Daily GK & Current Affairs Quiz – 20th September 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 20th September 2019

GK & Current Affairs Questions – September 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 20th September 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz September 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – September 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 20th September 2019


1. India formally launched an initiative to fund _______ scholars from south east Asian countries to pursue PhD at its 23 Indian Institutes of Technology (IITs).

  1. 500
  2. 1000
  3. 1500
  4. 2000
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 1000

Explanation: This move could help internationalize India’s premier technology campuses. It must be mentioned here that PM Modi had promised to enhance academic ties with the east Asian nations in 2018.

2. Union Cabinet has approved the payment of PLB equivalent to 78 days wages to over 11.52 Lakh eligible non-gazetted railway employees. Expand PLB.

  1. Productivity Linked Bonus
  2. Productivity Layout Bonus
  3. Production Linked Bonus
  4. Productivity Linked Bills
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Productivity Linked Bonus

Explanation: It would result in motivating a large number of railway employees to improve the performance, besides maintaining industrial peace. This entails an expenditure of Rs. 2024.40 crores to the exchequer.

3. Who became the first defence minister of the country to fly in the indigenously-built light combat aircraft (LCA) Tejas from the HAL airport?

  1. Rajnath Singh
  2. Arun Jaitley
  3. Narendra Modi
  4. Amit Shah
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rajnath Singh

Explanation: It is worth mentioning that Tejas last week became the first aircraft in India to successfully perform an ‘arrested landing’ in Goa. Tejas is a multi-role fighter with several critical capabilities, which is meant to strengthen India’s air defence capabilities.

4. Pune Metropolitan Region Development Authority (PMRDA) signed a memorandum of understanding (MoU) with 2,000 Watt Smart City Association from _______ for development of carbon-neutral smart townships in the city.

  1. Switzerland
  2. UK
  3. USA
  4. Sri Lanka
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Switzerland

Explanation: This aims to limit carbon emissions and enhance energy sufficiency. 2,000 Watt Smart City Association will provide technology for the same and even make investments.

5. Mumbai has _______ people living in one square kilometre (sqkm), according to the civic body’s environment report 2018-19.

  1. 26,453
  2. 51,614
  3. 30,851
  4. 45,714
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 26,453

Explanation: These figures highlight Mumbai as one of the most densely populated cities in the world. It is worth mentioning that Dhaka is the capital of Bangladesh, the most densely populated city in the world, followed by Mumbai and Medellin in Colombia, according to United Nations Habitat Data (2018).

6. The 2022 Asian Games are due to take place in Hangzhou in _______.

  1. China
  2. India
  3. UAE
  4. Saudi Arabia
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. China

Explanation: Hangzhou will be the third Chinese city to host the event. Earlier, Beijing hosted it in 1990 and Guangzhou in 2010. Hangzhou was chosen in Ashgabat, Turkmenistan in September 2015.

7. PM Modi inaugurated the 10,000-acre ________, the country’s first greenfield industrial smart city and part of the upcoming Delhi-Mumbai industrial corridor.

  1. AURIC
  2. MURIC
  3. JURIC
  4. NURIC
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. AURIC (Aurangabad Industrial City)

Explanation: The city in the Marathwada region is being termed as the country’s first greenfield industrial smart city. It has been developed as part of the Delhi Mumbai industrial corridor.

8. Indian Air Force (IAF) inaugurated the resurfaced runway at the Advance Landing Ground (ALG) in ______.

  1. Odisha
  2. Arunachal Pradesh
  3. Telangana
  4. Kerala
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Arunachal Pradesh

Explanation: The strategically located Advance Landing Ground (ALG) at Vijaynagar has been re-dedicated recently. It will assist in the effective management of the borders with Myanmar and with China.

9. The Telangana government has decided to declare _____ as Artificial Intelligence year.

  1. 2020
  2. 2021
  3. 2022
  4. 2023
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. 2020

Explanation: It comes under the backdrop of renewed focus by industry and other ecosystem players on this space. Recently Nasscom also had announced the setting up of a Centre of Excellence in AI and Data Sciences in Hyderabad.

10. The submarine ‘KHANDERI’ is named after the  ________.

  1. Saw Fish
  2. Tiger
  3. Chimpanzee
  4. Asteroid
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Saw Fish

Explanation: Saw fish is a deadly sea predator of the great Indian Ocean. Mazagon Dock Shipbuilders Limited (MDL) delivered the second Scorpene submarine ‘KHANDERI’ to the Indian Navy recently.

11. Which state/UT police released a new app called ‘Tatpar’?

  1. Delhi
  2. UP
  3. Telangana
  4. Andhra Pradesh
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Delhi

Explanation: This app is a one-stop destination for access to over 50 citizen-centric services like:

– Theft e-FIR registration,

– Motor vehicle theft e-FIR registration,

– Checking complaint status,

– Applying for police clearance certificates

This will provide safety and a convenient online mode on 24×7 basis to its citizens.

12. The Government has appointed Vice Chief of Indian Air Force (IAF) Air Marshal ___________ as the next Chief of Air Staff (CAS).

  1. RKS Bhadauria
  2. Pankaj Goyal
  3. Rahul Sidana
  4. Vikram Singh
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. RKS Bhadauria

Explanation: Bhadauria was commissioned into the fighter stream of IAF in June 1980. He will take over on Sep 30 and will have a 2 year tenure. It is worth mentioning that Bhadauria played a key role during the contract negotiations for 36 Rafale jets.

13. An expert committee headed by _______ for review of the health sector in Andhra Pradesh has suggested that there should be a ban on private practice by government doctors.

  1. K Sujatha Rao
  2. Jagan Reddy
  3. Yashwant Manohar
  4. Ajit Doval
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. K Sujatha Rao

Explanation: There should be village clinics for every 1,000 people. Also, a primary health centre for every 30,000 has been recommended. The 8-member committee was headed by former IAS officer K Sujatha Rao.

14. Researchers from IIT ________ have developed a unique approach of generating electricity from clothes drying in natural ambience.

  1. Kharagpur
  2. Delhi
  3. Ahmedabad
  4. Roorkee
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Kharagpur

Explanation: The researchers have utilised tiny channels in the fabric network to generate electrical power. The frugal innovation demonstrates that ordinary cellulose-based wet textile, might be capable enough to address the essential power requirements in remote areas.

15. ______ has inducted the newly passed Triple Talaq Law in its syllabus for the LLB and LLM courses.

  1. Rohilkhand University
  2. Panjab University
  3. Delhi University
  4. Manipal University
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rohilkhand University

Explanation: Notably, the Parliament had passed the Muslim Women (Protection of Rights on Marriage) Bill 2019 last month. Mahatma Jyotiba Phule Rohilkhand University is based in Bareilly (UP).



Print Friendly, PDF & Email