Daily GK & Current Affairs Quiz – 25th September 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 25th September 2019

GK & Current Affairs Questions – September 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 25th September 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz September 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – September 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 25th September 2019


1. Saudi Arabia’s National Day is annually marked on _______. 

  1. 23 Sep
  2. 24 Sep
  3. 25 Sep
  4. 26 Sep
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 23 Sep

Explanation: On this day, King Abdulaziz announced the unification of the country as a kingdom. It commemorates the name changing of what was previously known as the Kingdom of Nejd and Hejaz.

2. A consistent Bajrang Punia registered his third medal at the World Wrestling Championships by winning a bronze in the men’s ____ freestyle category.

  1. 40 kg
  2. 50 kg
  3. 65 kg
  4. 100 kg
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 65 kg

Explanation: Bajrang defeated Tulga Tumur Ochir of Mongolia 8-7 in the bronze medal bout. Earlier, Bajrang had won a bronze in 2013. It is worth mentioning that India concluded its run at the World Wrestling Championships 2019 in Nur-Sultan (5 medals).

3. World Maritime Day, sometimes seen in the news, is annually observed on _________.  

  1. Sep 23
  2. Sep 26
  3. Oct 4
  4. Oct 6
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sep 26

Explanation: It commemorates the efforts to preserve the safety of life at sea and the marine environment protection. “Empowering Women in the Maritime Community” has been selected as the World Maritime Day theme for 2019.

4. The Reserve Bank of India has approved the re-appointment of Shyam Srinivasan as the Managing Director and CEO of ______ for another year.

  1. Federal Bank
  2. SBI
  3. ICICI Bank
  4. Dena Bank
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Federal Bank

Explanation: His re-appointment is until September 22, 2020. The board of the private sector lender had, however, proposed a three-year term for his re-appointment. Srinivasan took charge as its Managing Director and CEO in 2010.

5. In a historic decision, the United Kingdom Supreme Court has unanimously declared the prorogation of UK Parliament by _______ to be unlawful and void.

  1. Donald Trump
  2. Vladimir Putin
  3. Boris Johnson
  4. Angela Merkel
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Boris Johnson

Explanation: The unanimous Supreme Court ruling declared the order to suspend Parliament “void and of no effect.” In this nation, the case marked a rare confrontation between the PM, the courts and Parliament over their rights and responsibilities.

6. World Heart Day is celebrated every year on ________.

  1. 28 Sep
  2. 29 Sep
  3. 30 Sep
  4. Oct 2
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. 28 Sep

Explanation: CVD (Cardiovascular Diseases) including heart disease and stroke, is the world’s leading cause of death. It claims 17.9 million lives each year.

7. Rangapahar Reserve Forest, sometimes seen in the news, is located in ______.

  1. Nagaland
  2. Assam
  3. UP
  4. Bihar
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Nagaland

Explanation: The state government had decided to set up this wildlife sanctuary in 1986. It served as a prime animal corThe world’s fourth largest emitter, ______, has formally adopted the Paris Agreement.

  1. Russia
  2. Pakistan
  3. India
  4. China
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer - A. Russia

Explanation: The move follows years of lobbying from European governments. The Paris Agreement was signed by Russia in 2016. Russia has remained one of the largest economies and polluters that signed but failed to ratify the accord.

9. 5th edition of India International Science Festival (IISF) 2019 will be held at _______.

  1. Kolkata
  2. Mumbai
  3. Chennai
  4. Ladakh
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Kolkata

Explanation: The IISF 2019 is the fifth edition since its inception in 2015. It is a festival to celebrate the achievements of India’s scientific and technological advancements. It expects to host a gathering of approximately 12,000 participants from India & abroad.

10.____ will appoint filmstar Govinda as brand ambassador to promote state’s traditions and tourist places.

  1. MP
  2. UP
  3. Punjab
  4. Ladakh
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. MP

Explanation: Govinda has also been a Congress Lok Sabha MP from Mumbai North. The state government intends to spread the message about state’s traditions and tourist destinations to the masses.

11. The theme of this year’s India Water Week is ___________________.

  1. Water cooperation: Coping with 21st Century Troubles
  2. Water cooperation: Coping with 20th Century Challenges
  3. Water cooperation: Coping with 21st Century Conflicts
  4. Water cooperation: Coping with 21st Century Challenges
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Water cooperation: Coping with 21st Century Challenges

Explanation: This is the sixth event of its kind with the theme “Water Cooperation – Coping with 21st Century Challenges”. It focuses on need and importance of water use across all sectors. The India Water Week (IWW) 2019 will be organized by the Ministry of Water Resources.

12. The effort, dubbed Operation ________, aims to fly 150,000 travelers who were booked on Thomas Cook flights back home to Britain. 

  1. Matterhorn
  2. GreyHorn
  3. MatterAir
  4. Repatriation
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Matterhorn

Explanation: It is worth mentioning that travel company Thomas Cook declared bankruptcy Monday. It prompted the British government to initiate the largest peacetime repatriation in the nation’s history.

13. Bollywood's megastar ______ has been selected for Dada Saheb Phalke award 2019.

  1. Aamir Khan
  2. Salman Khan
  3. Amitabh Bachchan
  4. Ritish Kumar
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. Amitabh Bachchan

Explanation: Sh. Bachchan has been selected for the Dada Saheb Phalke award 2019 for his immeasurable contribution to Indian cinema. The Dada Saheb Phalke award was conferred on the late Vinod Khanna in 2018.

14. World Tourism Day, is marked on ______ each year.

  1. Sep 27
  2. Oct 16
  3. Oct 20
  4. Oct 25
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sep 27

Explanation: World Tourism Day was first celebrated on September 27, 1980. On this day the laws of the UNWTO came into force in the year 1970.

15. Major Ponung Doming has become the first army officer from _____ to be elevated to the rank of a Lieutenant Colonel.

  1. Punjab
  2. Nagaland
  3. Arunachal Pradesh
  4. Himachal Pradesh
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Arunachal Pradesh

Explanation: Ponung Doming was commissioned into the Indian Army in 2008. She is a resident of Pasighat in East Siang district of Arunachal Pradesh. Reportedly, she has  also served briefly on a UN Peacekeeping Mission in Congo.



Print Friendly, PDF & Email