Important G.K. & Current Affairs Questions – 13th February 2019

Important G.K. & Current Affairs Questions – 13th February 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 13th February 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – February 2019

February Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 13th February 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – February 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 13th February 2019


1.Which state government has decided to rename the Dikkibandi stadium in Tura town after former Lok Sabha Speaker Purno A Sangma?
A. Mizoram
B. Nagaland
C. Meghalaya
D. West Bengal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Meghalaya

Explanation: The Meghalaya Cabinet has decided to rename the Dikkibandi stadium in Tura town after former Lok Sabha Speaker Purno A Sangma. The state Cabinet meeting presided over by Chief Minister Conrad K Sangma approved the recommendations received from the state naming authority tasked with the job to name roads, and institutions after personalities.

2. Which among the following countries decided to give lifetime personal income-tax exemption for women who give birth and raise at least four children?
A. Germany
B. Spain
C. Hungary
D. Portugal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Hungary

Explanation: The measures announced by Viktor Orban during his “state of the nation” speech are meant to encourage women to have more children and reverse Hungary’s population decline. The benefits include a lifetime personal income-tax exemption for women who give birth and raise at least four children; a subsidy of 2.5 million forints ($8,825) toward the purchase a seven-seat vehicle for families with three or more children; and a low-interest loan of 10 million forints ($35,300) for women under age 40 who are marrying for the first time.

3.Who has been elected chairman of the African Union at the continental body’s summit in Ethiopia?

A. Abdel Fattah el-Sisi
B. Uhuru Kenyatta
C. Saadeddine Othmani
D. Cyril Ramaphosa
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Abdel Fattah el-Sisi 

Explanation: Egypt’s President Abdel Fattah el-Sisi has been elected chairman of the African Union at the continental body’s summit in Ethiopia. Also at the African Union meeting Sunday, a statue of Ethiopia’s last emperor was unveiled. Afterward a scuffle erupted between security guards for some African leaders and African Union guards, causing a delay in the entry procession of the heads of state into the main meeting.

4. Ministry of Housing and Urban Affairs has instituted a challenge for States and UTs to select how many sites across the country for constructing the light house projects under GHTC- India?
A. Four
B. Six
C. Eight
D. Ten
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Six

Explanation: The Ministry of Housing and Urban Affairs has instituted a challenge for States and Union Territories to select six sites across the country for constructing the light house projects under Global Housing Technology Challenge, GHTC- India. The challenge has been launched to bring about paradigm shift in housing construction technology sector. An official release said, the winning States and UTs that score the highest marks will be awarded light house projects.

5. ________ was named as brand ambassador of Rajasthan Royals for the upcoming Indian Premier League.

A. Virat Kohli
B. Shane Warne
C. Yuvraj Singh
D. MS Dhoni
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Shane Warne

Explanation: Australia spin legend Shane Warne was on Sunday named as brand ambassador of Rajasthan Royals for the upcoming Indian Premier League. Warne, who led Rajasthan Royals to its first and only IPL title in 2008, was the mentor of the side last season. But this year the Australian will be associated with team in a new role. Warne went on to captain RR for four seasons until 2011, after which he retired from all forms of cricket.

6.A Himalayan Cloud Observatory has been recently set up in which among the following districts?

A. Tehri
B. Sirmaur
C. Kangra
D. Kinnaur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Tehri

Explanation: A Himalayan Cloud Observatory has been set up in Tehri district here to receive forecast and monitor cloud burst incidents in the Himalayan region and help minimise the damage. The Observatory has been established in the SRT campus Badshahithaul and is currently in the testing period. Cloudburst incidents are very frequent in the hilly areas of Uttarakhand, resulting in a huge loss of life.

7. An agreement was inked between the ministry of petroleum and natural gas’s PSU Engineers India Ltd and __________ on the sidelines of PETROTECH-2019.
A. Kazakhstan
B. Mongolia
C. Iran
D. Saudi Arabia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Mongolia

Explanation: An agreement was inked between the ministry of petroleum and natural gas’s PSU Engineers India Ltd and the Government of Mongolia through Mongol Refinery, state owned LLC on the sidelines of PETROTECH-2019 event in Greater Noida. EIL will be rendering project management consultancy services to the government of Mongolia to set up an oil refinery plant in Mongolia. Mongolian government is working to set-up 1.5 million metric tonne per annum (MMTPA) greenfield crude oil refinery in Sainshand province, under Line of Credit (LoC) extended by the Indian government.

