Important G.K. & Current Affairs Questions – 12th January 2019

Current Affairs Questions – 12th January 2019
Current Affairs Questions – 12th January 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – January 2019

January Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 12th January 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – January 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 12th January 2019


1. The Union Cabinet has recently approved the Memorandum of Understanding between India and _______ on Development of Advanced Model Single Window.
A. South Korea
B. Pakistan
C. Japan
D. US
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Japan

Explanation: The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the Memorandum of Understanding between India and Japan on Development of Advanced Model Single Window. The MoU would lead to cooperation between India and Japan on the development of ‘Advanced Model Single Window’ and its operationalization in Central and State Governments in India for taking administrative procedures necessary for business operations, and to develop a structure in which those procedures are completed in an expeditious manner, so as to accelerate India’s effort to promote Ease of Doing Business in India.

2. The construction of the world’s largest cricket stadium, which will have a seating capacity of over 1 lakh, in ________ is underway.
A. Chandigarh
B. Varanasi
C. Ahmedabad
D. Mumbai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ahmedabad

Explanation: The construction of the world’s largest cricket stadium, which will have a seating capacity of over 1 lakh, at Motera in Ahmedabad is underway. As per a report in The Hindu, the stadium will be built across 63 acres of land and is being designed by renowned architect firm M/s. Populous. The cost of the project is estimated to be Rs 700 crore and the construction tender has been given to L&T. The infrastructure inside the stadium include three practice grounds and an indoor cricket academy.

3. ________ became Tamil Nadu’s 33rd district recently.

A. Villupuram
B. Kallakurichi
C. Erode
D. Coimbatore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Kallakurichi

Explanation: Kallakurichi became Tamil Nadu’s 33rd district on Tuesday with the government carving it out of Villupuram, the state’s largest district with 1,099 village panchayats. The last time a district was created was in 2008, when Tirupur was carved out of Coimbatore and Erode districts.

4. RBI recently constituted a high-level committee under Aadhaar architect ______ to suggest measures to strengthen the safety and security of digital payments in the country.

A. Alok Verma
B. Rakesh Munjal
C. Raghuram Rajan
D. Nandan Nilekani
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Nandan Nilekani

Explanation: The Reserve Bank of India recently constituted a high-level committee under Aadhaar architect Nandan Nilekani to suggest measures to strengthen the safety and security of digital payments in the country. The five-member panel on deepening of digital payments has been constituted with a view to encourage digitisation of payments and enhance financial inclusion through digitisation.

5. The high-powered selection panel headed by Prime Minister Modi recently decided to remove _________  as the chief of CBI.

A. Rakesh Astana
B. Alok Verma
C. Nageshwar Rao
D. SK Dhawan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Alok Verma

Explanation: Alok Verma, reinstated as chief of the Central Bureau of Investigation (CBI) by the Supreme Court barely 48 hours ago, was removed this evening by a committee led by Prime Minister Narendra Modi, which said he “had not acted with the integrity expected of him”. Mr Verma lost his high-profile job just weeks before his retirement on January 31. The decision was two against one: PM Modi and Justice AK Sikri — representing Chief Justice Ranjan Gogoi who had recused himself from the panel — favoured Mr Verma’s removal. Congress leader Mallikarjun Kharge, representing the opposition, put up a dissenting note.

6. The Union Cabinet has recently approved the Memorandum of Understanding (MoU) on Maritime issues between India and ______.

A. Japan
B. Iceland
C. UK
D. Denmark
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Denmark

Explanation: The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the Memorandum of Understanding (MoU) on Maritime issues between India and Denmark. The MoU is proposed to be signed during the upcoming visit of the WIP from Denmark to India in January, 2019. Denmark is one of the important trading partners with India. Major Danish exports to India include medicinal/ pharmaceutical goods, power generation machinery; industrial machinery, metal ores, organic chemicals, etc. Major Indian exports to Denmark include apparels, textiles/ fabrics/ yarns, road vehicles and components, metal goods, iron and steel, footwear and travel goods.In order to boost the bilateral trade between the two countries and to ensure cooperation and coordination in the maritime sector, it is proposed to enter into a bilateral MoU with Denmark.

7. ________ and the Central Public Works Department (CPWD) signed a memorandum of understanding (MoU) recently kick starting cooperation in building energy efficiency.
A. FICCI
B. Bureau of Energy Efficiency
C. NITI Aayog
D. ADB
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bureau of Energy Efficiency

Explanation: The Bureau of Energy Efficiency (BEE) and the Central Public Works Department (CPWD) signed a memorandum of understanding (MoU), kick starting cooperation in building energy efficiency. According to the MoU, BEE and CPWD will cooperate on promoting designs and construction of Energy Conservation Building Code (ECBC) compliant new buildings, star rating of CPWD managed buildings across the country with no registration or renewal fee, awareness on energy efficiency in building sector and support for capacity building of CPWD officials in ECBC.

