Daily GK & Current Affairs Quiz – 7th September 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 7th September 2019
IBPS PO Free Mock Test 2019

GK & Current Affairs Questions – September 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 7th September 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz September 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – September 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 7th September 2019


1. Which among the following comprises of an orbiter, lander (Vikram) and rover (Pragyan)?

  1. Chandryaan-1
  2. Chandryaan-2
  3. Chandryaan-3
  4. Chandryaan-4
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Chandryaan-2

Explanation: – Chandrayaan-2 is an Indian lunar mission that will explore the moon’s south polar region.

– The lander of Chandrayaan 2 is named Vikram after Dr Vikram A Sarabhai

– Chandrayaan 2’s rover is a 6-wheeled robotic vehicle named Pragyan

2. Which state has bagged the IT Excellence Award, 2019 for its innovative conception by using IT technology in the field of disaster management?

  1. Odisha
  2. Rajasthan
  3. Haryana
  4. Telangana
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Odisha

Explanation: – Odisha has now become a model state in disaster preparedness and risk mitigation

– For designing the app SATARK, Odisha State Disaster Management Authority (OSDMA) has won it

– SATARK is an acronym for System for Assessing, Tracking and Alerting Disaster Risk Information

3. HRD Ministry has awarded the status of _________ to the IIT-Madras, the IIT-Kharagpur, Delhi University, Benares Hindu University and the University of Hyderabad.

  1. Institute of Eminence
  2. Institute of Prominence
  3. Institute of Symbol
  4. Institute of Education
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Institute of Eminence

Explanation: – This development comes on advice of higher education regulator UGC

– According to the scheme, Rs. 1000 cr. grant will be given to public institutions

– The IoEs will also not be subjected to inspection by the UGC

4. The Vatican has honoured Nobel Laureate __________ with the ‘Lamp of Peace of Saint Francis’ award.

  1. Muhammad Yunus
  2. George Smith
  3. Arthur Ashkin
  4. Paul Romer
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Muhammad Yunus

Explanation: Yunus has been honoured for his contribution towards establishing peace and harmony

– The Lamp of Peace was first presented in 1981 to Polish trade union leader Lech Walesa.

– The ceremony took place at the historical Papal Basilica of Assisi.

5. South Africa temporarily closed its embassy in ______ following violence against South African businesses.

  1. Pakistan
  2. Nigeria
  3. UK
  4. US
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Nigeria

Explanation: – Diplomatic ties soured between both nations, with Nigeria boycotting the World Economic Forum on Africa this week. Nigerians are angered over the recent wave of xenophobic violence that unfurled through South Africa.

6. __________ and Delaware State of America today signed MoU -Memorandum of Understanding for sister state.

  1. Gujarat
  2. Maharashtra
  3. Kerala
  4. Punjab
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Gujarat

Explanation: – Gujarat has made sister state MoU for the first time with the state of America. It will strengthen the relation between India- America and Gujarat.

7. Zimbabwe’s former president ______ has died recently.

  1. Robert Mugabe
  2. Emmerson Mnangagwa
  3. Cde Robert
  4. Joshua Nkomo
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Robert Mugabe

Explanation: – Mr. Mugabe, was the only leader Zimbabweans had known since independence, in 1980.  He ruled Zimbabwe for 37 years and plunged the southern African nation into political and economic chaos. He finally resigned in November 2017, after the military seized control of the country.

8. International Literacy Day is celebrated annually on ________.

  1. 8 September
  2. 10 September
  3. 12 September
  4. 14 September
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 8 September

Explanation: – International Literacy Day 2019 will focus on ‘Literacy and Multilingualism.’

– It aims to raise people’s awareness of and concern for literacy issues in the world.

– According to UNESCO, about 774 million adults lack the minimum literacy skills.

9. Which state assembly passed a resolution opposing the National Register of Citizens ( NRC) in Assam?

  1. West Bengal
  2. Odisha
  3. Telangana
  4. Andhra Pradesh
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. West Bengal

Explanation: – This development comes within a week of release of the final list of NRC.  During the debate, the members had called the exercise “inhuman and autocratic”.

10. Who chaired the 31st meeting of the Standing Committee of Voluntary Agencies (SCOVA)? 

  1. Amit Shah
  2. Narendra Modi
  3. Jitendra Singh
  4. Rahul Gandhi
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Jitendra Singh

Explanation: – The SCOVA meeting was organised by the Department of Pensions & Pensioners’ Welfare

– SCOVA has gone a long way in addressing issues related to Pensioners in a focused manner

– On the demand of the SCOVA members, the Minister agreed to hold its meeting bi-annually instead of once a year.

11. Alka Lamba announced to resign from the _______.

  1. INC
  2. BJP
  3. Shiv Sena
  4. AAP
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. AAP

Explanation: – Lamba had been at odds with the party for some time

– Alka Lamba won the Chandni Chowk assembly seat for the first time in 2013.

– Her relationship with AAP witnessed several flashpoints in past few months .

– She had been with the Congress for 20 years before she joined AAP.

12. The 3rd round of discussions between delegates of India and Pakistan on Kartarpur corridor for Sikh pilgrims was held at _____.

  1. Attari
  2. Islamabad
  3. Karachi
  4. New Delhi
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Attari

Explanation: – This is the 2nd joint secretary-level meet after India revoked J&K’s special status.

– The corridor will be the first visa-free corridor between the two neighbours since Independence.

– Both sides also agreed upon emergency evacuation procedures, especially medical emergencies.

– Pak has been requested to allow protocol officers from India to accompany pilgrims every day.

– Kartarpur Sahib is located in Pakistan’s Narowal district across the Ravi River.

13. Armies of India and the ___ have begun a two-week long mega military exercise “Yudh Abhyas”.

  1. US
  2. China
  3. Russia
  4. UK
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. US

Explanation: – The joint military exercise, Yudh Abhyas 2019, started at the Joint Base Lewis McChord. It is the 15th edition of the joint military exercise hosted alternately between both countries.

14. India is ranked _____ among 140 countries in the global ranking for travel and tourism competitiveness index.

  1. 32nd
  2. 34th
  3. 40th
  4. 56th
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. 34th

Explanation: – Tourism accounts for 3.6% of the country’s GDP and 5.1% of jobs

– Pakistan (at 121) was the lowest placed among all countries in the South Asian region

– The Travel & Tourism Competitiveness Report 2019 ranked countries on the basis of four sub-indexes:

  1. Enabling environment
  2. Travel and tourism policy and enabling conditions
  3. Infrastructure

4. Natural and cultural resources

15. The Congress appointed Eknath Gaikwad as the acting president of ______ Regional Congress Committee.

  1. Mumbai
  2. Jaipur
  3. Delhi
  4. Chandigarh
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Mumbai

Explanation: – Gaikwad has been appointed as the acting president of Mumbai Regional Congress Committee (MRCC) in place of Milind Deora. It is worth mentioning that Deora resigned soon after Rahul Gandhi quit as party chief.



Print Friendly, PDF & Email