Important G.K. & Current Affairs Questions – 15th February 2019

Important G.K. & Current Affairs Questions – 15th February 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 15th February 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – February 2019

February Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 15th February 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – February 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 15th February 2019


1. India and the United States held India-U.S. Commercial Dialogue and India-U.S. CEO Forum in ________.
A. Mumbai
B. Washington
C. New Delhi
D. Kolkata
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. New Delhi

Explanation: India and the United States held India-U.S. Commercial Dialogue and India-U.S. CEO Forum in New Delhi today. Union Minister for Commerce & Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu, chaired the meeting. Secretary of Commerce, United States of America, Mr. Wilbur Ross, could not attend the India-US Commercial Dialogue and CEO Forum because of unforeseen flight cancellation due to inclement weather and technical problems. However, he participated in the most of the sessions remotely through teleconference.

2. The government recently approved a three-year extension of the Credit Linked Capital Subsidy and Technology Up-gradation Scheme for MSMEs with total outlay of ______.
A. 1900 crore
B. 2900 crore
C. 3900 crore
D. 4900 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2900 crore

Explanation: The government recently approved a three-year extension of the Credit Linked Capital Subsidy and Technology Up-gradation Scheme for MSMEs with total outlay of 2,900 crore. The scheme has been approved for continuation beyond the 12th five-year Plan for three years from 2017-18 to 2019-20. The decision was taken at a meeting of the Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA).

3.Who recently assumed the charge as  Chief of Staff, Eastern Naval Command, Visakhapatnam?

A. Suraj Jaiswal
B. SN Ghormade
C. Rakesh Asthana
D. Nageswara Rao
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. SN Ghormade

Explanation: Vice Admiral SN Ghormade, AVSM, NM assumed the charge as  Chief of Staff, Eastern Naval Command, Visakhapatnam today 14 Feb 19.  The Flag Officer was commissioned into the Indian Navy on 01 Jan 1984. He is a graduate of National Defence Academy (NDA), Khadakwasla, Pune, United States Naval Staff College at Naval War College, Newport, Rhode Island and the Naval War College, Mumbai. In addition to a specialisation in Navigation and Direction within the Navy, the Admiral holds a M Phil in Defence and Strategic Studies from University of Mumbai, MSc Defence and Strategic Studies from University of Madras and Master Degree in Personnel Management from Symbiosis Institute of Business Management (University of Pune).

4. Who was recently appointed as an Election Commissioner by President Ram Nath Kovind?
A. Sushil Chandra
B. Govind Jaiswal
C. SK Mishra
D. Sonali Chauhan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sushil Chandra

Explanation: Sushil Chandra, Central Board of Direct Taxes (CBDT) Chairman, was appointed as an Election Commissioner by President Ram Nath Kovind. The post had fallen vacant after the appointment of then Election Commissioner Sunil Arora as Chief Election Commissioner on superannuation of his predecessor O.P. Rawat in December last. Former bureaucrat Ashok Lavasa is the first and most senior Election Commissioner.

5. Retail inflation declined marginally to ____ per cent in January over the previous month.

A. 2.00
B. 2.05
C. 2.50
D. 2.80
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2.05

Explanation: Retail inflation declined marginally to 2.05 per cent in January over the previous month on the continued decline in food prices, including vegetables and eggs. According to the data released by the Ministry of Statistics and Programme Implementation retail inflation based on the Consumer Price Index (CPI) for December 2018 has also been revised downward to 2.11 per cent from the earlier estimate of 2.19 per cent. The inflation was 5.07 per cent in January 2018.

6.Home Minister Rajnath Singh recently flagged off the inaugural flight from Lucknow to _____ in Iraq.

A. Mosul
B. Fallujah
C. Erbil
D. Nasiriyah
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Home Minister Rajnath Singh recently flagged off the inaugural flight from Lucknow to Najaf in Iraq. Speaking on the occasion Mr Singh said that the government wants remotest areas to have air connectivity in the country. He said UDAN scheme is playing an important role in this field. The Home Minister said the number of airports has reached hundred in the country adding that the government aims to facilitate air travel for every person in the country.

7. The US House has passed a measure aimed at withdrawing all US military support for the Saudi Arabia-backed war in _____.
A. Oman
B. Yemen
C. Iraq
D. Pakistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Yemen

Explanation: The US House has passed a measure aimed at withdrawing all US military support for the Saudi Arabia-backed war in Yemen. The Democratic-led House yesterday advanced the bill, 248 to 177, as its first major vote on foreign policy. The vote was a sharp rebuke to Saudi Arabia for its conduct in that conflict and a push-back against the Trump administration’s close ties to the kingdom.

8. _______, Goa’s indigenous traditional percussion instrument made from an earthen vessel, will be notified as a heritage instrument of Goa.
A. Kanjira
B. Pakhavaj
C. Jal Tarang
D. Ghumot
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Ghumot

Explanation: Ghumot, Goa’s indigenous traditional percussion instrument made from an earthen vessel, will be notified as a heritage instrument of Goa, Art and Culture Minister Govind Gaude said. The instrument was banned due to the use of the skin of the endangered monitor lizard for the drum membrane. In recent years, ghumot makers have started using goat skin instead. A few years ago, minister Rohan Khaunte had made a case to lift the ban by using permissible material.

