Daily GK & Current Affairs Quiz – 30th September 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 30th September 2019

GK & Current Affairs Questions – September 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 30th September 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz September 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – September 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 30th September 2019


1. Which among the following recently launched the 10 Year Rural Sanitation Strategy (2019-2029)?

A. Department of Drinking Water and Sanitation
B. Department of Internal Security
C. Department of North East Region
D. Department of Financial Services
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Department of Drinking Water and Sanitation

Explanation: This strategy focuses on sustaining the sanitation behavior change. Plus, it aims to increase access to solid and liquid waste management. It includes:

  • Capacity Strengthening
  • IEC (Information, education and communication)
  • Organic waste management
  • Plastic waste, Grey water and black water management

2. Department of Women & Child Development and Mission Shakti of _________ launched a comprehensive state level Communication Strategy and unveiled Mascot ‘Tiki Mausi’ of the department.

A. Odisha
B. Haryana
C. Telangana
D. Karnataka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Market

Explanation: The Caribbean community, also known as CARICOM, is a grouping of 15 member states and five associate members. Caricom countries work jointly to shape policies for the region and encourages economic growth and trade.

3. ‘Mukhyamantri Kirayedaar Bijli Meter Yojna’, sometimes seen in the news, has been launched by ______.  

A. Delhi
B. UP
C. MP
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Delhi

Explanation: Under this scheme, electricity will be provided to renters on subsidised rates. Those who consume upto 200 units of electricity, will get no electricity bill. From now on, tenants in Delhi can install prepaid meters.

4. A new species of cat snake has been found in the Western Ghats nearly after 125 years and has been named after ______.

A. Tejas Thackeray
B. Himansh Gupta
C. Rohit Verma
D. Uddhav Thackeray
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Tejas Thackeray

Explanation: This new species is non-venomous and is known to grow up to 890 mm. It is known to feed on the eggs of the frogs. This new species is presently only known in a few localities near Koyna in Satara district.

5. ______ has been named among four winners of an international award dubbed the “alternative Nobels”.

A. Greta Thunberg
B. Irom Sharmila
C. Phoolan Devi
D. Asha Roy
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Greta Thunberg

Explanation: The Right Livelihood Award is often called the “Alternative Nobel Prize. This award was established in 1980 to “honor and support courageous people solving global problems.” Thunberg shares this year’s award with Davi Kopenawa (Brazil), Guo Jianmei (China) and Aminatou Haidar (Western Sahara).

6. Who has been elected the new president of Tamil Nadu Cricket Association (TNCA)?

A. Rupa Gurunath
B. Shilpa Ahuja
C. Meet Kumari
D. Nargis Khan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rupa Gurunath
Explanation: Rupa Gurunath is the daughter of N Srinivasan. She is the wife of Gurunath Meiyappan who is serving a life ban for his involvement in the IPL betting scandal.

7. ______ will allow 500 tonnes of Hilsa fish to be exported to India as a goodwill gesture during the Durga Puja.

A. Bangladesh
B. Myanmar
C. Sri Lanka
D. Pakistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bangladesh
Explanation: Notably, export of the popular Hilsa or ‘Ilish’ fish from Bangladesh was banned in 2012. It is worth noting that Bangladesh accounts for nearly 75% of world Hilsa production.

8. A short handwritten letter by Mahatma Gandhi 80 years ago on the same day the World War II broke out, has been unveiled for the first time by the National Library of ______.

A. India
B. America
C. Russia
D. Israel
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Israel

Explanation: Gandhi’s letter was written on to mark the Jewish new year on 1 Sep 1939. It offers a glimpse into Gandhi’s relationship with the Holocaust. Gandhi wrote the letter to Head of the Bombay Zionist Association (BZA) A E Shohe.

9. _____ has plans to set up a museum of 19th century social reformer Ishwar Chandra Vidyasagar where he had spent the last few years of his life.

A. Haryana
B. Punjab
C. West Bengal
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. West Bengal
Explanation: The museum will come up at Vidyasagar’s residence at Badur Bagan area. It is worth noting that he was a well-known writer, intellectual and supporter of humanity.

10. According to the IMD World Digital Competitiveness Ranking 2019 (WDCR), India has advanced four places to ___ position in terms of digital competitiveness.

A. 40th
B. 44th
C. 52nd
D. 56th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 44th

Explanation: India has made improvement in terms of knowledge and future readiness to adopt and explore digital technologies. While the largest jump in the overall ranking was registered by China, and Indonesia.

11. ____ held on to the number one spot in IMD World Digital Competitiveness ranking (WDCR) in 2019.

A. US
B. UK
C. India
D. Denmark
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. US

Explanation: Notably, all top five economies in the World Digital Competitiveness ranking (WDCR) remained unchanged: USA, Singapore, Sweden, Denmark and Switzerland. These rankings are produced by the IMD World Competitiveness Center.

12. RamanSat 2, a miniature satellite made by ___________ was successfully launched by NASA.

A. Nikhil Verma
B. Aabhas Sikka
C. Hemant Chaturvedi
D. Shilpa Desai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Aabhas Sikka

Explanation: It has been made by a 17-year old student Aabhaas Sikka during his internship with SPACE-India. Its sate-of-the-art equipment measures the radiation from the Sun and space to make space exploration safer.

13. Hyundai Motor India Ltd (HMIL) has signed an agreement with ______ to be the preferred financier for its dealers and consumers.

A. Bank of Baroda
B. SBI
C. HDFC Bank
D. Axis Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bank of Baroda

Explanation: Under this, Bank of Baroda will provide detailed financing structure for both dealers and consumers. Consequently, it will further enhance its presence across network of Hyundai.

14. Joint Military Exercise KAZIND-2019 between India and ____ will be conducted at Pithoragarh from 02 to 15 October 2019. 

A. Kazakhstan
B. Kyrgyzstan
C. Mauritius
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Kazakhstan

Explanation: KAZIND-2019 will comprise of nearly 100 soldiers from both Indian and Kazakhstan Army. It’s the fourth edition of an annual event which is conducted alternatively in Kazakhstan and India.

15. _____ International Airport Ltd has been selected as the best airport in terms of services it offered to passengers, based on a survey conducted by Airport Council International (ACI).

A. Cochin
B. New Delhi
C. Chandigarh
D. Hyderabad
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Cochin

Explanation: This airport was emerged the topper in 5-15 million passenger category (Asia-Pacific region). The annual Airport Service Quality (ASQ) awards recognise and reward the best airports in the world.



Print Friendly, PDF & Email