High Level Data Interpretation For SBI PO/Clerk Prelims 2019 Set – 104

High Level Data Interpretation For SBI PO/Clerk Prelims
High Level Data Interpretation For SBI PO/Clerk Prelims

High Level Data Interpretation For SBI PO/Clerk Prelims

High Level DI For SBI PO/Clerk Prelims 2019. Data Interpretation Questions For SBI PO/Clerk Prelims. Data Interpretation PDF For SBI PO/Clerk Prelims. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Quantitative Aptitude section. If you are preparing for upcoming SBI PO/Clerk Prelims 2019, you will come across a section on Data Interpretation Section. Here we are providing you with  “Data Interpretation Questions” For SBI PO/Clerk Prelims 2019 based on the latest pattern of your daily practice.

This “High Level Data Interpretation For SBI PO Prelims 2019 is also important for other banking exams such as SBI PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Data Interpretation For SBI PO/Clerk Prelims 2019 | Set – 104


Directions:(1-5) Answer the questions based on the information given below.

The given pie chart shows the percentage distribution of number of different types of chocolates distributed by Akshay.

Total number of chocolates distributed = 240

1.The average number of chocolates of Dairy Milk, 5-star and Mars taken together is equal to number of chocolates distributed of which of the given type?

A 5-Star
B Snickers
C Mars
D Twix
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E.None of these

Explanation:

Chocolates Number of chocolates
Dairy Milk 0.25 × 240 = 60
5-Star 0.2 × 240 = 48
Snickers 0.15 × 240 = 36
Mars 0.30 × 240 = 72
Twix 0.1 × 240 = 24

Average number of chocolates of Dairy Milk, 5-star and Mars taken together = (60 + 48 + 72)/3 = 60

It is equal to the number of Dairy Milk distributed.

2.Find the ratio of number of chocolates of 5-Star and Mars taken together to the number of chocolates of Dairy milk and Twix taken together.

A 10:7
B 7:5
C 5:4
D 4:3
E 3:2

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 10:7

Explanation:

Chocolates Number of chocolates
Dairy Milk 0.25 × 240 = 60
5-Star 0.2 × 240 = 48
Snickers 0.15 × 240 = 36
Mars 0.30 × 240 = 72
Twix 0.1 × 240 = 24

Therefore, required ratio = (48 + 72): (60 + 24) = 120: 84 = 10: 7

3.The number of chocolates of Mars distributed by Akshay is what percentage more or less than the number of chocolates of 5-Star distributed by Akshay?

A. 20%
B. 25%
C. 30%
D. 50%
E. 75%

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 50%

Explanation:

Chocolates Number of chocolates
Dairy Milk 0.25 × 240 = 60
5-Star 0.2 × 240 = 48
Snickers 0.15 × 240 = 36
Mars 0.30 × 240 = 72
Twix 0.1 × 240 = 24

Therefore, required percentage = [(72 – 48)/48] × 100 = 50%

4.The ratio of price of one Dairy milk and one Snickers is 5:4 respectively, and total amount spent by Akshay on Dairy milk and Snickers is Rs. 1776. Find the price of 3 Dairy milk and 5 Snickers.

A. Rs. 120
B. Rs. 140
C. Rs. 160
D. Rs. 180
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rs. 140

Explanation:

Let, price of a Dairy milk and a Snickers be Rs. 5x and Rs. 4x respectively.

According to question,

Chocolates Number of chocolates
Dairy Milk 0.25 × 240 = 60
5-Star 0.2 × 240 = 48
Snickers 0.15 × 240 = 36
Mars 0.30 × 240 = 72
Twix 0.1 × 240 = 24

5x × 60 + 4x × 36 = 1776

300x + 144x = 1776

444x = 1776

x = 1776/444 = 4

So, price of one Dairy milk and one Snickers is Rs. 20 and Rs. 16, respectively.

Therefore, price of 3 Dairy milk and 5 Snickers = 20 × 3 + 16 × 5 = 60 + 80 = Rs. 140

5.Akshay distributed all chocolates among his class of 60 students such that number of chocolates received by each girl is 2 more than number of chocolates received by each boy, and number of chocolates received by each boy is 1 less than average number of chocolates received by each student. Find the ratio of number of boys to the number of girls in class.

A. 5:4
B. 4:3
C. 3:2
D. 2:1
E. 1:1

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 1:1

Explanation:

Average number of chocolates received by each student = 240/60 = 4

So, number of chocolates received by each boy = 4 – 1 = 3

So, number of chocolates received by each girl = 3 + 2 = 5

Let, number of boys be x.

So, number of girls in class = (60 – x)

According to question,

x × 3 + (60 – x) × 5 = 240

3x + 300 – 5x = 240

2x = 300 – 240

x = 60/2

x = 30

Therefore, number of boys be 30

So, number of girls in class = (60 – 30) = 30

Therefore, required ratio = 30: 30 = 1: 1

Directions:(6-10) Answer the questions based on the information given below.

