Important G.K. & Current Affairs Questions – 11th February 2019

Important G.K. & Current Affairs Questions – 11th February 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 11th February 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – February 2019

February Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 11th February 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – February 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 11th February 2019


1._________ will be given the Lifetime Achievement Award by the Academy of Canadian Cinema and Television.
A. Deepa Mehta
B. Mina Tandon
C. Shailja Bajpai
D. Praveen Kumar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Deepa Mehta

Explanation: Acclaimed Indo-Canadian filmmaker Deepa Mehta will be given the Lifetime Achievement Award by the Academy of Canadian Cinema and Television. A post on the official Twitter account from The Canadian Academy read: “We are thrilled to announce that Deepa Mehta will be given the Lifetime Achievement Award. We are proud to recognize the artistry of Ms. Mehta and the tremendous impact she has had on the fabric of Canada’s entertainment industry.”

2. Under the scheme PM-Kissan, the small and marginal farmers (SMF) families having cultivable land upto two hectares will be provided income support in _____ equal installments.
A. Two
B. Three
C. Four
D. Six
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Three

Explanation: Under the scheme PM-Kissan all Small and Marginal farmers (SMF) families having cultivable land upto two hectares will be provided income support of Rs.6000/- per year directly into their bank accounts, in three equal instalments. In order to assist in benefit transfer, a platform named PM Kisan Portal (www.pmkisan.nic.in) has also been launched for uploading the SMF details.

3. Ministry of Textiles, in association with Central Silk Board, has recently organized an event, Surging Silk – Accomplishment and way forward, in _________.

A. Kolkata
B. Jaipur
C. New Delhi
D. Ahmedabad
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. New Delhi

Explanation: Ministry of Textiles, in association with Central Silk Board, has organized an event, Surging Silk – Accomplishment and way forward, in New Delhi on 9th February 2019.

4. Who has been recently appointed as an assistant coach of Australia’s men’s team for the 50-over World Cup?
A. David Saker
B. Justin Langer
C. Ricky Ponting
D. Belinda Clark
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ricky Ponting

Explanation: Former captain Ricky Ponting has been appointed as an assistant coach of Australia’s men’s team for the 50-over World Cup in England later this year, the country’s cricket board said. The 44-year-old Ponting will work with Australia’s batsmen for the May 30-July 14 tournament, with current batting coach Graeme Hick focussing on preparing the side for the Ashes tour in England, starting in August.

5. Who recently assumed the charge as Secretary of Ministry of Minority Affairs?

A. Raza Naqvi
B. Mir Ansari
C. Shri Sailesh
D. Rakesh Dass
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Shri Sailesh

Explanation: Shri Sailesh, IAS, Assam-Meghalaya Cadre, 1985 batch, assumed the charge as Secretary, Ministry of Minority Affairs. The Minister of Minority Affairs, Shri Mukhtar Abbas Naqvi took meeting with the Secretary and other senior officers of the Ministry and reviewed progress of scheme implementation for the welfare of minorities.

6.The Union Cabinet has recently given ex-post facto approval to the Framework Agreement between India and ________ on cooperation in the exploration and uses of outer space for peaceful purposes.

A. Pakistan
B. Spain
C. China
D. Indonesia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Indonesia

Explanation: The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has given ex-post facto approval to the Framework Agreement between India and Indonesia on cooperation in the exploration and uses of outer space for peaceful purposes. The Framework Agreement was signed and exchanged in Jakarta on May 30, 2018. This Framework Agreement shall enable the following potential interest areas of cooperation such as, space science, exploration of outer space, use of space technology, remote sensing of the earth; operation and maintenance of the integrated BIAK TTC station, hosting of Indian ground station, hosting of IRIMS station, in kind support for launching LAPAN made satellites,, cross utilisation of ground stations etc.

7. Abu Dhabi has decided to include _____ as the third official language used in its courts.

A. French
B. Spanish
C. Hindi
D. Urdu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Hindi

Explanation: Abu Dhabi has decided to include Hindi as the third official language used in its courts, alongside Arabic and English, as part of a move designed to improve access to justice. The Abu Dhabi Judicial Department (ADJD) said, it has extended the adoption of interactive forms of statement of claims filed before courts by including Hindi. Relations between India and UAE has been on the upswing in the last few years, especially after the high-level visits which have helped in strengthening the bilateral relations between the two countries.

