Daily GK & Current Affairs Quiz – 24th September 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 24th September 2019

GK & Current Affairs Questions – September 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 24th September 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz September 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – September 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 24th September 2019


1. World Rhino Day is observed on _______ every year.

  1. 21 Sep
  2. 22 Sep
  3. 23 Sep
  4. 24 Sep
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 22 Sep

Explanation: It is a global event established to celebrate the world’s five rhinoceros species. World Rhino Day was first planned by World Wildlife Fund-South Africa in 2010. The name rhinoceros means ‘nose horn’ and is often shortened to rhino.

2. Gandan Tegchenling Monastery, sometimes seen in the news, is located in ________.

  1. Mongolia
  2. Cambodia
  3. India
  4. Pakistan
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Mongolia

Explanation: Gandan Tegchenling Monastery is a prominent centre of Mongolian Buddhists. It must be mentioned here that PM Modi and Mongolian President Khaltmaagiin Battulga jointly unveiled a statue of Lord Buddha at Gandan Monastery in Ulaanbaatar.

3. _________ decided to make Sanskrit language compulsory in all government and private schools from Classes 3 to 8.  

  1. Uttarakhand
  2. Himachal Pradesh
  3. Haryana
  4. Rajasthan
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Uttarakhand

Explanation: 4 major languages are spoken in Uttarakhand at present (Hindi, Kumaoni, Garhwali and Jaunsari). Earlier, private schools in the state had the option of choosing Sanskrit from class 3-8.

4. RBI enhanced the sanctioned limit, for classification of export credit under PSL, from ₹ 250 million per borrower to ₹ ________ per borrower.

  1. 300 million
  2. 400 million
  3. 500 million
  4. 600 million
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 400 million

Explanation: PSL stands for Priority Sector Lending (PSL). This step will boost credit to export sector. It also removed the existing criteria of ‘units having turnover of up to ₹ 1 billion. This will complement the government’s efforts to boost the flow of credit and reverse a slide in outbound shipments in recent months.

5. The British-flagged tanker seized by _______ more than two months ago has been released. 

  1. Iran
  2. Saudi Arabia
  3. China
  4. Sri Lanka
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Iran

Explanation: Iran seized the Stena Impero in the Strait of Hormuz on July 19. Earlier, Iranian supertanker was detained off the coast of Gibraltar on suspicion of transporting oil to Syria. The move to release the Stena Impero comes amid a brewing confrontation between Iran and the US.

6. Bank of Baroda launched its agri digital platform ________ recently.

  1. Baroda Kisan
  2. Humsafar
  3. Karza Mukt
  4. Mausam Jankaar
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Baroda Kisan

Explanation: This platform will cater to all the needs of farmers. Like, the moisture levels of the soil, weather forecasts, crop conditions etc. The platform can also be accessed on mobiles by farmers. In addition, it will also help growers with inputs related to the purchase of various products.

7. _______ has created history by entering into the Guinness Book of World Records as the largest Ladakhi dance.

  1. Shondol
  2. Pulikali
  3. Rouff
  4. Dollu Konitha
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Shondol

Explanation: Shondol is a famous dance, which artistes used to perform for the king of Ladakh. Shondol dance is also known as the royal dance of Ladakh. Around 408 women attired in traditional dresses and beautiful head gears performed the dance.

8. International Day of Sign Languages is observed annually on _______.

  1. 22 Sep
  2. 23 Sep
  3. 27 Sep
  4. 30 Sep
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 23 Sep

Explanation: There are approximately 72 million deaf people worldwide, According to the World Federation of the Deaf. The over-arching theme of IDSL 2019 is “Sign Language Rights for All!” Notably, early access to sign language is vital to the growth and development of the deaf individual.

9. The September 2019 climate strikes are also known as the ___________.

  1. Global Week for Future
  2. Global Week for Environment
  3. Global Week for Climate
  4. Global Week for Change
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Global Week for Future

 

Explanation: In the estimated 185 countries, demonstrations took place. It comes ahead of a UN summit next week in Manhattan. This is inspired by activist Greta Thunberg.

About Greta Thunberg:

Greta has become the global face of the growing youth movement against climate inaction. Greta Thunberg is the founder of the Youth Strike for Climate movement. She began a solo protest in Sweden in August 2018.

10. _____ is observed as World Rose Day, for bringing happiness in the lives of people around the world who are fighting with cancer.

  1. Sep 22
  2. Sep 25
  3. Sep 28
  4. Oct 2
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Sep 22

Explanation: This day is observed in the memory of Melinda Rose (from Canada), who was diagnosed with Askin’s Tumour, which is a rare form of blood cancer. Being a symbol of concern and tenderness, rose is offered to cancers patients.

11. The world’s oldest travel firm _______ collapsed, stranding hundreds of thousands of holidaymakers around the globe and sparking the largest peacetime repatriation effort in British history.

  1. Thomas Cook
  2. EasyGroup
  3. Carnival
  4. Dawson
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Thomas Cook

Explanation: Thomas Cook’s administration puts 22,000 jobs at risk worldwide. The firm ran hotels, resorts and airlines for 19 million people a year in 16 countries. Notably, Thomas Cook went bust after last-ditch talks to raise fresh funding failed.

12. “Gully Boy”, featuring Ranveer Singh in the lead, has been selected as India’s official entry in the International Feature Film category at the 92nd Academy Awards. It is directed by _______.

  1. Abhishek Kapoor
  2. R Vardhan
  3. Zoya Akhtar
  4. Himansh Kohli
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Zoya Akhtar

Explanation: The film was directed by Zoya Akhtar and produced by Ritesh Sidhwani and Farhan Akhtar. It draws inspiration from the lives of Mumbai street rappers. The 92nd Academy Awards will be announced 9 February, 2020.

13. Royal Bank of Scotland has named __________, one of the most influential women in European finance, as its next chief executive.

  1. Alison Rose
  2. Ross McEwan
  3. Tony Blair
  4. Anthony Eden
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Alison Rose

Explanation: Rose is currently deputy head of the group’s NatWest Holdings retail business. She will replace Ross McEwan on November 1. She will become the only woman to have lead one of Britain’s so-called “Big Four”.

14. The NATGRID – a robust intelligence gathering mechanism is likely to be operational by _________.

  1. Nov 2019
  2. Dec 2019
  3. Jan 2020
  4. Mar 2020
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. Jan 2020

Explanation: NATGRID is a post Mumbai 26/11 attack measure. It is an ambitious counter terrorism programme, which will utilise technologies like Big Data and analytics. It is in news as Amit Shah recently reviewed the progress of the ₹3,400 crore project.

15. ______ has set up a National e-Assessment Centre (NeAC) for assessing tax returns electronically without any personal contact between officials and taxpayers.

  1. NITI Aayog
  2. CBDT
  3. RBI
  4. SEBI
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. CBDT

Explanation: This initiative will reduce human discretion in assessments and scrutiny. Notably, CBDT has appointed Krishna Mohan Prasad as the first Principal Chief Commissioner of Income Tax (PrCCIT) of NeAC.



Print Friendly, PDF & Email