Daily GK & Current Affairs Quiz – 29th September 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 29th September 2019

GK & Current Affairs Questions – September 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 29th September 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz September 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – September 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 29th September 2019


1. World Environmental Health Day is celebrated on _____ annually.

A. 25 Sep
B. 26 Sep
C. 27 Sep
D. 28 Sep
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 26 Sep

Explanation: This year’s theme focuses on climate change and its challenges. The serious threats to health that climate change continues to pose, have to be mitigated by taking protective measures.

2. A Pilot Project for ushering in ‘Industry 4.0’ in the country, is launched for implementation at the Modern Coach Factory in ______.

A. Kapurthala
B. Raebareli
C. Varanasi
D. Chennai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Raebareli

Explanation: For this, Railway ministry, Department of Science & Technology and IIT-Kanpur have forged an association. Industry 4.0 is commonly referred to as the 4th industrial revolution. It is a name given to the current trend of:

  • Automation
  • Inter-connectivity
  • Data exchange in manufacturing technologies

3. ______ will begin offering visas for the first time to non-religious tourists.  

A. Saudi Arabia
B. India
C. US
D. Canada
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Saudi Arabia

Explanation: Notably, this step could help develop the kingdom’s economy away from its reliance on oil. It must be mentioned here that it is the same country, that used to issue visas only for business trips, religious pilgrimage or family gatherings.

4. World Rabies Day, sometimes seen in the news, is observed on _____.

A. Sep 27
B. Sep 28
C. Sep 29
D. Sep 30
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sep 28

Explanation: More than 59,000 people die from the disease around the world each year. It creates awareness about rabies and bring together partners to enhance prevention and control efforts worldwide.

5. The Reserve Bank of India (RBI) has initiated PCA against Lakshmi Vilas Bank Limited. Expand PCA.

A. Prompt Corrective Action
B. Peer Corrective Action
C. Prompt Correction Action
D. Prompt Corrective Analysis
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Prompt Corrective Action

Explanation: Due to high level of bad loans, insufficient capital to manage risks, negative returns on assets, high leverage, this action has been taken. It is worth noting that The PCA is invoked when certain risk thresholds are breached.

6. Elections for the chairpersons of Block Development Councils in J&K will be held on _____.

A. Oct 22
B. Oct 24
C. Oct 26
D. Oct 28
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Oct 24

Explanation: The Block Development Council forms the second tier of the Panchayat Raj system. The Valley has been under a security clampdown since August 5, owing to modification of Article 370 provisions.

7. In order to curb rising onion prices across the country ,________ prohibited the export of all varieties of the kitchen stable with immediate effect.

A. Finance Ministry
B. Corporate Affairs Ministry
C. Personnel Ministry
D. Commerce & Industry Ministry
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Commerce & Industry Ministry

Explanation: Due to supply disruption from states like Maharasthra and Karnataka, retail onion prices are ruling at around Rs 60-80 per kg in the national capital. Government recently offloades 50,000 tonnes of buffer stock of onion across the country.

8. Exercising India’s which among the following rights, Vidisha Maitra, India’s First Secretary at the Permanent Mission to the UN, responded to Pak PM’s speech?

A. Right to Reply
B. Right to Reaffirm
C. Right to Rescind
D. Right to Have Privilege
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Right to Reply

Explanation: Reportedly, Pakistan PM had ranted against India in his speech which had overshot the allotted time limit. In a strongly-worded reply, according to India, Imran Khan’s threat of unleashing nuclear devastation qualifies as brinkmanship. Right of Reply means the right to defend oneself against criticism in the same venue where it was made.

9. A minor planet, between Mars and ____, has been named after Pandit Jasraj, the doyen of Indian classical vocal music.

A. Jupiter
B. Earth
C. Mars
D. Saturn
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Jupiter

Explanation: International Astronomical Union has named minor planet 2006 VP32, as ‘Panditjasraj’. It was discovered on November 11, 2006. With this, Padma Vibhushan recipient Pandit Jasraj has become the first Indian musician to join the galaxy of immortal composers.

10. The number of teachers in the country’s higher education institutes was ______ in 2018-19, according to the All India Survey on Higher Education 2018-19.

A. 14,16,299
B. 14,10,000
C. 14,18,600
D. 18,00,522
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. 14,16,299

Explanation: Of the 14.16 lakh teachers, 57.85 per cent are male and 42.15 per cent are female. Other findings: Teachers belonging to the general category represent more than half (56.7 per cent) of all teachers in India. In post-wise gender distribution, male teachers heavily outnumber female teachers in most senior positions.

11. Who has been appointed as chairman of theInternational Egg Commission(IEC) for the next two years?

A. Suresh Chitturi
B. Ramesh Pokhriyal
C. Shubham Manchanda
D. Vinay Katiyar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Suresh Chitturi

Explanation: Chitturi will be the first chair from Asia in the history of the institution. He leads Srinivasa Farms. It’s recognised as one of the builders of the Indian Poultry industry in the last 5 decades.

12. Shanti Swarup Bhatnagar Prize, sometimes seen in the news, is associated with _______.

A. Journalism
B. Science
C. Literature
D. Philosophy
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Science

Explanation: It is a prestigious honour and an annual award in science and technology (S&T). It is awarded by CSIR. It is named after its founder Director Dr Shanti Swarup Bhatnagar. It is announced each year on the 26th of September to mark the CSIR Foundation Day.

13. ______ metro will be named after Indian King “Raja Bhoj” and be called “Bhoj Metro”.

A. Delhi
B. Bengaluru
C. Bhopal
D. Mumbai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Delhi

Explanation: Raja Bhoj was an 11th century ruler from the Parmar dynasty which once ruled the area. According to the project, the metro rail would run on total 27.8 7 kilometre track in the City on two lines.

14. China and ______ restored diplomatic ties on Friday after the former diplomatic ally of Taiwan abandoned Taipei.

A. Kiribati
B. Sri Lanka
C. Mauritius
D. South Africa
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Kiribati

Explanation: The countries restored their alliance just days before the 70th anniversary of the founding of the People’s Republic of China. Notably, China and Kiribati had ties until 2003. Earlier, Taiwan has terminated 36 years of formal relations with the Solomon Islands.

15. Bank of International Settlements had launched a fund to enable central banks around the world to invest in _______.

A. Green Bonds
B. Blue Bonds
C. Purple Bonds
D. White Bonds
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Green Bonds

Explanation: The Basel-based BIS is considered the central bank for central banks. Green bonds fund projects or infrastructure that reduce carbon emissions or other environmentally-benefical work.



Print Friendly, PDF & Email