8. _________ recently launched bike ambulance services as a pilot project.
A. Delhi
B. Punjab
C. Maharashtra
D. Rajasthan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Delhi

Explanation: Chief Minister Arvind Kejriwal on Thursday launched bike ambulance services in east Delhi as a pilot project, saying it would provide relatively quick service in congested areas. Flagging off 16 bike ambulances outside the Delhi Secretariat, Kejriwal said it was difficult for four-wheeler ambulances to enter narrow lanes. “If there’s a medical emergency in narrow lanes, a bike ambulance can go there and immediately provide its service to patients.” He said the number of bike ambulances would be increased in the coming days.

9. Asia’s oldest elephant Granny Dakshayani breathed her last in which among the following states?
A. Tamil Nadu
B. Kerala
C. Odisha
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Kerala

Explanation: Asia’s oldest elephant Granny Dakshayani breathed her last at the age of 88 on Tuesday in Thiruvananthapuram, Kerala. Also known as Gaja Muthassi, she was a resident at the Chengallur Mahadeva Temple and used to take part in temple rituals and processions. The animal lived a life of 88 years, generally captive elephants are known to have life-expectancy of just 40-plus years. The current Guinness World Record holder for oldest elephant in captivity is Lin Wang, who died at a zoo in Taiwan at 86 in 2003, AFP reports said. The elephant died after she became reluctant to eat anything during her last days. In order to make her eat, her captors included pineapple and carrots in her diet.

10. Reserve Bank of India has recently slapped Rs 1 crore penalty on _____ for violating norms.
A. ICICI Bank
B. SBI
C. Bank of Baroda
D. Dena Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. SBI

Explanation: State Bank of India said the Reserve Bank of India has slapped Rs 1 crore penalty on the country’s largest lender for violating norms. RBI “in exercise of powers conferred under Section 47 A of the Banking Regulation Act, 1949 has levied a penalty of Rupees one crore on the bank for not monitoring the end use of funds in respect of one of its borrowers,” SBI said in a regulatory filing.

11.9th Hockey India Senior Women National Championship 2019 is being held in _______.

A. Uttar Pradesh
B. Himachal Pradesh
C. Rajasthan
D. Haryana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Haryana

Explanation: The 9th Hockey India Senior Women National Championship 2019 (A division) will see top Indian Women’s team players turn up for the 11-day domestic extravaganza to begin on Friday, 8 February 2019 at Hisar’s Astroturf International Hockey Stadium, Haryana Agricultural University. India’s top stars Gurjit Kaur, Deep Grace Ekka, Rajni Etimarpu, Sushila Chanu, Lilima Minz, Nikki Pradhan, Navneet Kaur, Navjot Kaur, Reena Khokar, Lalremsiami, Anupa Barla and Vandana Katariya will turn up for the undisputed Defending Champions Railway Sports Promotion Board. They will begin their campaign against Hockey Rajasthan in the Pool A opening match.

12. The country’s first electric locomotive with a regenerative system has been developed by ________.
A. SAIL
B. BHEL
C. Antrix Corporation
D. Bharat Refractories
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. BHEL

Explanation: The country’s first electric locomotive with a regenerative system has been developed by PSU BHEL for Indian Railways has been flagged off from its Jhansi plant. The state-run organization BHEL has developed the state-of-the-art regeneration system through in-house R&D efforts for the railway network’s fleet of conventional electric locomotives.

13.Bid round –III under OALP has been recently launched. What does ‘O’ stand for in OALP?
A. Oxygen
B. Open
C. Offshore
D. Optimum
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Open

Explanation: Union Petroleum and Natural Gas & Skill Development and Entrepreneurship Minister Shri Dharmendra Pradhan recently launched the bid round –III under Open Acreages Licensing Policy (OALP) at Greater Noida, the venue of PETROTECH-2019. Under this Bid round, 23 blocks, covering over 31,000 sq km od area will be available for exploration. Following the contract signing of 55 Blocks under OALP Bid Round-I, the Government launched OALP Bid Round-II on 07th January 2019 offering 14 Blocks under Petroleum Operation Contract for International Competitive Bidding.

14.Oppo recently signed a Memorandum of Understanding (MoU) with ________ to support and develop the startup ecosystem in the state.
A. Haryana
B. Jharkhand
C. Telangana
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Telangana

Explanation: Chinese smartphone player Oppo signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Telangana government to support and develop the startup ecosystem in the state. As part of the agreement, Oppo would provide technical expertise and mentoring support to startups helping the government create a supportive startup ecosystem for working in camera and image processing, battery, networks (5G), system performance, payments, Artificial Intelligence (AI) and gaming.

15.Which state government has recently deemed virginity tests as a form of sexual assault?

A. Gujarat
B. Kerala
C. Punjab
D. Uttarakhand
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: The archaic custom of virginity test is shockingly, still a reality for many communities of India. However, in a significant move, Maharashtra government has deemed virginity tests as a form of sexual assault.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email