Important G.K. & Current Affairs Questions – 14th February 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 14th February 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – February 2019

February Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 14th February 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – February 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 14th February 2019


1_______ scripted history in the MRF Challenge by becoming the first female driver to annex the championship.
A. Ritu Sharma
B. Jamie Chadwick
C. Patrick Pasma
D. Marie Jonas
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Jamie Chadwick

Explanation: Jamie Chadwick from Bath, England, scripted history in the MRF Challenge by becoming the first female driver to annex the championship in seven seasons as she finished the third and final round of the international series with a triple crown, including two back-to-back wins here. Chadwick, 20, who had won three of the five races in the previous round in Bahrain, survived a long day and 58 laps, by winning two while Finland’s Patrick Pasma took the honours in the other as the MRF Challenge 2018-19 drew to a close.

2. Which among the following ministries launched e-Cocoon App recently?
A. Ministry of Finance
B. Ministry of Personnel
C. Ministry of Textiles
D. Ministry of Information & Broadcasting
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ministry of Textiles

Explanation: Ministry of Textiles has launched a mobile application for quality certification in silkworm seed sector.The app will be used by the Seed Analysts and Seed Officers nominated under Central Seed Act for system and product certification through real time reporting.

3. Government has recently pre-approved all the Government and Private Industrial Training Institutes (ITIs) having rating ____ and above as basic training provider.

A. 1.0
B. 2.0
C. 3.0
D. 4.0
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2.0

Explanation: Government has pre-approved all the Government and Private Industrial Training Institutes (ITIs) having rating 2.0 and above as basic training provider. It will help fresher apprentices to acquire a reasonable ability to handle Instruments/Machineries/Equipment independently prior to moving to Shop Floor/Work Area for practical training / On-Job Training under National Apprenticeship Promotion Scheme under Apprentices Act, 1961.

4. _______ has made an unexpected discovery of a dwarf galaxy in our cosmic backyard.
A. Hubble Space Telescope
B. Spitzer Space Telescope
C. Chandra Space Telescope
D. Kitt Peak Space Telescope
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Hubble Space Telescope 

Explanation: The Hubble Space Telescope has made an unexpected discovery of a dwarf galaxy in our cosmic backyard, located just 30 million light-years away, scientists say. Researchers used the NASA/ESA Hubble Space Telescope to study white dwarf stars within the globular cluster NGC 6752.

5. Indian Army recently demonstrated its artillery firepower at the annual ”Exercise Topchi” held near _______.

A. Chandigarh
B. Noida
C. Nashik
D. Kochi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Nashik

Explanation: Using ultra light Howitzers and indigenous Swathi weapon-locating radar, Indian Army on Tuesday demonstrated its artillery firepower at the annual ”Exercise Topchi” held near Nashik. The event took place at the vast firing ranges at Deolali Camp in the morning. It not only showcased the artillery firepower, but also the aviation and surveillance capabilities. In addition to the gun fire, the display of rockets, missiles, surveillance and target acquisition radars, remotely piloted aircraft and hi-tech equipments was awe-inspiring. The precision of delivering the explosives in the target area, the coordination and timings of the firepower stunned all those present.

6.Who has been recently named as the EY Entrepreneur of the Year for 2018?

A. Amish Tripathi
B. Siddhartha Lal
C. Byju Raveendran
D. Karan Bhagat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Siddhartha Lal

Explanation: Siddhartha Lal has been named as the EY Entrepreneur of the Year for 2018 for leading the transformation of Eicher Motors and Royal Enfield after taking over the reins as Managing Director and Chief Executive Officer of Eicher Motors in 2006. According to the official website, he will represent India at the EY World Entrepreneur of the Year Award (WEOY) in Monte Carlo from June 5 to June 9.

7. PM recently inaugurated and laid foundation stones of six development projects, including National Cancer Institute, and Shri Krishna Ayush University in which among the following states?
A. Punjab
B. Haryana
C. Rajasthan
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Haryana

Explanation: Prime Minister Narendra Modi inaugurated and laid foundation stones of six development projects, including National Cancer Institute, Jhajjar and Shri Krishna Ayush University, Kurukshetra in Haryana.

8. National Productivity Week, this year is being held from ________.
A. 11th February
B. 12th February
C. 13th February
D. 14th February
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 12th February

Explanation: National Productivity Council (NPC), an autonomous registered society under Department for Promotion of Industry and Internal Trade, Ministry of Commerce & Industry, NPC is celebrating its 61st Foundation Day on 12th February with the theme “Circular Economy for Productivity & Sustainability”. NPC observes foundation day as Productivity Day and the National Productivity Week from February 12-18, 2019.

