Important G.K. & Current Affairs Questions – 12th February 2019

Important G.K. & Current Affairs Questions – 12th February 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 12th February 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – February 2019

February Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 12th February 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – February 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 12th February 2019


1.Greece’s Parliament recently approved which country’s bid to become the 30th member of the North Atlantic Treaty Organization?
A. India
B. Saudi Arabia
C. Macedonia
D. Norway
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Macedonia

Explanation: Greece’s Parliament approved Macedonia’s bid to become the 30th member of the North Atlantic Treaty Organization, under a U.S.-backed deal that aims to help stabilize the Balkans. The vote in Athens triggers a change in the name of Greece’s neighbor to North Macedonia and resolves a three-decade-long dispute with Greece.

2. _______ participated in a multinational training exercise ‘CUTLASS EXPRESS – 19’ recently.
A. INS Vikramaditya
B. INS Shaurya
C. INS Trikand
D. INS Agni
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. INS Trikand

Explanation: INS Trikand, a front-line warship of the Indian Navy, participated in a multinational training exercise ‘CUTLASS EXPRESS – 19’ held from 27 Jan to 06 Feb 19. The aim of the exercise was to improve law enforcement capacity, promote regional security and progress inter-operability between the armed forces of the participating nations for the purpose of interdicting illegal maritime activity in the Western Indian Ocean. During the exercise, Naval, Coast Guard and Marine Police personnel from a number of East African countries were jointly trained by mentors from USA, India, and Netherlands, with support of international organisations like the International Maritime Organisation (IMO), Combined Maritime Force (CMF) and European Naval Forces (EUNAVFOR).

3.International Epilepsy Day is marked on __________.

A. February 11
B. February 14
C. February 17
D. February 19
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. February 11

Explanation: According to the Epilepsy Foundation, around 65 million people around the world live with epilepsy, a chronic neurological disorder in which the brain activity becomes abnormal causing unprovoked and recurrent seizures. Epilepsy can affect anyone, but it is most likely to affect children under 2 years of age and adults over 65 years. International Epilepsy Day, which is marked on February 11, seeks to raise awareness and educate the general public on the true facts about epilepsy. The day also highlights the urgent need for improved treatment, better care, and greater investment in research.

4. Government has reconstituted the Council of Indian Council of Historical Research (ICHR), New Delhi for a period of _________.
A. 2 years
B. 3 years
C. 4 years
D. 5 years
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 3 years

Explanation: As per Rule 3 of Rules of ICHR, New Delhi, 1972, the Government has reconstituted the Council of Indian Council of Historical Research (ICHR), New Delhi for a period of three years w.e.f. the date of the first meeting of the re-constituted Council i.e. 07.01.2019 to 06.01.2022.

5. Jammu and Kashmir government recently declared Ladakh as the third administrative division of the state. __________ was posted as the first divisional commissioner of the Ladakh division.

A. Abhilasha Pathak
B. Tina Dabi
C. Athar Ali
D. Saugat Biswas
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Saugat Biswas

Explanation: The Jammu and Kashmir government declared Ladakh as the third administrative division of the state. Saugat Biswas, the 2006-batch IAS officer, was posted as the first divisional commissioner of the Ladakh division. The order also approved the setting up of a committee under the chairmanship of Principal Secretary to government, planning, development and monitoring department to identify the posts of divisional level heads of various departments that may be required for the new division; particularly their staffing pattern, roles and responsibilities and proposed location of these offices.

6.Who recently topped the Hurun India Philanthropy List 2018?

A. Ajay Piramal
B. Mukesh Ambani
C. Gautam Adani
D. Shiv Nadar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Mukesh Ambani

Explanation: Reliance Industries chairman Mukesh Ambani who is not only the richest Indian person but is also the richest Asian, recently topped the Hurun India Philanthropy List 2018 followed by the chairman of the Piramal Group, Ajay Piramal. It may be noted that Ambani’s daughter Isha recently got married to Ajay Piramal’s son, Anand Piramal. According to the list, Mukesh Ambani and family donated Rs 437 crore from October 2017 to September 2018. Ajay Piramal donated Rs 200 crore during the same period. This list is compiled by Hurun Research Institute and in the list, only those individuals are ranked who donated Rs 10 crore or more in last one year. Ambani also donated Rs 71 crore in cash and supplies for Kerela flood rehabilitation. The money was donated to the flood-stricken state to support the citizens during the natural calamity.

7. Defence scientists recently conducted a test of the propulsion-based missile system from ________.
A. Andhra Pradesh
B. Tamil Nadu
C. Odisha
D. Telangana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Odisha

Explanation: The successful demonstration of the indigenously developed propulsion technology is expected to accelerate the development of long range air-to-air missiles. The technology is called the Solid Fuel Ducted Ramjet (SFDR). Defence scientists conducted a test of the propulsion-based missile system from the ITR, Chandipur, Odisha.

