and values of the Guru Gobind Singh jee – the selfless service to humanity, devotion, heroism and sacrifice and urged the people to follow his path. The Prime Minister was addressing a select gathering at his residence, 7 Lok Kayan Marg after releasing the commemorative coin to mark the birth anniversary of Guru Gobind Singh jee. Mr. Modi said that Guru Gobind Singh ji was a great warrior, philosopher poet and guru. He fought against oppression and injustice. His teachings to people focused on breaking the barriers of religion and caste. His message of love, peace and sacrifice are equally relevant today.

14. The Sovereign Gold Bonds 2018-19 (Series V) will be opened for the period from 14th to 18th January, 2019. The Issue Price of the Bond during this subscription period shall be Rs. _________ – per gram.
A. 2636
B. 2838
C. 3008
D. 3214
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 3214

Explanation: The Sovereign Gold Bonds 2018-19 (Series V) will be opened for the period from 14th to 18th January, 2019. The Issue Price of the Bond during this subscription period shall be Rs. 3,214 (Rupees Three  Thousand Two Hundred Fourteen only) – per gram with the Settlement Date of January 22, 2019, as also published by RBI in their press release.

15. The major ports in India have recorded a growth of 3.77% and together handled _______ Million Tonnes of cargo during the period April to December, 2018.

A. 492.5
B. 501.8
C. 617.7
D. 518.6
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 518.6

Explanation: The major ports in India have recorded a growth of 3.77% and together handled 518.6 Million Tonnes of cargo during the period April to December, 2018 as against 499.7 Million Tonnes handled during the corresponding period of previous year. For the period from April- December 2018, Nine Ports Kolkata (incl. Haldia), Paradip, Visakhapatnam, Kamarajar, Chennai, Cochin, New Mangalore, JNPT and Deendayal have registered positive growth in traffic.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 9th January 2019


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email