Important G.K. & Current Affairs Questions – 10th February 2019

Important G.K. & Current Affairs Questions – 10th February 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 10th February 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – February 2019

February Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 10th February 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – February 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 10th February 2019


1.PM has recently launched DD Arunprabha – a dedicated 24×7 Satellite channel for which among the following states?
A. Uttar Pradesh
B. Telangana
C. Maharashtra
D. Gujarat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Prime Minister Modi launched DD Arunprabha at Arunachal Pradesh. He also laid foundation stone of Film and Television Institute (FTI) and several other projects in the state.

2. Osman Sagar, popularly known as Gandipet, is in _________.
A. Kerala
B. Maharashtra
C. Jharkhand
D. Telangana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Telangana

Explanation: Osman Sagar, popularly known as Gandipet, is a reservoir in the Indian city of Hyderabad. The lake is around 46 km², and the reservoir is around 29 km², with total level of 1,790 feet and a capacity of 3.9 tmc ft. Osman Sagar was created by damming the Musi River in 1920, to provide an additional source of drinking water for Hyderabad and to protect the city after the Great Musi Flood of 1908. It was constructed during the reign of the last Nizam of Hyderabad, Osman Ali Khan, hence its name.

3. India & __________ have signed an MOU for training 1800 Civil Servants at the National Centre for Good Governance (NCGG).

A. Myanmar
B. Bangladesh
C. Sri Lanka
D. Pakistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bangladesh

Explanation: India and Bangladesh have signed an MOU for training 1800 Bangladesh Civil Servants at the National Centre for Good Governance (NCGG) an institute under the Department of Administrative Reforms and Public Grievances (DAR&PG), Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions, Govt. of India, over the next 6 years. The MOU was signed between the NCGG and the Ministry of Public Administration, Government of the People’s Republic of Bangladesh on February 8, 2019 during the visit of the Foreign Minister of Bangladesh.

4. Prime Minister Modi laid the foundation stone for 7 Extra High Voltage (EHV) Sub-stations and 24 Low Tension (LT) Sub-stations in _________.
A. Mizoram
B. Assam
C. Arunachal Pradesh
D. Haryana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Arunachal Pradesh

Explanation: The Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone for 7 Extra High Voltage (EHV) Sub-stations and 24 Low Tension (LT) Sub-stations today in Itanagar, Arunachal Pradesh. This project is a major step towards meeting the national objectives of affordable 24X7 power to all, especially in the remote locations of Arunachal Pradesh and shall also help in bringing the per capita power consumption of the State closer to national average. The project is being implemented by Power Grid Corporation of India Limited (POWERGRID) a ‘Navratna’ Company under Ministry of Power, Government of India.

5. PM Modi dedicated to the nation the 1.33 million metric ton capacity Visakhapatnam Strategic Petroleum Reserve facility at _______.

A. Tirupati
B. Vijaywada
C. Guntur
D. Kakinada
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Guntur

Explanation: Prime Minister Narendra Modi dedicated to the nation the 1.33 million metric ton capacity Visakhapatnam Strategic Petroleum Reserve facility at Guntur in Andhra Pradesh. He also inaugurated Oil and Natural Gas Corporation Limited’s Vashishta and S1 development project located in the Krishna-Godavari Offshore Basin.

6.Who recently took over as the 48th Corps Commander of Srinagar-based 15 Corps that is also called Chinar Corps?

A. AK Bhatt
B. Kanwal Jeet Singh
C. KL Mishra
D. Satish Kalra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Kanwal Jeet Singh 

Explanation: In Jammu and Kashmir, Lt. Gen. Kanwal Jeet Singh Dhillon took over as the 48th Corps Commander of Srinagar-based 15 Corps that is also called Chinar Corps. He took over from Lt. Gen. AK Bhatt.

7. Centre recently announced ___________ as the mascot for the 13th UN Convention on the Conservation of Migratory Species (CMS)(COP 13).

A. Great Indian Bustard
B. Nilgiri tahr
C. Lion-tailed macaque
D. Snow leopard
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Great Indian Bustard 

Explanation: The centre recently announced the Great Indian Bustard (GIB) as the mascot for the 13th UN Convention on the Conservation of Migratory Species (CMS)(COP 13), scheduled to be held in Gujarat next year. The mascot was launched by Union Minister Harsh Vardhan, who also revealed that the bird has been fondly named by the ministry as ‘Gibi’. Speaking at the launch, the minister said that the issue of migratory birds is very important and must be taken care of.

8. Assam Finance Minister Himanta Biswa Sarma recently presented a Rs ________ deficit budget for 2019-20.
A. 793 crore
B. 993 crore
C. 1193 crore
D. 1493 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 1193 crore

Explanation: Assam Finance Minister Himanta Biswa Sarma on Wednesday presented a Rs 1,193 crore deficit budget for 2019-20 with no fresh taxes and introducing new schemes like providing rice to poor at Re 1 a kg and gold for brides. The budget also proposed to provide financial assistance to students, including girls from the minority community.