8. _______ has launched ‘Dare to Dream’, a contest to encourage startups and individuals to come up with innovative defence and aerospace technologies.
A. ISRO
B. DRDO
C. RAW
D. FICCI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. DRDO

Explanation: The Defence Research and Development Organisation (DRDO) has launched ‘Dare to Dream’, a contest to encourage startups and individuals to come up with innovative defence and aerospace technologies. Applicants are invited to send innovative, workable proposals that can impact various related domains. The winning entries, which should specify the plan of executing it into a prototype, stand to get one of five prizes ranging from ₹3 lakh to ₹10 lakh in two categories.

9. Who has won Israel’s prestigious Dan David Prize for this year?
A. Ramchandra Guha
B. Nirmala Pandit
C. Shobha Mukherjee
D. Sanjay Subrahmanyam
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Sanjay Subrahmanyam

Explanation: Noted Indian historian Sanjay Subrahmanyam has won Israel’s prestigious Dan David Prize for this year for his work on inter-cultural encounters between Asians, Europeans and people of North and South America during the early modern era. Mr Subrahmanyam, son of strategic analyst K Subrahmanyam and brother of former foreign secretary S Jaishankar, won the award in the category of ”past time dimension” for his work in macro history.

10. The Innovations for Defence Excellence (iDEX) framework of the Government envisages setting up and managing independent DIHs. Expand DIHs.
A. Defence Innovation Hubs
B. Defensive Innovation Hubs
C. Department Innovation Hubs
D. Decentralised Innovative Hubs
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Defence Innovation Hubs

Explanation: The Innovations for Defence Excellence (iDEX) framework of the Government envisages setting up and managing independent Defence Innovation Hubs (DIHs).  These DIHs will serve as platforms where innovators can get information about needs and feedback from the Services directly and create solutions for India’s major defence platforms.  This structure is also geared towards attracting more innovators to work for the defence sector in India. The Defence Innovation Organisation set up under iDEX has announced setting up of two DIHs in Tamil Nadu (Coimbatore) and Maharashtra (Nashik).

11.The 5th International Dam Safety Conference–2019 is being held in _______.

A. Chandigarh
B. Amritsar
C. Nashik
D. Bhubaneswar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Bhubaneswar

Explanation: The 5th International Dam Safety Conference–2019 is being held during 13 and 14 February 2019 in Bhubaneswar as a joint initiative of the Government of India, Government of Odisha and the World Bank under aegis of the ongoing World Bank assisted Dam Rehabilitation and Improvement Project (DRIP) as a part of institutional strengthening. Dam Safety Conferences are being organized as an annual event in different DRIP States in collaboration with the Implementing Agencies and leading academic institutes to provide a common platform for all stakeholders including non-DRIP States. Dam professionals, academicians, scientists, as well as industries both from within the country and from around the world to deliberate on all aspects related to dam safety and the solutions that worked best in addressing dam safety concerns.

12. World Radio Day is an observance day held annually on ________ to celebrate radio as a medium.
A. 12 February
B. 13 February
C. 14 February
D. 15 February
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 13 February

Explanation: World Radio Day is an observance day held annually on 13 February to celebrate radio as a medium. It was proclaimed on 3 November 2011 by UNESCO’s 36th General Conference after originally being proposed by the Kingdom of Spain.

13.The Shilanyas ceremony of the Hindu temple to be built in Abu Dhabi is scheduled on ________.
A. 15th April
B. 20th April
C. 25th April
D. 30th April
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 20th April

Explanation: The Shilanyas ceremony of the Hindu temple to be built in Abu Dhabi is scheduled on the 20th of April 2019. Mahant Swami Maharaj, the spiritual leader of the BAPS Swaminarayan Sanstha, will be making his first official visit to the UAE from 18 to 29 April. A statement from the Mandir Committee on Monday said that Mahant Swami Maharaj will preside over the Shilanyas Vidhi on 20th April.

14.Which among the following chief ministers flagged off 33 ‘Sarthi Sandesh Vahini’ vehicles?
A. Captain Amarinder Singh
B. Manohar Lal Khattar
C. Ashok Gehlot
D. Yogi Adityanath
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Yogi Adityanath

Explanation: Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath  flagged off 33 ‘Sarthi Sandesh Vahini’ vehicles here. The ‘Sarthi Sandesh Vahini’ is a mission started by the state family welfare department with an aim to spread awareness regarding family planning in urban and rural areas.

15.NTPC has recently signed a term loan agreement for Rs 5,000 crore with _______.

A. HDFC Bank
B. ICICI Bank
C. Bank of Baroda
D. SBI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. SBI

Explanation: NTPC, country’s largest power generator, on Monday said it has signed a term loan agreement for Rs 5,000 crore with State Bank of India (SBI). “The loan facility is extended at an interest rate linked to three-month MCLR of the Bank. This loan has a door to door tenure of 15 years and will be utilised to part finance the capital expenditure of NTPC,” it said in a statement.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email