8. _________ was celebrated​ recently as the first-ever World Pulses Day.
A. February 9
B. February 10
C. February 11
D. February 12
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. February 10

Explanation: February 10, 2019 was the first-ever World Pulses Day, a global event to celebrate pulses worldwide and continue the important gains made with 2016 International Year of Pulses.

9. The International Day of Women and Girls in Science, is celebrated each year on ________.
A. 10th February
B. 11th February
C. 12th February
D. 13th February
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 11th February

Explanation: The International Day of Women and Girls in Science, celebrated each year on 11 February, was adopted by the United Nations General Assembly to promote full and equal access to and participation in science for women and girls. This Day is a reminder that women and girls play a critical role in science and technology communities and that their participation should be strengthened. The celebration is led by UNESCO and UN-Women, in collaboration with institutions and civil society partners that promote women and girls’ access to and participation in science. Science and gender equality are both vital for sustainable development. Yet women and girls continued to be excluded from participating fully in science: less than 30% of researchers worldwide are women.

10. Three-day Krishi Kumbh is being organised in which among the following states?
A. Haryana
B. Bihar
C. Maharashtra
D. Rajasthan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Bihar

Explanation: In Bihar, three-day Krishi Kumbh is being organised in Motihari. Over fifteen thousand farmers across different states and about two hundred agricultural scientists are participating in the Kumbh. This is the largest Krishi Kumbh of Eastern India.

11.Which state government recently announced six per cent dearness allowance (DA) to government employees and pensioners with effect from February 1?

A. Odisha
B. Haryana
C. Gujarat
D. Punjab
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Punjab

Explanation: The Punjab government recently announced six per cent dearness allowance (DA) to government employees and pensioners with effect from February 1. The decision was taken by Chief Minister Amarinder Singh at a Cabinet meeting here which will benefit nearly 3.25 lakh employees and three lakh pensioners. It will also entail an additional annual financial liability of Rs 720 crore to the state exchequer.

12. GHMC recently integrated Pink toilets named “She Mart and Loo’s” in order to provide women with safe and hygienic toilets in which among the following cities?
A. Bengaluru
B. Hyderabad
C. Chandigarh
D. Noida
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Hyderabad

Explanation: Greater Hyderabad Municipal Corporation (GHMC) integrated Pink toilets named “She Mart and Loo’s” in order to provide women with safe and hygienic toilets. Under this public baby feeding rooms are also being launched in the “She Mart and Loo’s”. The She Mart store will stock eco-friendly, recycled and upscale products manufactured by self-help groups. They also have CCTV cameras to ensure safety.

13.Who recently became the highest run-getter in T20 internationals?
A. Virat Kohli
B. Martin Guptill
C. Rohit Sharma
D. MS Dhoni
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Rohit Sharma

Explanation: India’s stand-in captain Rohit Sharma wrote his name in the history books on Friday, becoming the highest run-getter in T20 internationals. The 31-year-old went past New Zealand’s Martin Guptill during the second T20I against New Zealand at the  Eden Park in Auckland to go to the top of the list. Rohit achieved the feat in style, hitting leg-spinner Ish Sodhi over the fine-leg boundary for a six.

14.The National Sports Development Fund (NSDF), sometimes seen in the news, was established in ________.
A. 1996
B. 1998
C. 2000
D. 2002
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 1998

Explanation: The National Sports Development Fund (NSDF) was established in November, 1998 under Charitable Endowments Act, 1890 with the aim of promotion of sports and game in the country.

15. Odisha Chief Minister recently unveiled a 19-foot-high statue of Guru Padmasambhava, in which among the following districts?

A. Gajapati
B. Puri
C. Ganjam
D. Bhadrak
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Gajapati 

Explanation: Odisha Chief Minister Naveen Patnaik unveiled a 19-foot-high statue of Guru Padmasambhava, the founder of Tibetan Buddhism, at Jirang in Gajapati district. This 29 tonne stone statue is placed in the middle of ‘Padma Sarovar’, a large tank near Padmasambhava Mahavihara, the largest Buddhist monastery in eastern India. The Dalai Lama had inaugurated this monastery in 2010. Tibetan refugees settled in this region over six decades ago. Historians claim that Guru Padmasambhava, also known as second Buddha, was born and brought up in Odisha before he left for Tibet. A large gathering of Tibetan settlers along with their religious and administrative leaders were present at the function. The statue of Guru Padmasambhava has been sculpted by noted sculptor Padmashri Prabhakar Moharana.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.