Daily GK & Current Affairs Quiz – 26th September 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 26th September 2019

GK & Current Affairs Questions – September 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 26th September 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz September 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – September 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 26th September 2019


1. Prime Minister Sheikh Hasina has received the prestigious ______ award in recognition of Bangladesh’s outstanding success in vaccination to immunize children.

  1. Immunisation Hero
  2. Vaccine Hero
  3. Polio-Free Champ
  4. Health Action
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Vaccine Hero

Explanation: Global Alliance for Vaccination and Immunisations (GAVI) is a global vaccine alliance. Hasina is a true champion of immunisation as well as rights of the children and the women empowerment. Besides, Bangladesh is the 1st country to use GAVI’s updated emergency policy to carry out vaccination campaigns for Rohingyas in Cox’s Bazar in 2017.

2. Prime Minister Narendra Modi has announced a global CDRI at the UN Climate Action Summit in New York.

  1. Coalition for Disaster Resilient Infrastructure
  2. Coalition for Damage Resilient Infrastructure
  3. Coalition for Disaster Resource Infrastructure
  4. Coalition for Disaster Resilient India
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Coalition for Disaster Resilient Infrastructure

Explanation: This is a practical approach and roadmap presented by India, to mitigate climate change at the high-level UN Climate Action Summit. The coalition aims to work towards a common goal of having infrastructure that is resilient to climate and disaster. The CDRI is envisaged as a knowledge exchange and capacity development partnership.

3. Defense Minister Rajnath Singh formally commissioned the Coast Guard offshore patrol vessel ______ at the Chennai Port Trust here.  

  1. Varaha
  2. Vikram
  3. Vikramaditya
  4. Shaurya
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Varaha

Explanation: The name ‘Varaha’ from puranas reminds of the principle of sacrifice and rescue at sea. This is the fourth in the series of seven 98-m vessel awarded to Larsen and Toubro. ‘Varaha’ aims ‘to serve and protect’ the maritime interest of the country.

4. Senior journalist and Ramon Magsaysay awardee _______ received the first Gauri Lankesh Memorial Award in Bengaluru.

  1. Ravish Kumar
  2. Sanjeev Chopra
  3. Sudhir Chaudhary
  4. Ranbir Singh
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ravish Kumar

Explanation: Kumar was chosen for the award for sharp news analysis and uncompromising secular stance. The award has been set up by the Gauri Lankesh Memorial Trust.

5. Speaker Om Birla has nominated _____ as a member of the parliamentary standing committee on external affairs.

  1. Narendra Modi
  2. Shashi Tharoor
  3. Amit Shah
  4. Rahul Gandhi
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Shashi Tharoor

Explanation: Under Tharoor’s chairmanship, the external affairs panel had summoned then foreign secretary S Jaishankar over the issue of Doklam standoff. Notably, S Jaishankar is now the external affairs minister.

6. Dr. Harsh Vardhan launched UMMID recently that stands for Unique Methods of Management and treatment of Inherited ______.

  1. Disorders
  2. Diseases
  3. Daylight
  4. Dwarf
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Disorders

Explanation: UMMID is a path-breaking initiative in the health-care sector. UMMID Initiative is designed on the concept of ‘Prevention is better than Cure’. UMMID initiative shall work towards achieving wellness by promoting prevention of genetic diseases.

7. _________ in India might not be inhabitable in a few years due to rise in sea level and increase in climatic events like cyclones, said a key author of a global report on climate change.

  1. Andaman and Nicobar Islands
  2. Lakshadweep
  3. New Delhi
  4. Kochi
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Andaman and Nicobar Islands

Explanation: According to the IPCC Special Report on the Ocean and Cryosphere in a Changing Climate (SROCC), islands like Andaman and Nicobar, Maldives etc will have to be vacated. As due to rising sea levels, these places will become non-inhabitable.

8. The government reconstituted the Economic Advisory Council to the Prime Minister (EAC-PM) under existing Chairman _______, for a period of two years.

  1. Bibek Debroy
  2. Yashwant Manohar
  3. Rahul Choksi
  4. Ratan Watal
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bibek Debroy

Explanation: The EAC-PM is an independent body constituted to advise the government, especially the prime minister, on economic and related issues.

9. On Mongolian request, India announced an additional  _____ Line of Credit (LoC) from India to Mongolia for the ongoing Petrochemical Refinery Project in Mongolia. 

  1. $ 236 million
  2. $ 306 million
  3. $ 336 million
  4. $ 456 million
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. $ 236 million

Explanation: It will reduce Mongolia’s dependence on its neighbour for oil and gas. In addition to this, it contribute to its long-term energy security and economic development. India and Mongolia also signed a Memorandum of Understanding (MoU) on cooperation and usage of outer space for civilian purposes.

10. Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath announced an annual support of ______ to the victims of triple talaq till their rehabilitation.

  1. ₹6,000
  2. ₹7,000
  3. ₹8,000
  4. ₹10,000
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. ₹6,000

Explanation: CM interacted with the victims of triple talaq under the Pradhan Mantri Jan Vikas Karyakram (PMJVK). In Uttar Pradesh, in last one year, around 273 cases of triple talaq were reported in which FIR was registered.

11. The SASTRA Ramanujan prize for 2019 will be awarded to mathematician __________.

  1. Manjul Bhargav
  2. Adam Harper
  3. Akshay Venkatesh
  4. S Vaidhyasubramaniam
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Adam Harper

Explanation: The prize carries a citation and an award of $10,000. The annual prize is for outstanding contributions by individuals in areas of mathematics influenced by Ramanujan. It will be awarded on December 22, 2019 at SASTRA University in Kumbakonam.

12. _______ agreed to acquire CTRL-Labs, a technology startup that is building software to let people control a digital avatar using only their thoughts. 

  1. Facebook
  2. Twitter
  3. Microsoft
  4. Apple
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Facebook

Explanation: CTRL-labs is a New York startup which specializes in allowing humans to control computers using their brains. The deal is worth somewhere between $500 million and $1 billion.

13. The government has instituted the highest civilian award for contribution to India’s unity and integrity in the name of ________.

  1. Sardar Patel
  2. JL Nehru
  3. Mahatma Gandhi
  4. Narendra Modi
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sardar Patel

Explanation: The award would be announced on the occasion of National Unity Day (31st October).The award would not be conferred posthumously except in very rare and highly deserving cases. A notification instituting the ‘Sardar Patel National Unity Award’ has been issued by the MHA.

14. Prime Minister Narendra Modi has announced a ________ line of credit to the group of Pacific island nations for undertaking solar, renewable energy and climate related projects.

  1. $150 billion
  2. $250 billion
  3. $350 billion
  4. $450 billion
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. $150 billion

Explanation: Modi attended the India-Pacific Islands Developing States (PSIDS) Leaders’ Meeting. This is the first time he has met the leaders of the PSIDS. In addition, a concessional Line of Credit of USD 150 million which can be availed by the PSIDS.

15. The world’s first camel hospital, sometimes seen in the news, is located in _____.

  1. Dubai
  2. Bengaluru
  3. Islamabad
  4. Moscow
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Dubai

Explanation: Dubai Camel Hospital is all set to expand its capacity by an additional 50%. The new camel hospital opened its doors in 2017 to meet the overwhelming demand in the UAE. Camels are an integral part of the UAE’s heritage, and preserving it is a key aim of the hospital.



Print Friendly, PDF & Email