Daily GK & Current Affairs Quiz – 5th September 2019
IBPS PO Free Mock Test 2019

GK & Current Affairs Questions – September 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 5th September 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz September 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – September 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 5th September 2019


1. Prime Minister Narendra Modi inaugurated “Garvi Gujarat Bhawan”, the second state bhawan of the Gujarat government in _______.

  1. Delhi
  2. Jaipur
  3. Ahmedabad
  4. Mumbai
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Delhi

Explanation: The bhawan has been described a mix of traditional and modern architecture with a rich reflection of the state’s culture. It cost Rs 131 crore and was completed three months ahead of the deadline.

2. _______ has received a long-term $300 million contract from ICICI Bank to provide digital technology led services.

  1. Infosys
  2. Wipro
  3. TCS
  4. Reliance Industries
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Wipro

Explanation: Currently, Vara lnfotech currently provides services to the bank. Through a business transfer agreement, Wipro will absorb approximately 3,800 employees of Vara lnfotech.

3. British Prime Minister Boris Johnson demanded a/an ______ snap election.

  1. September 30
  2. October 2
  3. October 15
  4. November 10
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. October 15

Explanation: British PM Johnson challenged opposition Labour Party leader Jeremy Corbyn to agree to an October 15 parliamentary election. His bid for an election needs the backing of two-thirds of MPs.

4. The government approved Rs 9,300 crore fund infusion in _____ to help improve the bank’s capital base and turn it profitable.

  1. IDBI Bank
  2. PNB
  3. Bank of Baroda
  4. SBI
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. IDBI Bank

Explanation: Of the Rs 9,300 crore needed, LIC would meet 51%, while the remaining 49% is proposed from the government as its share on one-time basis. It is worth mentioning that some months ago, LIC acquired controlling 51% stake in the bank.

5. The ASEAN-US Maritime Exercise (AUMX) is being held in _________.

  1. Thailand
  2. Washington
  3. Malaysia
  4. Indonesia
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Thailand

Explanation: The first Asean-US Maritime Exercise (AUMX) between the regional bloc and Washington lasts for five days. AUMX promotes shared commitments to maritime partnerships, security and stability in Southeast Asia.

6. _______ unveiled an indigenously developed jet-propelled drone “Kian”.

  1. Iran
  2. Saudi Arabia
  3. Iraq
  4. Syria
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Iran

Explanation: – This unmanned drone can fly over 1,000km and climb to an altitude of 5,000 metres

– The unveiling of the drone comes at a time of mounting tensions with the US

– In the face of international sanctions, Iran has developed a large domestic arms industry.

7. Minister of State for Culture and Tourism Prahalad Singh Patel inaugurated first-ever architectural LED illumination at ________.

  1. India Gate
  2. Qutb Minar
  3. Red Fort
  4. Gateway of India
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Qutb Minar

Explanation: With this, the architectural beauty of the monument will display its historic majesty after sunset. The duration of illumination will be from 7 pm to 11 pm. It is a UNESCO World Heritage Site. It is one of most visited historical site in the national capital.

8. _______ has been appointed as new state Congress president of Haryana.

  1. Chaudhary Dalveer Singh
  2. Priyanka Vadra
  3. Rahul Gandhi
  4. Kumari Selja
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Kumari Selja

Explanation: Kumari Selja is the Dalit face of the party. It is worth mentioning that Haryana has around 19% Dalit voters. She has been a Lok Sabha MP from both Ambala and Sirsa. The development comes ahead of the state assembly election.

9. India has announced a contribution of 22 million US Dollars to the GFTAM for the 6th replenishment cycle (2020-22). What does ‘A’ stand for in GFTAM?

  1. AIDS
  2. Anencephaly
  3. Asbestosis
  4. Arthritis
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. AIDS

Explanation: India shares a sustained partnership with the Global Fund since 2002. India’s pledge strongly demonstrates its strong political leadership to achieve the universal health for all. Notably, GFTAM stands for Global Fund for AIDS, TB and Malaria.

10. ____________ announced the deployment of industrial ‘Robotic Arms’ to digitise operations at its currency chests. 

  1. SBI
  2. HDFC
  3. ICICI
  4. Bank of Baroda
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. ICICI

Explanation: ICICI Bank is the first commercial bank in the country to deploy industrial robot arms for note sorting. It is worth mentioning that these robotic arms now help sort over six million notes every working day.

11. 72nd session of the World Health Organisation (WHO) South East Asia Regional Office (SEARO) meet is being held in _____.

  1. India
  2. Japan
  3. South Africa
  4. Russia
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. India

Explanation: – This is the second time India is hosting the WHO Regional Committee meeting.

– India will contribute USD 2,00,000 for the WHO South-East Asia region’s heath emergency fund

– Among those participating are 8 Health Ministers from 11 countries of the WHO South-East Asian Region.

12. The Asiatic Society of Mumbai has appointed its first woman President ___________.

  1. Vispi Balaporia
  2. Riddhi Sharma
  3. Priyanka Juneja
  4. Ramisha Pokhriyal
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Vispi Balaporia

Explanation: Notably, Balaporia is the daughter of Shavax Lal who was the former honorary secretary of the Asiatic Society.

Key Facts:

– She is the 1st woman President of Asiatic Society of Mumbai in the society’s 215-year-old history

– The society was set up in early 1800s. Its library contains a vast collection of books, of which 15,000 are classified as rare and valuable.

13. ______ has been adjudged as the ‘Best Swachh Iconic place’ in the country in the ‘Swachh Iconic Places’ list.

  1. Mata Vaishno Devi Shrine
  2. Golden Temple
  3. Taj Mahal
  4. Ajmer Sharif
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Mata Vaishno Devi Shrine

Explanation: The shrine has been adjudged on the basis of the overall improvement in sanitation. Some initiatives, which have enabled the Shrine to grab this place:

– Water kiosks

– Reverse vending machines

– Equid dung management centre

– Installation of kill waste machine

– Collection, transportation, and disposal of waste

– Regular mopping up of waste though a workforce of 1300 sanitation workers

It is worth mentioning that Ministry of Jal Shakti, Department of Drinking Water and Sanitation, Government of India, released its rankings of Swachh Iconic Places.

14. ________ became the first Hindu girl to be inducted into Sindh Police after passing the provincial competitive examinations.

  1. Pushpa Kohli
  2. Simran Bajwa
  3. Fatima Begum
  4. Ritika Ahuja
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Pushpa Kohli

Explanation: Kohli has been posted as the Assistant Sub Inspector (ASI) in the province.

In January this year, Suman Kumari became the first Hindu woman to be appointed as a civil judge in Pakistan.

About Hindus living in Pakistan:

– Hindus form the biggest minority community in Pakistan.

– According to official statistics, more than 75 lakh Hindus live in Pakistan

– Majority of Pakistan’s Hindu population is settled in Sindh province

– In Pakistan, Hindus are said to be just over 2% of the total population

15. Adventist Development and Relief Agency (ADRA) and Al Markaz-ul-Islami, two more international NGOs, have been banned by ______.

  1. Myanmar
  2. India
  3. Bangladesh
  4. Malaysia
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bangladesh

Explanation: – Both the NGOs have been asked to shut their operations across Bangladesh

– For allegedly financing and instigating an anti-repatriation campaign at the Rohingya refugee camps, this action has been taken

– Bangladesh currently hosts over 1.1 million Rohingyas, including more than 730,000 who fled brutal persecution in Rakhine



Print Friendly, PDF & Email