8. Reserve Bank of India (RBI) has agreed to provide $400 million recently to which country’s central bank under a swap arrangement to boost the reserves?
A. Maldives
B. Pakistan
C. Sri Lanka
D. Afghanistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Sri Lanka

Explanation: Sri Lanka Central Bank said that the Reserve Bank of India (RBI) has agreed to provide $400 million under a swap arrangement to boost the island nation’s reserves. “The RBI’s very rapid and timely assistance will serve to boost investor confidence by supporting Sri Lanka to maintain adequate level of external reserves while accommodating outflow related to imports, debt servicing and if necessary support for the currency to avoid disorderly adjustment,” it said in a statement.

9. In order to strengthen its research function and enhance its linkage to policy making, SEBI has constituted a Research Advisory Committee headed by _________.
A. Nandan Nilekani
B. RP Sharma
C. Ajay Tyagi
D. Sankar De
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Sankar De

Explanation: In order to strengthen its research function and enhance its linkage to policy making, SEBI has constituted a Research Advisory Committee headed by Dr. Sankar De and comprising of prominent financial economists and market practitioners as members.

10. Who has been appointed president of the Alliance for Media Freedom (AFMF) recently?

A. Shankar Advani
B. UU Lalit
C. N. Ram
D. Harish Khare
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. N. Ram

Explanation: N. Ram, chairman, THG Publishing Private Limited, has been appointed president of the Alliance for Media Freedom (AFMF), a cross-media advocacy and action group of media organisations, promoters and journalists. While appointing him as president of the Alliance, his role in thwarting the efforts of governments and authoritarian elements to impede the independent functioning of the media was commended, a press release said.

11. _______ scientists have created what they call ‘space fuel’ by simulating interstellar conditions in the lab.

A. IIT-Madras
B. IIT-Goa
C. IIT-Kanpur
D. IIT-Guwahati
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. IIT-Madras

Explanation: IIT Madras scientists have created what they call ‘space fuel’ by simulating interstellar conditions in the lab, a method that may be used to convert atmospheric CO2 into a next generation energy source on Earth. The research, published in the journal Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), could help curb greenhouse gases as well as provide a new, sustainable source of energy. “What we have found is that molecules like methane and ammonia in space could exist in a completely different form than what is known to us,” Thalappil Pradeep of Indian Institute of Technology Madras told.

12. Indian Army organised the Army Technology Seminar-2019  (ARTECH 2019) on the theme _____________ in Delhi.
A. Disruptive Impact of Emerging Technologies on Land Warfare
B. Disruptive Impact of Emerging Technologies on Hi-Tech Warfare
C. Disruptive Impact of Emerging Technologies on Water Warfare
D. Disruptive Impact of Emerging Technologies on Air Warfare
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Disruptive Impact of Emerging Technologies on Land Warfare

Explanation: In its quest for modernization through optimum use of emerging technologies, Indian Army organised the Army Technology Seminar-2019  (ARTECH 2019) on the theme “Disruptive Impact of Emerging Technologies on Land Warfare” at Manekshaw Centre, Delhi Cantt on 11 Jan 2019.  The seminar was aimed to bring together stakeholders in the military, academia and industry to provide perspective on the available and emerging technologies which could have an impact on warfighting.

13. The 25th edition of Partnership Summit 2019 is being held in ___________.
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Varanasi
D. Kochi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Mumbai

Explanation: The 25th edition of Partnership Summit 2019, a global platform for dialogue, debate, deliberation and engagement among Indian and global leaders on economic policy and growth trends in India, is being held in Mumbai. This edition of the Summit, on 12th and 13th January 2019, will showcase India in the present landscape of an emerging “New India”, the “New Global Economic Address”. The Summit is being organized by the Department of Industrial Policy and Promotion, Ministry of Commerce & Industry, Government of India, State Government of Maharashtra and Confederation of Indian Industry.

14. 4th meeting of the Council for Trade Development and Promotion (CTDP) has been recently held in _________.
A. Kolkata
B. Jaipur
C. New Delhi
D. Mumbai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. New Delhi

Explanation: Union Minister for Commerce & Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu, chaired the 4th meeting of the Council for Trade Development and Promotion (CTDP) in New Delhi recently. The Council for Trade Development and Promotion provides a platform to the States/UTs to articulate their expectations and also focuses on the need for all States/UTs to create suitable infrastructure in their regions which will help in developing competitiveness in their exports.

15. The Union Cabinet has recently approved creation of the post of Vice Chancellor for India’s first rail and transportation university, National Rail & Transport Institute (NRTI) set up in __________.

A. Maharashtra
B. Gujarat
C. Kerala
D. Odisha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Gujarat

Explanation: The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved creation of the post of Vice Chancellor for India’s first rail and transportation university, National Rail & Transport Institute (NRTI). NRTI opened its doors to the first batch of 103 students from 20 states of India, in two fully-residential undergraduate courses – BSc. in Transportation Technology and DBA in Transportation Management, the classes for which started from 5th September, 2018. These three-year degree programs have interdisciplinary curricula, benchmarked with leading institutions in the world, consisting of foundation, core and elective courses.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 9th January 2019


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.