Daily GK & Current Affairs Quiz – 6th September 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 6th September 2019
IBPS PO Free Mock Test 2019

GK & Current Affairs Questions – September 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 6th September 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz September 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – September 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 6th September 2019


1. The Union Government has lined up Rs __________ investments in different sectors of fisheries in the next three to five years..

  1. 10,000 crore
  2. 20,000 crore
  3. 25,000 crore
  4. 50,000 crore
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 25,000 crore

Explanation: – Inland fisheries contribute only 50 per cent of the total fish production

– Due to the low contribution of inland water fisheries, the Government looks to increase its production to 6 million tonnes

– It aims to achieving the real goals of the ambitious Blue Revolution project

2. Which nation has ordered the removal of all limits on nuclear research and development?

  1. Iran
  2. Saudi Arabia
  3. India
  4. Pakistan
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Iran

Explanation: It is the third step by Iran in scaling down its commitments to a 2015 deal with world powers.

It is worth mentioning that in July, Iran abandoned two other nuclear commitments:

  1. a) Keeping its stockpile of enriched uranium below 300-kilogrammes

b) A 3.67 per cent cap on the purity of its uranium stocks

3. ______ has fined Policy Bazaar Insurance Web Aggregator (Policy Bazaar) with a penalty of 1.11 crore.

  1. RBI
  2. NITI Aayog
  3. IRDAI
  4. SEBI
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. IRDAI

Explanation: PolicyBazaar violated regulations by entering into a partnership with non-insurance entity for offering OPD services to new customers, according to IRDAI’s order. It is worth mentioning that PolicyBazaar can appeal to the Securities Appellate Tribunal according to Section 110 of the Insurance Act, 1938.

4. The CBI special court sent _________ to judicial custody till 19 September in the money-laundering and corruption case related to the INX Media scam.

  1. P Chidambaram
  2. Rahul Gandhi
  3. Sandeep Goel
  4. T Rathore
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. P Chidambaram

Explanation: – Special Judge Ajay Kumar Kuhar rejected Chidambaram’s plea to release him.  Allegedly, as Finance Minister in 2007, Chidambaram took kickbacks for FIPB clearance for the FDI of INX media.

5. The 74th session of the UN General Assembly (UNGA 74) will be held in ____.

  1. US
  2. France
  3. UK
  4. India
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. US

Explanation: The General Assembly is one of the six main organs of the United Nations. It is the main deliberative, policymaking and representative organ of the UN.

6. Food and Consumer Affairs Ministry has decided to ban single-use plastic in its various departments from _____.

  1. Sep 15
  2. Oct 02
  3. Oct 23
  4. Nov 14
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sep 15

Explanation: – This decision was taken at a meeting held by Union minister Ram Vilas Paswan. It is a small step to reduce single-use plastic usage, according to the ministry.

7. India has extended ________ line of credit for development of Russia’s Far East.

  1. $1 billion
  2. $2 billion
  3. $3 billion
  4. $4 billion
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. $1 billion

Explanation: – Modi is the first Indian PM to visit to the Russian Far East Region. He was the Chief Guest at the Eastern Economic Forum. Prime Minister Narendra Modi also launched ‘Act Far East’ policy.

8. IRDAI has set up a nine-member working group headed by _______ with an aim to review March 2016 guidelines on trade credit insurance.

  1. Atul Sahai
  2. Vipul Shah
  3. N Usha
  4. Ranjana Kashyap
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Atul Sahai

Explanation: It is worth mentioning that trade credit insurance policy provides coverage to supplier of goods and services against delay in payment/non-payments of trade credit. The panel will study the need and scope for changes in the current guidelines.

9. ‘Global Goalkeeper Award’, sometimes seen in the news, is given by which among the following?

  1. Bill and Melinda Gates Foundation
  2. WHO
  3. ILO
  4. UNICEF
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bill and Melinda Gates Foundation

Explanation: – The Foundation will host the 4th annual Goalkeepers ‘Global Goals Awards’ on September 24. The annual awards ( in 5 categories) are presented to leaders and individuals for their efforts in achieving SDGs.

10. Which nation’s stock market will be shuttered for a second trading session this week to mark solidarity with the disputed Muslim-majority region of Kashmir? 

  1. Pakistan
  2. Bangladesh
  3. Myanmar
  4. Sri Lanka
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Pakistan

Explanation: – This move is part of PM Imran Khan’s wider strategy of attempting to harden international opinion against India. Pakistan’s benchmark KSE-100 Index is the second worst performing market globally in dollar terms. The stock market will be closed for a half day on Friday to mark Defence Day.

11. Nuakhai Juhar is one of the most ancient festivals celebrated in _____ to welcome the new crop of the season.

  1. Odisha
  2. HP
  3. Telangana
  4. Kerala
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Odisha

Explanation: – Nuakhai is a combination of two words, ‘nua’ meaning new and ‘khai’ means eat. It is celebrated a day after Ganesh Chaturthi.

12. As part of Indian Navy’s Overseas Deployment to Africa, Europe and Russia, Indian Naval Ship ______ made a port call at Lagos, Nigeria.

  1. Vikas
  2. Tarkash
  3. Vikram
  4. Vayu
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Tarkash

Explanation: – INS Tarkash is one of the most potent frontline frigates of the Indian Navy. It is equipped with a versatile range of weapons and sensors. As part of Indian Navy’s mission of building ‘bridges of friendship’, Indian Navy ships are regularly deployed overseas.

13. According to an annual survey by the Economist Intelligence Unit (EIU), New Delhi was positioned at ___ on a list of the world’s most liveable cities.

  1. 56th
  2. 76th
  3. 98th
  4. 118th
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – D. 118th

Explanation: The Global Liveability Index for 2019 has been released by the Economist Intelligence Unit. The EIU rankings were based on a global survey, featuring 140 cities. The top 10 are:

  1. Vienna
  2. Melbourne
  3. Sydney
  4. Osaka
  5. Calgary
  6. Vancouver
  7. Toronto
  8. Tokyo
  9. Copenhagen
  10. Adelaide

Rankings Based on 5 Categories:

  1. Stability
  2. Healthcare
  3. Culture and environment
  4. Education
  5. Infrastructure

14. IIT Kharagpur has been selected for setting up SATHI. What does ‘H’ stand for in SATHI?

  1. Help
  2. Hiroshima
  3. Heinous
  4. Harmful
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Help

Explanation: – SATHI stands for “Sophisticated Analytical and Technical Help Institute”. It will be equipped with major analytical instrument and advanced manufacturing tools. Rs 125 crore has been earmarked over a period of three years.

15. _________ assumed Chairmanship of Association of World Election Bodies (AWEB) for the term 2019-21.

  1. Narendra Modi
  2. Amit Shah
  3. Sunil Arora
  4. P Sonwal
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Sunil Arora

Explanation: – India has been one of the founding members of the A-WEB. India took over the Chair from Romania. The constituent units of the A-WEB are the Electoral Management Bodies (EMBs) of different countries.



Print Friendly, PDF & Email