Daily GK & Current Affairs Quiz – 21st September 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 21st September 2019

GK & Current Affairs Questions – September 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 21st September 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz September 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – September 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 21st September 2019


1. Asian champion ________ became the first Indian to enter the finals of the World Men’s Boxing Championship.

  1. Manish Kaushik
  2. Amit Panghal
  3. Rajiv Kumar
  4. Teerath Singh
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Amit Panghal

Explanation: Panghal defeated Saken Bibissonov (Kazakhstan) to reach the final in 52kg category. It is worth mentioning that he claimed a 49kg category bronze in the 2017 Asian Championships.

2. Delhi Development Authority (DDA) recently approved the _______ policy that aims at focusing on development around or along a transit node or corridor to facilitate complete ease of access to the transit facilitates.

  1. TOD
  2. MOD
  3. KOD
  4. ROD
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. TOD

Explanation: The acronym TOD stands for Transit-Oriented Development policy. It would open up development opportunity to the private sector to bring in investment into the city building.

3. ________ has announced a new PPP Scheme, National Educational Alliance for Technology (NEAT).

  1. HRD Ministry
  2. Finance Ministty
  3. Corporate Affairs Ministry
  4. Personnel Ministry
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. HRD Ministry

Explanation: It aims to use AI (Artificial Intelligence) to make learning more personalised and customised as per the requirements of the learner. MHRD would act as a facilitator & create and maintain a National NEAT platform.

4. ______ has surpassed Mumbai to take the top spot for rupee trading.

  1. Los Angeles
  2. London
  3. Paris
  4. Islamabad
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. London

Explanation: The average daily volume for the rupee in the UK stood at $46.8 billion in April 2019 (India – $34.5 billion). It underlines the sense of urgency among local authorities to deepen the onshore market.

5. World Water Monitoring Day is celebrated annually on ______.

  1. 18 Sep
  2. 20 Sep
  3. 22 Sep
  4. 24 Sep
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 18 Sep

Explanation: America’s Clean Water Foundation created this day. It aims to reach out to people all over the globe to raise awareness of water pollution issues and get people to test their local bodies of water.

6. ______ has imposed sanctions on the Iranian national bank in the wake of attacks on Saudi oil facilities.

  1. US
  2. North Korea
  3. Japan
  4. Spain
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. US

Explanation: It is worth mentioning that Iran has denied responsibility for the attacks. Tensions between the Washington and Tehran have run high following Trump’s decision to withdraw from the nuclear pact.

7. Supreme Court directed the Juvenile Justice Committee to submit a report on the allegations of illegal detention and ill-treatment of children in _____.

  1. Punjab
  2. J&K
  3. Himachal Pradesh
  4. Rajasthan
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. J&K

Explanation: SC has asked the committee to submit its report within a week. The plea has been filed by child rights expert Enakshi Ganguly and first Chairperson of NCPCR Professor Shanta Sinha.

8. Malaysia Day is a holiday that is celebrated on  ______ each year oriented around the founding of the Malaysian Federation.

  1. Sep 10
  2. Sep 16
  3. Sep 25
  4. Sep 30
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer-  B. Sep 16

Explanation: This date marks the joining together of Malaya, North Borneo, Sarawak, and Singapore to form Malaysia in 1963. The theme of this year’s celebration was Love Our Malaysia: A Clean Malaysia.

9. Taiwan has lost its second diplomatic ally _________ in a week as China steps up its campaign against the country ahead of presidential elections.

  1. Kiribati
  2. India
  3. US
  4. Japan
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Kiribati

Explanation: Kiribati moved to sever diplomatic ties with Taiwan and establish foreign relations with China. It must be mentioned here that Taiwan has been a de facto sovereign nation since the end of a civil war. While China still views the island as its territory.

10. Indian Space Research Organisation (ISRO) inked MoUs with the Defence Research and Development Organisation (DRDO) for development of human-centric systems for the ________.

  1. Gaganyaan
  2. Suryayaan
  3. Mangalyaan
  4. ShukraYaan
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. GaganYaan

Explanation: ISRO aims to demonstrate human spaceflight capability before the 75th anniversary of India’s independence. Reportedly, under the Gaganyaan, three flights will be sent in orbit.

11. The first-ever World Patient Safety Day is observed on _______.

  1. 16 Sep
  2. 17 Sep
  3. 18 Sep
  4. 19 Sep
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 17 Sep

Explanation: Due to the enlarging numbers of people suffering avoidable harm, safety in health systems is a major global concern. The theme is “Patient Safety: a global health priority”.

12. The country’s first central police university will be set up by the Union home ministry in ________.

  1. Chandigarh
  2. Greater Noida
  3. Mumbai
  4. Bengaluru
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Greater Noida

Explanation: The land had been allotted to the Centre at a cost of Rs 372 crore. Greater Noida Industrial Development Authority (GNIDA) would provide all necessary support for the university.

13. Prime Minister Narendra Modi will inaugurate a 50KW _____ next week during his visit to the UN.

  1. Nehru Solar Park
  2. Gandhi Solar Park
  3. Rathore Solar Park
  4. Ambedkar Solar Park
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. Gandhi Solar Park

Explanation: It highlights India’s willingness to go beyond the talk on climate change. The installation costing about $1 million will generate 50 kilowatts of electricity.

14. Who chaired the 29th meeting of the Northern Zonal Council was held at Chandigarh?

  1. Amit Shah
  2. Narendra Modi
  3. Rajnath Singh
  4. S Rathore
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Amit Shah

Explanation: The five Zonal Councils were set up under the States Reorganization Act, 1956. The grouping comprises states of Haryana, Himachal Pradesh, Punjab and Rajasthan besides UTs of J&K, Ladakh and Delhi. Notably, the Haryana chief minister was the vice-chairman and host of the meeting.

15. __________ launched “Bharosa” savings account services, designed for deepening the financial inclusion in the country.

  1. Airtel Payments Bank
  2. ICICI Bank
  3. HDFC Bank
  4. SBI
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Airtel Payments Bank

Explanation: It would offer Rs 5 lakh personal accident insurance. Airtel Payments Bank offers digital banking services through a network of 5,00,000 neighbourhood banking points.



Print Friendly, PDF & Email