Important G.K. & Current Affairs Questions – 11th January 2019

0

Daily Current Affairs Questions PDF – January 2019

January Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 11th January 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – January 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 11th January 2019


1. The Prime Minister recently dedicated to the nation, Gangajal project, which will provide ______ with better and more assured water supply.
A. Mumbai
B. Jaipur
C. Agra
D. Chandigarh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Agra

Explanation: The Prime Minister dedicated to the nation, Gangajal project, which will provide Agra with better and more assured water supply, at an estimated cost of Rs.2880 crores. Gangajal project aims to bring 140 cusecs of Ganga water to Agra. This will help meet the drinking water demands in the city. Prime Minister laid the foundation Stone of Integrated Command and Control Centre for Agra Smart City. In this project CCTVs will be installed throughout Agra City for monitoring and surveillance for the purpose of safety and security. This will help to develop Agra as a modern world class smart city, befitting its stature as a premium tourist destination, at a total cost of Rs.285 crores.

2.Ministry of Women and Child Development, has recently launched an online campaign, ____________ to discover and celebrate the exceptional achievements of women.
A. Web- Wonder Women
B. World- Wonderful Women
C. Wide- Wonder Women Empowerment
D. Web- Wonder Feminism
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Web- Wonder Women

Explanation: The Ministry of Women and Child Development, Government of India, has launched an online campaign, ‘#www :  Web- WonderWomen’. The Campaign aims to discover and celebrate the exceptional achievements of women, who have been driving positive agenda of social change via social media. Smt. Maneka Sanjay Gandhi, Union Minister for Women and Child Development; Mr. Colin Crowell, Global Head, Public Policy, Twitter; and Ms. Sohini Bhattacharya, President & CEO, Breakthrough, were present during the launch.

3. Parliament has recently passed the Constitution 124th (Amendment) Bill, 2019. It provides for ____________________.

A. Reforms in GST Council
B. Reservation to economically backward people among upper castes
C. Statutory Status to National Commission for Backward Classes
D. Constitutional Status to NJAC
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Reservation to economically backward people among upper castes

Explanation: Parliament has passed the Constitution 124th (Amendment) Bill, 2019 with the Rajya Sabha approving it last night. The Lok Sabha has already passed it. The legislation provides for ten per cent reservation in government jobs and admission in educational institutions to economically backward people among upper castes. During division on the bill in the Rajya Sabha, 165 members voted in favour of it while seven members voted against. The motion moved by AIADMK, left parties and others  to refer the bill to the Select Committee was also negated.

4. The first India-Central Asia Dialogue will be held in ___________.

A. Afghanistan
B. Kazakhstan
C. Turkmenistan
D. Uzbekistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Uzbekistan

Explanation: The first India-Central Asia Dialogue will be held in Samarkand, Uzbekistan on January 12 and 13. The Dialogue will be co-chaired by External Affairs Minister (EAM) Sushma Swaraj and the Foreign Minister of Uzbekistan, Abdulaziz Kamilov. The Foreign Ministers of Kyrgyz Republic, Tajikistan, Turkmenistan and Kazakhstan will participate in the event. The Foreign Minister of Afghanistan will participate in the dialogue as a special invitee for the session dedicated to connectivity issues in the region.

5. BCCI recently announced cash awards of Rs _______ per match for each of the playing eleven that featured in India’s maiden Test Cricket series win on Australian soil.

A. 5 lakhs
B. 10 lakhs
C. 15 lakhs
D. 20 lakhs
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 15 lakhs

Explanation: The Board of Control for Cricket in India (BCCI) on Tuesday announced cash awards of Rs 15 lakh per match for each of the playing eleven that featured in India’s maiden Test Cricket series win on Australian soil. Virat Kohli and his team defeated Australia 2-1 in the four-match Test series, ending India’s 71-year-old wait for the rare achievement.

6. Union Government has allocated __________ rupees for the development of 40 satellite launch vehicles in the next four years.

A. 7800 crore
B. 8600 crore
C. 9500 crore
D. 10900 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 10900 crore

Explanation: Indian Space Research Organisation (ISRO) Chairman Dr K Sivan has said that the Union Government has allocated 10,900 crore rupees for the development of 40 satellite launch vehicles in the next four years. He was delivering the graduation Day lecture at the historic St Joseph’s College, Trichy, Tamilnadu, which is celebrating its 175th anniversary.

7. ___________ became first Asian team to win a Test series in Australia.
A. Pakistan
B. India
C. Sri Lanka
D. Afghanistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. India

Explanation: India scripted history winning their first ever series on Australian soil beating the hosts 2-1 after the fourth and final Test ended in a draw in Sydney due to inclement weather. Coming into this fifth Test, India had an unassailable 2-1 series’ lead after winning the first Test in Adelaide by 31 runs and the third Test in Melbourne by 137 runs. Australia had won the second Test in Perth by 146 runs.