9. The 38th annual Cobra Gold exercise, officially began this week in ________.
A. Malaysia
B. Thailand
C. India
D. Japan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Kerala

Correct Answer – B. Thailand

Explanation: One of the world’s largest and longest-running international military exercises officially began this week in Thailand. The 38th annual Cobra Gold exercise, scheduled to run through Feb. 22, is co-sponsored by the Royal Thai and U.S armed forces. They are joined by another 27 nations, including Japan, Indonesia, Malaysia, South Korea and Singapore. China and India participate in civic-action parts of the exercise. Its organizers claim Cobra Gold is the largest annual Asia-Pacific military exercise. Its stated goals are to improve the capabilities of participating nations to plan operations and conduct them together, build relationships and enhance maritime security and response to natural disasters.

10. PM recently unveiled a statue of Tripura’s last ruler, ____________ at the airport which was renamed after him in July last year.
A. Bir Bikram Kishore
B. Mangal Pandey
C. Balraj Mukherjee
D. Deewan Chand
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Bir Bikram Kishore 

Explanation: PM Modi unveiled a statue of Tripura’s last ruler, Maharaja Bir Bikram Kishore Manikya (reigned 1923-47), at the airport which was renamed after him in July last year. Reaching here from Guwahati, Modi unveiled the 7.5-foot-high, fibre glass statue, designed and built by the faculty and students of Tripura government’s Art and Craft College at a cost of Rs 5 lakh.

11.__________ is observed as the World Day of the Sick.

A. February 8
B. February 11
C. February 14
D. February 17
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. February 11

Explanation: February 11 is World Day of the Sick, an observation started by Pope John Paul II as a way for believers to offer prayers for those suffering from illnesses. The day coincides with the commemoration of Our Lady of Lourdes.

12. NATO’s next meeting of Heads of State and Government will take place in ______.
A. Paris
B. London
C. New Delhi
D. Beijing
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. London

Explanation: NATO’s next meeting of Heads of State and Government will take place in London this December, marking the 70th anniversary of the military pact. “The meeting in London will be an opportunity for Allied Heads of State and Government to address the security challenges we face now and in the future and to ensure that NATO continues to adapt in order to keep its population of almost one billion people safe,” NATO Secretary-General Jons Stoltenberg announced.

13.Cognizant Technology Solutions Corporation, has named ____________ as its new CEO. 
A. Francisco D’Souza
B. Brian Humphries
C. Michael Patsalos
D. Rajeev Mehta
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Brian Humphries

Explanation: Cognizant Technology Solutions Corporation , a leading provider of information technology, consulting and business process services, has named Brian Humphries as its new CEO. He will be succeeding the current incumbent and company Co-Founder Francisco D’Souza. During D’Souza. tenure as CEO, the Company increased annual revenue over ten times what it was when he took over and became a Fortune 200 company.

14.Which among the following high courts ruled against negative marking in competitive examinations saying they are bad in law?
A. Punjab & Haryana HC
B. Allahabad HC
C. Madras HC
D. Delhi HC
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Madras HC

Explanation: In a huge relief to a number of students who fail to qualify to enter into prestigious institutions like IITs due to negative marking, Madras High Court ruled against negative marking in competitive examinations saying they are bad in law.  Disposing of a writ petition filed six years back by an IIT JEE aspirant who failed to clear the Mains due to negative marking, Justice R Mahadevan held that the practice should be done away with immediately.

15.The theme for this year 30th Road Safety Week Campaign is ___________.

A. Sadak Suraksha – Jeevan Raksha
B. Wear Helmets – Be Safe
C. Road Safety-Time for action
D. Your Security, Safeguard your family
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sadak Suraksha – Jeevan Raksha

Explanation: The Ministry of Road Transport & Highways, Govt. of India has announced the observance of 30th Road Safety Week Campaign from 4th to 10th February 2019.   The theme for this year campaign is Sadak Suraksha – Jeevan Raksha”. Various programs related to the road safety is organised in many cities to edify people about road safety, driving rules and cautions. Road safety week is a national event aimed at raising public awareness about traffic rules and ultimately to reduce casualties due to road accidents. Millions lose their life and millions get injured in road accidents; mainly, due to lack of awareness about traffic rules or a behavior of ignoring them. Therefore, to make people more aware of the traffic rules and to persuade them to follow rules while on road; the Road Safety Week is observed every year.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email