High Level Data Interpretation For LIC AAO Prelims 2019 Set – 102

High Level Data Interpretation For LIC AAO Prelims 2019
High Level Data Interpretation For LIC AAO Prelims 2019

High Level Data Interpretation For LIC AAO Prelims

High Level DI For LIC AAO Prelims 2019. Data Interpretation Questions For LIC AAO Prelims. Data Interpretation PDF For LIC AAO Prelims. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Quantitative Aptitude section. If you are preparing for upcoming LIC AAO Prelims 2019, you will come across a section on Data Interpretation Section. Here we are providing you with  “Data Interpretation Questions” For LIC AAO Prelims 2019 based on the latest pattern of your daily practice.

This “High Level Data Interpretation For LIC AAO Prelims 2019” is also important for other banking exams such as SBI PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Data Interpretation For LIC AAO Prelims 2019 | Set – 102


Directions:(1-5) Read the following graph carefully and answer the question given below.

The percentage of literacy rate of Girls, Adults and Boys from 2011 to 2016.

1. What is the approx difference between the percentage literacy rate increased in boys from 2011 to 2015 and percentage literacy rate increased in girls from 2013 to 2016.

A 19%
B 15%
C 10%
D 7%
E  12%

Show Correct Answers

Correct Answer – C.10%

Explanation:

2.In which of the years the percentage increase literacy rate of boys was the highest with respect to previous year?

A 2013
B 2016
C 2015
D 2012
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 2012

Explanation:

Percentage increase in the literacy rate of boys in
2012 = 48.74%
2013 = 13.76%
2014 = 22.67%
2015 = 13.74%
2016 = 17.35%
Required year = 2012

3.Approximate ratio of percentage literacy rate increased of boys from (2012-2014) to literacy rate increased of adults in 2013 is-

A 7:5
B 2:5
C 3:1
D 1:1
E 3:5

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 1:1

Explanation:

4.In which year was the percentage increase in the number of boys the highest with respect to the previous year?

A 2014
B 2012
C 2011
D 2015
E Data inadequate

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Data inadequate

Explanation:

The number of boys are not specified, we cannot answer the question.

5.In which of the given years was the percentage increase in the literacy rate of girls the lowest with respect to that of previous year?

A 2016
B 2015
C 2014
D 2013
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2015

Explanation:

Percentage increase in the literacy rate of girls-
In 2012 = 73.25%
In 2013 = 43.12%
In 2014 = 35.45%
In 2015 = 32.02%
In 2016 = 37.36%

Directions:(6-10) Read the following graph carefully and answer the question given below.

Line graph given below shows the total annual salary (in lakhs) of six different persons P, Q, R, S, T and U in 2012.

6.If the total annual salary of P is increased by 1 lakhs and the total annual salary of Q is decreased by 0.8 lakh then what is the percent increase or decrease in P’s salary with respect to Q’s salary?

A  10%
B  5%
C  1%
D  2%
E  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation:

P’s total annual salary after increase = 6 lakhs
Q’s annual salary after decrease = 6 lakhs
so, there is no % increase or decrease in P’ salary w.r.t Q’s salary

7.What is the ratio of total annual salary of P and T to the total annual salary of S and R?

A 27:25
B 25:27
C 5:9
D 9:5
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 25:27

Explanation:

Total annual salary of P and T = 5 + 5 = 10
Total annual salary of S and R = 6 + 4.8 = 10.8
Required ratio = 10 : 10.8 = 25 : 27

8.What is the percent increase in the total annual salary of U with respect to the total annual salary of T?

A 5%
B 10%
C 5.5%
D 10.5%
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 10%

Explanation:

Total annual salary of U = 5.5
Total annual salary of T = 5
Increase in total annual salary of U with respect of T = (5.5 – 5) = 0.5

Percentage Increase=0.5/5*100=10%

9.Which of the following pairs have same total annual salary?

A PT
B ST
C PS
D QR
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. PT

Explanation:

From the given data it can be seen that the total annual salary of P&T is the same.

10.What is the average of total annual salary of P, R, S and T (in lakhs) in 2012?

A 5 Lakhs
B 4.8 Lakhs
C 5.2 Lakhs
D 5.4 Lakhs
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. 5.2 Lakhs

Explanation:

Total Annual salary of P,R ,S and T = (5+4.8+6+5) = 20.8 lakhs
Average Annual Salary = 20.8/4= 5.2 lakhs

Note:

  • Ask your doubt in comment section we’ ll clear your doubts in caring way.
  • If you find any mistake, please tell us in the comment section and also mail us support@letsstudytogether.co

High Level Quant & Data Interpretation PDF for Bank Exams

Books Name Download Link
Data Interpretation PDF for SBI PO Prelims 2019 – Based on SBI PO/Clerk Exams 2019 Click Here
Quantitative Aptitude E-Book for Banking, SSC and Insurance Exams Click Here
300 High Level Data Interpretation (DI) Questions & Answers PDF – Download Here Click Here
हाई लेवल डाटा इंटरप्रिटेशन प्रैक्टिस वर्कबुक (नवीनतम पैटर्न पर आधारित ) Click Here
100 High Level Data Interpretation Questions & Answers PDF (English)- Download Here Click Here
Attempt 1000+ High Level Data Interpretation Questions
Click Here

Complete SBI PO 2019 Study Material | Previous Year paper PDF | Free PDF & Books


Print Friendly, PDF & Email