The given table shows data regarding the number of children who were given Polio drops and total number of children in different villages.

Village Total children Number of children who were given Polio drops
A 254 192
B 184 148
C 156 124
D 272 240
E 324 216

6.Find the average number of children who were not given Polio drops from villages A, C, and D taken together.

A. 36
B. 42
C. 48
D. 54
E. 64

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 42

Village Total Children Number of children who were given Polio drops Number of children who were not given Polio drops
A 254 192 254 – 192 = 62
B 184 148 184 – 148 = 36
C 156 124 156 – 124 = 32
D 272 240 272 – 240 = 32
E 324 216 324 – 216 = 108

Therefore, required average = (62 + 32 + 32)/3 = 42

7.The ratio of boys and girls in village D is 5:3 respectively, and ratio of boys and girls to whom Polio drops were not given in village D is 3:1 respectively. Find the ratio of number of boys to the number of girls who were given Polio drops in village D.

A. 37:21
B. 43:32
C. 57:36
D. 73:47
E. 92:77

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 73:47

Explanation:

Village Total Children Number of children who were given Polio drops Number of children who were not given Polio drops
A 254 192 254 – 192 = 62
B 184 148 184 – 148 = 36
C 156 124 156 – 124 = 32
D 272 240 272 – 240 = 32
E 324 216 324 – 216 = 108

Therefore, number of boys in village D = (5/8) × 272 = 170

So, number of boys to whom Polio drop was not given in village D = (3/4) × 32 = 24

Therefore, number of boys to whom Polio drop was given in village D = 170 – 24 = 146

So, number of girls to whom Polio drop was given in village D = 240 – 146 = 94

Therefore, required ratio = 146: 94 = 73: 47

8.Find the difference between the total number of children to whom Polio drops were given in village A and B taken together and total number of children in village E.

A. 8
B. 12
C. 16
D. 20
E. 24

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 16

Explanation:

Village Total Children Number of children who were given Polio drops Number of children who were not given Polio drops
A 254 192 254 – 192 = 62
B 184 148 184 – 148 = 36
C 156 124 156 – 124 = 32
D 272 240 272 – 240 = 32
E 324 216 324 – 216 = 108

Therefore, required difference = (192 + 148) – 324 = 16

9.In village F, out of total 320 children, only 75% were given Polio drops, and the number of boys who were given Polio drops was 25% more than number of children to whom Polio drops were given in village C. Find the number of girls who were given Polio drops in village F.

A. 72
B. 85
C. 96
D. 104
E. 115

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 85

Explanation:

Village Total Children Number of children who were given Polio drop Number of children who were not given Polio drops
A 254 192 254 – 192 = 62
B 184 148 184 – 148 = 36
C 156 124 156 – 124 = 32
D 272 240 272 – 240 = 32
E 324 216 324 – 216 = 108

Number of children to whom Polio drop was given in Village F = 0.75 × 320 = 240

So, number of boys who were given Polio drop in village F = 1.25 × 124 = 155

So, number of girls who were given Polio drop in village F = 240 – 155 = 85

10.The number of children who were given Polio drop in village E is what percentage of number of children who were not given Polio drops in village E?

A. 75%
B. 100%
C. 125%
D. 150%
E. 200%

Show Correct Answers

Correct Answer  – E. 200%

Explanation:

Village Total Children Number of children who were not given Polio drops Number of children who were not given Polio drops
A 254 192 254 – 192 = 62
B 184 148 184 – 148 = 36
C 156 124 156 – 124 = 32
D 272 240 272 – 240 = 32
E 324 216 324 – 216 = 108

Therefore, required percentage = (216/108) × 100 = 200%

Note:

  • Ask your doubt in comment section we’ ll clear your doubts in caring way.
  • If you find any mistake, please tell us in the comment section and also mail us support@letsstudytogether.co

A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

High Level Quant & Data Interpretation PDF for Bank Exams

Books Name Download Link
Data Interpretation PDF for SBI PO Prelims 2019 – Based on SBI PO/Clerk Exams 2019 Click Here
Quantitative Aptitude E-Book for Banking, SSC and Insurance Exams Click Here
300 High Level Data Interpretation (DI) Questions & Answers PDF – Download Here Click Here
हाई लेवल डाटा इंटरप्रिटेशन प्रैक्टिस वर्कबुक (नवीनतम पैटर्न पर आधारित ) Click Here
100 High Level Data Interpretation Questions & Answers PDF (English)- Download Here Click Here
Attempt 1000+ High Level Data Interpretation Questions
Click Here

Complete SBI PO 2019 Study Material | Previous Year paper PDF | Free PDF & Books

Print Friendly, PDF & Email