Daily GK & Current Affairs Quiz – 27th September 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 27th September 2019

GK & Current Affairs Questions – September 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 27th September 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz September 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – September 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 27th September 2019


1. The Reserve Bank of India has decided to increase the deposit withdrawal limit of PMC Bank to _________.

  1. ₹10,000
  2. ₹20,000
  3. ₹30,000
  4. ₹40,000
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. ₹10,000

Explanation: This comes as a relief to the crisis-hit Punjab & Maharashtra Cooperative (PMC) Bank customers. It is worth mentioning that PMC Bank is a multi-state scheduled urban co-operative bank. It is operating in Maharashtra, Delhi, Karnataka, Goa, Gujarat, AP and MP.

2. President of India unveiled the first Indigenous High Temperature Fuel Cell System developed by ______.

  1. CSIR
  2. NITI Aayog
  3. ISRO
  4. DRDO
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. CSIR

Explanation: The Fuel Cells developed are based on High Temperature Proton Exchange Membrane (HTPEM) Technology. Under India’s flagship program named “New Millennium Indian Technology Leadership Initiative (NMITLI), it has been launched.

3. World Contraception Day takes place on _____ every year.  

  1. Sep 25
  2. Sep 26
  3. Sep 27
  4. Sep 28
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sep 26

Explanation: It is a worldwide campaign to improve awareness of contraception. This campaign raises awareness of birth control. 211 million pregnancies are estimated to occur every year. Reportedly, access to contraceptives is even harder for adolescent girls and young women living in emergency settings.

4. The 17th edition of the IAAF World Athletics Championships kicked off in _____.

  1. Iran
  2. Qatar
  3. Syria
  4. Israel
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Qatar

Explanation: The main events will take place in Khalifa International Stadium. More than 1,900 athletes will take part in 24 events over 10 days.

5. The Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA) recently organised an International Conference-cum-Buyer Seller Meet in ______.

  1. Guwahati
  2. Agartala
  3. Patna
  4. Varanasi
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Agartala

Explanation: It showcased the export potential of agricultural products from North East Region (NER) and Tripura in particular. More than 30 exporters and representatives of FPC/FPO from NE states also participated.

6. The Indian Space Research Organisation (ISRO) has initiated a Rs 400 crore project, called Project NETRA, which stands for Network for space object Tracking and _______.

  1. Analysis
  2. Ameliorate
  3. Absence
  4. Asteroid
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Analysis

Explanation: The project is expected to give India its own capability in space situational awareness. The new SSA centre floated by ISRO would consolidate debris tracking activities.

7. Bulgarian economist Kristalina Georgieva has been selected as the new managing director of the ______.

  1. World Bank
  2. IMF
  3. UNESCO
  4. UNGA
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. IMF

Explanation: She has become the first person from an emerging economy to become the IMF’s MD. The former World Bank chief executive starts her five-year term as MD from October 1. She is also the second woman after outgoing Christine Lagarde to head the IMF.

About IMF: The IMF was conceived at a UN conference in Bretton Woods, United States, in July 1944.

8. IT major ______ has received the United Nations Global Climate Action Award in the ‘Climate Neutral Now’ category.

  1. Reliance
  2. Infosys
  3. Microsoft India
  4. Facebook
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Infosys

Explanation: The award will be presented to Infosys at the UN Climate Change Conference (COP25) in Santiago, Chile. It is worth mentioning that Infosys has implemented energy efficiency measures and it also switched to renewable energy. Other facts:

  • Infosys had made a voluntary commitment to the UN to become carbon neutral, in 2011.
  • It also pledged to demonstrate its commitment to moving to a low carbon economy, at the ‘Climate Neutral Now’ platform.

9. ______ has convened a Trusted News Summit bringing together senior figures from major global technology firms and publishing to help tackle the problem of Fake News.

  1. BBC
  2. Zee Media
  3. Times of India
  4. Fox News
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. BBC

Explanation: It has brought together senior figures from major global technology firms and publishing. The summit agreed to work collectively, where appropriate. The summit also agreed to work towards a joint online media education campaign.

10. Army Chief General ______ will take over as the new Chairman of Chiefs of Staff Committee (COSC) from the outgoing Air Chief BS Dhanoa.

  1. Bipin Rawat
  2. Manan Malhotra
  3. Shah Firdausi
  4. Tushar Sharma
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Bipin Rawat

Explanation: The Chairman Chiefs of Staffs Committee is the seniormost officer in the three defence forces. General Rawat was commissioned into Fifth Battalion, the Eleventh Gorkha Rifles in 1978.

11. Olympic Medallist Yogeshwar Dutt and former Indian Hockey captain Sandeep Singh joined which among the following political parties?

  1. BJP
  2. INC
  3. BSP
  4. Akali Dal
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. BJP

Explanation: The joining of 2 sports stars is a big boost to the Bharatiya Janata Party in Haryana ahead of the upcoming Assembly elections. Notably, assembly polls will be held in Haryana in a single phase on October 21.

12. Abortion has been decriminalised in Australia’s most populous state of ______ after weeks of contentious debate.

  1. New South Wales
  2. South Australia
  3. Tasmania
  4. Queensland
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. New South Wales

Explanation: Alex Greenwich (the independent representative for Sydney) introduced the bill. The new law allows abortions to be performed by a doctor on request up to 22 weeks. New South Wales last year introduced “safe access zones” also.

13. Recently, Supreme Court order asked Punjab, _______ and Centre to sort out SYL issue amicably.

  1. J&K
  2. Himachal Pradesh
  3. Haryana
  4. Rajasthan
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. Haryana

Explanation: The SYL issue dates back to 1966 at the time of reorganisation of Punjab. Sutlej-Yamuna Link Canal (SYL Canal) is proposed to connect the Sutlej River (Punjab) to Yamuna canal (Haryana).

14. India will hold the second edition of joint hackathon with Singapore, the ‘Singapore India Hackathon 2019’ at ______.

  1. IIM Ahmedabad
  2. IIT Roorkee
  3. IIT Delhi
  4. IIT Madras
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – D. IIT Madras

Explanation: This year the hackathon is focused on three themes:

– Good Health and well-being

– Quality Education

– Affordable and Clean Energy

Top 4 teams will win prizes ($10,000, $8,000, $6,000 and $4,000 respectively). Its aim is to promote engagement and collaboration of student community in India with the rest of the world.

15. Centre has declared ten of the 24 districts in ________ as drought-affected recently.

  1. Jharkhand
  2. Rajasthan
  3. Madhya Pradesh
  4. UP
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Jharkhand

Explanation: Among the 10 districts, Bokaro has been found to be the worst-hit. The central government made this announcement on the basis of rainfall analysis between August 1 and September 4.



Print Friendly, PDF & Email