8. ______________ of Indian Railways has launched a mobile application – ‘Rail Kumbh Seva Mobile App’ recently.
A. North Central Railway
B. Western Railway
C. South East Railway
D. North West Railway
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. North Central Railway

Explanation: Indian Railways is taking several steps to cater to the rush of passengers for Kumbh Mela that starts later this month. In the latest development, the North Central Railway (NCR) zone of Indian Railways has launched a mobile application – ‘Rail Kumbh Seva Mobile App’ – which will assist people arriving at Allahabad for the Kumbh Mela. The mass Hindu pilgrimage is starting from January 15 of this month. According to a PTI report, the application will help devotees navigate through the city of Allahabad and the mela grounds. From introducing special train services to using Artificial Intelligence (AI)-based technology for crowd control at railway stations to painting the railway stations, a slew of initiatives are underway by Indian Railways for Kumbh Mela 2019.

9. ________ retained its top spot as the world’s most travel-friendly passport, according to the Henley Passport Index.
A. South Korea
B. Thailand
C. Japan
D. China
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Japan

Explanation: According to the Henley Passport Index, which periodically measures the access each country’s travel document affords, India jumped two positions from 81st in 2018 to 79th this year. Japan retained its top spot as the world’s most travel-friendly passport due to the document’s access to 190 countries. Afghanistan, Pakistan and Nepal ranked further low at 104, 102 and 94 respectively.

10. India’s longest 300-metre single lane steel cable suspension bridge was inaugurated in ____________.

A. Mizoram
B. Manipur
C. Arunachal Pradesh
D. Bihar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Arunachal Pradesh

Explanation: India’s longest 300-metre single lane steel cable suspension bridge was inaugurated by Arunachal Pradesh Chief Minister Pema Khandu on Wednesday. He also laid the foundation stone for a district secretariat building. It is expected to benefit 20,000 people on either banks of Siang river, besides bolstering the defence preparedness.

11. _________ has declared that it would include the Universal Basic Income (UBI) scheme in its manifesto ahead of the Assembly election in 2019 with an aim to implement it by 2022.

A. Odisha
B. Sikkim
C. Telangana
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Sikkim

Explanation: The Sikkim Democratic Front (SDF), the ruling party of the state, has declared that it would include the Universal Basic Income (UBI) scheme in its manifesto ahead of the Assembly election in 2019 with an aim to implement it by 2022. According to the report, if everything goes according to the plan, Sikkim will be the first state to implement UBI in India. UBI is a model for providing all citizens of a country or other geographic area with a given sum of money, regardless of their income, resources or employment status. The main idea behind UBI is to prevent or reduce poverty and increase equality among citizens.

12. World Hindi Day is celebrated on ___________.
A. 9 January
B. 10 January
C. 11 January
D. 12 January
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 10 January

Explanation: World Hindi Day is celebrated on 10th of January. This day was initiated to promote the greatness of Hindi, a language spoken by more than 250 million people in the World. The first World Hindi Conference was held on January 10, 1975. In order to commemorate this special day, World Hindi Day has been celebrated every year on January 10. The first World Hindi Conference was inaugurated by then Prime Minister Indira Gandhi. Hindi is the fourth most spoken language of the world. Various constitutional provisions like Article 120, Article 210, Article 343, Article 344 and Articles from 348 to 351 are aimed at the promotion of Hindi.

13. The Democracy Index, sometimes seen in the news, is an index compiled by __________.
A. World Bank
B. IMF
C. ADB
D. Economist Intelligence Unit
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Economist Intelligence Unit

Explanation: The Democracy Index is an index compiled by the UK-based company the Economist Intelligence Unit (EIU) that intends to measure the state of democracy in 167 countries, of which 166 are sovereign states and 164 are UN member states. The index was first produced in 2006, with updates for 2008, 2010 and the following years since then. The index is based on 60 indicators grouped in five different categories measuring pluralism, civil liberties and political culture. In addition to a numeric score and a ranking, the index categorises countries as one of four regime types: full democracies, flawed democracies, hybrid regimes and authoritarian regimes.

14. The KIP is a ________ orientation programme organized by the Ministry of External Affairs in partnership with the states of India.
A. 20-day
B. 22-day
C. 25-day
D. 27-day
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 25-day

Explanation: The KIP is a 25-day orientation programme organized by the Ministry of External Affairs in partnership with the states of India. It is an initiative of the Government of India with an aim to engage the students and young professionals of Indian diaspora in the age group of 18 to 30 to connect with their motherland. The main objective is to motivate and inspire young minds and to give them an exposure to various aspects of India’s art, heritage and culture and to promote awareness about different facets of life in the country and the progress made by India in various fields.

15. A Memorandum of Understanding (MoU) was signed between the Indian Army and _____ on the Defence Salary Package.

A. Bank of Baroda
B. SBI
C. PNB
D. Yes Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. PNB

Explanation: A Memorandum of Understanding (MoU) was signed between the Indian Army and PNB on the Defence Salary Package. The signing ceremony was chaired by the Adjutant General, Lt Gen Ashwani Kumar and was attended by top dignitaries of PNB headed by Mr Naveen Kumar. A number of additional facilities have been incorporated in the MoU after concerted efforts. The Army hopes this MoU will benefit a large number of serving and retired Army personnel who have accounts with PNB and also provide them an opportunity to access modern banking facilities.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 9th January 2019


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF