Daily GK & Current Affairs Quiz – 23rd September 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 23rd September 2019

GK & Current Affairs Questions – September 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 23rd September 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz September 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – September 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 23rd September 2019


1. ________ has appointed a five-member committee to investigate allegations of intelligence inputs being ignored and related errors that led to the Easter Sunday bombings.

  1. US
  2. Myanmar
  3. Sri Lanka
  4. India
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Sri Lanka

Explanation: The committee would comprise 2 appeal court judges, 2 retired high court judges and a retired administrator. Notably, on 21st April, 9 suicide bombers carried out a series of blasts that tore through three churches.

2. __________ announced a new honour on the Padma awards pattern named the Sardar Patel National Unity Award.

  1. Home Ministry
  2. Finance Ministry
  3. Corporate Affairs Ministry
  4. Personnel Ministry
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Home Ministry

Explanation:It will be bestowed on individuals/institutions for notable contributions towards the cause of the country’s unity & integrity. The award will be in the shape of a lotus leaf.

3. In a first-of-its-kind initiative, _______ has given a go-ahead for a project to document the history of India’s frontiers. 

  1. Amit Shah
  2. Rajnath Singh
  3. Nirmala Sitharaman
  4. Sonia Gandhi
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rajnath Singh

Explanation: This project will make people aware of the borders and people living in border regions. It is worth mentioning that information on border disputes of India has been shrouded in mystery.

4. The second season of Saif Ali Khan’s digital debut series _______ has been nominated in the best drama category for the International Emmy Awards.

  1. Sacred Games
  2. The Family Man
  3. Typewriter
  4. Delhi Crime
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sacred Games

Explanation: Anurag Kashyap and Neeraj Ghaywan directed the second season of “Sacred Games”. In this, Saif Ali Khan and Nawazuddin Siddiqui reprised their roles as Sartaj Singh and Ganesh Gaitonde.

5. The International Cricket Council (ICC) has  banned Sri Lankan off-spinner _______ for illegal bowling action for 12 months. 

  1. Akila Dananjaya
  2. Chandika Hathurusingha
  3. Dimuth Karunaratne
  4. Angelo Mathews
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Akila Dananjaya

Explanation: Akila Dananjaya was assessed after the legality of his bowling action came under question during the first Test against New Zealand. He will be entitled to approach the ICC after the expiry of this ban period. Notably, Dananjaya was first suspended from bowling in November 2018.

6. World Alzheimer’s Day (WAD) is observed on __________.

  1. Sep 21
  2. Sep 25
  3. Sep 28
  4. Oct 2
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sep 21

Explanation: Alzheimer’s disease is a progressive brain disorder. It typically appears in individuals who are in their mid-60s. Notably, the disease was first described by Alois Alzheimer in 1906. There are over 4 million people in India who suffer from some form of dementia.

7. 63rd Annual Regular Session of the International Atomic Energy Agency (IAEA) General Conference was held in ________.

  1. Vienna
  2. New Delhi
  3. Islamabad
  4. Tokyo
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Vienna

Explanation: Over 3,000 participants attended the annual event. The General Conference also elected 11 countries to serve on the 35-member IAEA. It affirmed its importance in facilitating the use of nuclear technology for peace, health and prosperity.

8. _________ has ruled that a judge who retires as an Acting Chief Justice of a High Court is not entitled to the same pensionary benefits available to retired Chief Justices of High Courts.

  1. Supreme Court
  2. Delhi HC
  3. Allahabad HC
  4. Madras HC
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Supreme Court

Explanation: The decision was rendered by a Bench of Justices Arun Mishra, MR Shah, and BR Gavai. The petition was filed by Justice (Retd.) K Sreedhar Rao, who superannuated in 2015. The Court stated that there was a clear distinction between judges appointed as Acting Chief Justices (Article 223) and Chief Justices (Article 217).

9. NTPC Ltd. plans to set up a 5 gigawatt solar park in ______, which would be the biggest in the country.

  1. J&K
  2. Uttar Pradesh
  3. Assam
  4. Nagaland
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: NTPC Ltd. has planned to set up a 5 gigawatt solar park in Gujarat. The plan is part of the NTPC’s aim to build 32GW of renewable capacity by 2032. The company is also planning to build a 500-MW hydropower project in HP.

10. 37th Good and Service Tax (GST) Council Meeting under the Chairmanship of Union Finance & Corporate Affairs Minister Smt Nirmala Sitharaman was held in _____.

  1. Andhra Pradesh
  2. Himachal Pradesh
  3. Punjab
  4. Goa
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Goa

Explanation: The GST Council decided to increase taxes on caffeinated drinks, while it announced reduction in tax rates for the hotel industry. The recommendations of the GST Council will be implemented from October 1, 2019.

11. Ranked in the 111-120 range, _______ is among the top 24% in the 2020 QS Graduate Employability Rankings.

  1. IIT-Bombay
  2. IIT-Delhi
  3. IIT-Goa
  4. IIT-Bengaluru
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. IIT-Bombay

Explanation: The Graduate Employability Rankings are helpful in comparinh universities based on how employable its graduates are. Overall, Massachusetts Institute of Technology (MIT) was number one in this.

12. 35th Tri-Services Commanders Conference for 2019 was held in ____________.

  1. Rajasthan
  2. Haryana
  3. Maharashtra
  4. Goa
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rajasthan

Explanation: It has been hosted by Southern Army Commander Lieutenant-General SK Saini. It aims to strengthen the jointness and synergy amongst the three service commands of the Army, Navy and Air Force. The conference also deliberated on joint planning and execution in a network-centric warfare scenario.

13. Kerala High Court recently held that right to have access to internet is part of the right to education as well as right to privacy under _______ of the Constitution of India.

  1. Article 15
  2. Article 17
  3. Article 20
  4. Article 21
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – D. Article 21

Explanation: The declaration was given by a single bench of Justice P V Asha. The verdict came on a petition filed by Faheema Shirin, a student of the college at Chelanur. She challengee her expulsion for not adhering to restrictions on the use of mobile phone.

14. _______ has been honoured with the Magnificent Performing Arts Award at the annual 21st Century Icon Awards in London. 

  1. Sonu Nigam
  2. Lata Mangeshkar
  3. Jagjit Singh
  4. Himesh Kumar
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sonu Nigam

Explanation: The 21st Century Icon Awards are the brainchild of UK-based Indian-origin entrepreneurs Tarun Ghulati and Preeti Rana. Nigam was among a host of winners across a range of categories at a gala awards ceremony last week.

15. ____ has introduced ‘NIRVIK’ scheme to ease the lending process and enhance loan availability for exporters.

  1. ECGC
  2. NITI Aayog
  3. Finance Ministry
  4. SEBI
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. ECGC

Explanation: This Export Credit Insurance Scheme (ECIS) aims to enhance loan availability and ease the lending process. The scheme was announced by the FM Sitharaman to boost exports on 14 Sep.



Print Friendly, PDF & Email