9. Which among the following high courts has recently said banks cannot be absolved of liability for unauthorised withdrawals from their customers’ accounts?
A. Punjab & Haryana HC
B. Delhi HC
C. Kerala HC
D. Allahabad HC
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Kerala HC

Explanation: The Kerala High Court has said banks cannot be absolved of liability for unauthorised withdrawals from their customers’ accounts. Justice P B Suresh Kumar also made it clear that banks are liable for unauthorised withdrawals even if customers did not respond to SMS alerts.

10. Multinational Maritime Exercise AMAN 19 formally commenced in ________.
A. Karachi
B. Lahore
C. Riyadh
D. Islamabad
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Karachi

Explanation: Multinational Maritime Exercise AMAN 19 formally commenced today at Pakistan Navy Dockyard, with a colorful flag hoisting ceremony. Ships of the participating navies, observers, foreign diplomats and a large number of Pakistan Navy personnel attended the event. The current exercise, 6th in the series has a growing number of participants. This year 45 nations are participating through Ships, Aircraft, Special Operating Forces, Observers and Speakers. One of the key events of AMAN-19 other than sea exercises, is ‘International Maritime Conference’ spanned over three days, being organized by National Centre for Maritime Policy Research (NCMPR).

11.Aegis Graham Bell Award 2018 announced ________ as winner in “Innovation in Data Science” category.

A. ICICI Bank
B. Yes Bank
C. HDFC
D. SBI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Yes Bank

Explanation: Aegis Graham Bell Award 2018 announced YES BANK as winner in “Innovation in Data Science” category for their industry-first project “Yes EEE (Engage Enrich Excel)”. YES BANK has been applauded as winner at the 9th edition of Aegis Graham Bell Award 2018 hosted by Government of Goa at Entertainment Society of Goa, Panaji.

12. There were only ___ individuals who declared an income of more than Rs 100 crore during assessment year 2017-18.
A. 59
B. 61
C. 75
D. 88
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 61

Explanation: There were only 61 individuals who declared an income of more than Rs 100 crore during assessment year 2017-18, though the number has risen sharply from 38 in the previous year. This information was provided by Minister of State for Finance Pon Radhakrishnan to the Lok Sabha in a written reply. The number of individuals disclosing a gross total income of more than Rs 100 crore in a year in his/her return of income filed with the Income Tax Department was 24 in assessment year 2014-15 and since then it has been steadily rising.

13.The government formally cleared the proposal to promote ___________ in the Central Bureau of Investigation (CBI) as a joint director, as additional director in the agency.
A. Manoj Kumar
B. Umesh Shukla
C. Ravi Jain
D. Praveen Sinha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Praveen Sinha

Explanation: The government formally cleared the proposal to promote Praveen Sinha, a 1988-batch Gujarat cadre officer working in the Central Bureau of Investigation (CBI) as a joint director, as additional director in the agency. Sinha was already promoted at the centre as an additional director general (ADG), which is an additional director rank post but all appointments and promotions in the CBI from the rank of superintendent of police to special director take place on the recommendation of a committee headed by the central vigilance commissioner (CVC).

14.Sela Tunnel Project, sometimes seen in the news, is in which among the following states?
A. Manipur
B. Nagaland
C. Sikkim
D. Arunachal Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Arunachal Pradesh

Explanation: Prime Minister Narendra Modi laid the foundation stone for the strategically important Sela Tunnel Project in Arunachal Pradesh on Saturday. The project, costing Rs 687 crore, is being constructed by the Border Roads Organisation (BRO) and would be completed in the next three years. Once the 12.04-km tunnel is complete it will give a fillip to the overall development of the area as it will provide all-weather connectivity to Tawang and other areas. It will also reduce the travelling time from Tezpur to Tawang by more than an hour and boost tourism and related economic activities in the region. Till now, the entry to the area was only through the 13,700-feet Sela Pass, which is covered in snow in the winters making the movement of vehicles difficult.

15.Reserve Bank of India, recently raised the limit for collateral-free agriculture loans to ₹___ lakh from ₹1 lakh.

A. 1.2
B. 1.6
C. 1.8
D. 2.0
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 1.6

Explanation: In the wake of the government announcing direct income support of ₹6,000 per year for small and marginal farmers in the interim Budget on February 1, the Reserve Bank of India, on Thursday, raised the limit for collateral-free agriculture loans to ₹1.6 lakh from ₹1 lakh. The central bank said the increased limit will enhance coverage of small and marginal farmers in the formal credit system. The circular to this effect will be issued shortly.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email