9. Recently, a one-day workshop has been held on the novel and emerging area of GDKP. Expand GDKP
A. Gross-cum-Net Domestic Knowledge Product
B. Gross Domestic Knowledge Product
C. Gross Domestic Knowledge Processing
D. Gross Domesticated Knowledge Product
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Gross Domestic Knowledge Product

Explanation: Ministry of Statistics and Programme Implementation has been continuously endeavouring to bring out better and newer parameters to capture the diverse nuances of the economy holistically. The Ministry, in collaboration with Indian Statistical Institute (ISI), Kolkata held a one-day workshop today in India Habitat Centre, New Delhi on the novel and emerging area of Gross Domestic Knowledge Product (GDKP), propounded by Prof. Umberto Sulpasso, Senior Fellow, Center for Digital Future, University of Southern California. Prof. Sulpasso was the key speaker in the workshop, which was inaugurated by Dr. Rajiv Kumar, VC, NITI Aayog and attended by, among others, academicians from ISI and IIT Mumbai, senior officers from various scientific Ministries and Government agencies, RBI and ESCAP country office.

10. Who was recently appointed chairman and managing director (CMD) of Air India?
A. Ashwani Lohani
B. Arun Jaitley
C. Piyush Goyal
D. Ajit Doval
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Ashwani Lohani 

Explanation: Former Railway Board chairman Ashwani Lohani was on Wednesday appointed chairman and managing director (CMD) of Air India, according to a government order. This will be Mr Lohani’s second tenure as Air India chief. His appointment was approved by the Appointments Committee of the Cabinet, sources said.

11.Minister of State (IC) for AYUSH, Shri Shripad Yesso Naik launched __________, for online licensing of Ayurveda, Siddha, Unani and Homoeopathy drugs.

A. e-AUSHADHI Portal
B. e-AYUSH Portal
C. e-USHADHI Portal
D. e-AUSHADHIYA Portal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. e-AUSHADHI Portal

Explanation: Minister of State (IC) for AYUSH, Shri Shripad Yesso Naik launched the e-AUSHADHI portal, for online licensing of Ayurveda, Siddha, Unani and Homoeopathy drugs and related matters today at New Delhi. Addressing the gathering Shri Naik said that this e-AUSHADHI portal is intended for increased transparency, improved information management facility, improved data usability and increased accountability. The Minister informed that timelines will be fixed for processing of application through this portal with SMS and e-mail status updates at each step of the process. He said that such an initiative of the Ministry of AYUSH is a reflection of our Government’s commitment towards e-governance, ease of doing business and Make in India.

12. Which state government has announced a universal old age pension scheme – Mukhyamantri Vridhajan Pension Yojna- MVPY recently?
A. Uttar Pradesh
B. Bihar
C. Haryana
D. Jammu & Kashmir
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bihar

Explanation: Bihar government has announced a universal old age pension scheme – Mukhyamantri Vridhajan Pension Yojna- MVPY for all people above 60 years of age. Chief Minister Nitish Kumar told state assembly that the scheme will come into force from the 1st of April this year. He said, except those senior citizens who have retired from government service, all will be eligible for 400 rupees monthly pension irrespective of caste, religion or community.

13.Third Indo-German Environment Forum was recently held in _______.
A. Berlin
B. Munich
C. Hamburg
D. Frankfurt
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Under the chairmanship of Honourable Minister of Environment, Forest and Climate Change, Government of India, Dr. Harsh Vardhan and his German counterpart Federal Environment Minister Svenja Schulze, the Third Indo-German Environment Forum is held in New Delhi on February 13, 2019 with the title “Cleaner Air, Greener Economy: Capacities and Technologies for Implementing NDCs and SDGs”. The one-day event through panel discussions and parallel sessions focuses on challenges, solutions and necessary framework conditions of air pollution control, waste management and circular economy as well as implementation of NDCs and SDGs based on Paris Agreement and Agenda 2030 of UN respectively.

14.The National Green Tribunal imposed a cost of ₹25 lakh on which among the following state governments for failing to stop dumping of sewage and untreated water in the Upper Ganga Canal?
A. Uttar Pradesh
B. Delhi
C. Uttarakhand
D. Bihar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Uttar Pradesh

Explanation: The National Green Tribunal imposed a cost of ₹25 lakh on the Uttar Pradesh government for failing to stop dumping of sewage and untreated water in the Upper Ganga Canal.Noting the State government’s submission that a sewage treatment plant in Niwari will be installed within six months, a Bench headed by NGT Chairperson Justice Adarsh Kumar Goel also directed the Urban Development Ministry to deposit a performance guarantee of ₹35 lakh.

15.Which state government has made it mandatory for industries seeking various incentives to provide 70 per cent employment to locals in the state?

A. Kerala
B. Telangana
C. Madhya Pradesh
D. Mizoram
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Madhya Pradesh

Explanation: The Congress government in Madhya Pradesh has made it mandatory for industries seeking various incentives to provide 70 per cent employment to locals in the state. Hours after taking over as the chief minister on December 17 last year, Nath had announced that the incentives would be granted to those industries that give 70 per cent of jobs to the local youths.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email