Daily GK & Current Affairs Quiz – 19th September 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 19th September 2019

GK & Current Affairs Questions – September 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 19th September 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz September 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – September 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 19th September 2019


1. __________ recently unveiled South Asia’s tallest tower, costing over $100 million.

  1. Sri Lanka
  2. Malaysia
  3. India
  4. Pakistan
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sri Lanka

Explanation: The 350-metre-tall 17-storey Lotus Tower is located in the heart of Colombo city. The tower has been spread over an area of 30,600 sq. metres. It was constructed at a cost of over $100 million, 80% of which was funded by China.

2. Sports journalist Saurabh Duggal released the Hindi version of the authorised biography of _________, titled ‘Akhada’.

  1. Mahavir Singh Phogat
  2. Yuvraj Singh
  3. MS Dhoni
  4. Rahul Sharma
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Mahavir Singh Phogat

Explanation: The English version of the book was released in 2016. Mahavir Singh Phogat challenged the social stigma, lack of literacy, & stoic lifestyle of Haryana to train the girl-children of his family as wrestlers.

3. The Union Cabinet has given the approval to ban e-cigarettes in the country. As per the draft Bill, the offence will be punishable with fine up to _____ for the first-time offenders.

  1. ₹1 lakh
  2. ₹2 lakh
  3. ₹3 lakh
  4. ₹4 lakh
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. ₹1 lakh

Explanation: India has the second largest number of tobacco users in the world. It must be mentioned here that the Centre’s decision is based on a white paper released by ICMR on the potential hazard of e-cigarettes.

4. Hyderabad-Karnataka region has been renamed as ___________  recently.

  1. Kalyana Karnataka
  2. Kalyana Kalachuri
  3. Kalyana Bidar
  4. Kalyana Hyderabad
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Kalyana Karnataka

Explanation: A separate secretariat would be set up for the development of Kalyana Karnataka. This is a part of efforts to remove colonial era nomenclature associated with the erstwhile Nizams of Hyderabad.

5. Billionaire Mukesh Ambani has raised promoter stake in flagship Reliance Industries to ______.

  1. 48.87%
  2. 50.87%
  3. 52.87%
  4. 54.87%
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 48.87%

Explanation: As on June 30:

– FIIs held 24.4% stake in the firm

– mutual funds (4.56%)

– Insurance companies (7.1%)

In July this year, Reliance Industries approved the merger of Reliance Holding USA Inc (RHUSA) with REGDL and merger of REGDL with itself.

6. Kerala inked a memorandum of understanding (MoU) with _______ to strengthen cancer care in the island nation.

  1. Sri Lanka
  2. Maldives
  3. Morocco
  4. Malaysia
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. Maldives

Explanation: Under this MoU, health professionals from the Maldives will be provided training at the RCC (Regional Cancer Centre). Regional Cancer Centre is the premier cancer care facility in Kerala.

7. Over 6 crore EPFO accounts will be credited with interest amount at _____ rate for 2018-19 ahead of the festival season.

  1. 8.65%
  2. 9.65%
  3. 10.65%
  4. 11.65%
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 8.65%

Explanation: The Central Board of Trustees had approved 8.65% interest rate for the last fiscal on Feb 21, this year. Presently, the EPFO is settling PF withdrawal claims at 8.55% interest rate.

8. US President Donald Trump has named a new national security adviser __________ to replace John Bolton.

  1. Robert O’Brien
  2. Michael Flynn
  3. Condoleezza Rice
  4. HR McMaster
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Robert O’Brien

Explanation: Robert is Mr Trump’s 4th NSA of his presidency. Brien has served as a major in the US Army Reserve. It is worth mentioning that Bolton was ousted after repeated clashes with the president and other members of the administration on foreign policy.

9. _______ has bagged the first position for the second time in the ‘Karnataka State universities rating framework’ 2018-19.

  1. Manipal Academy of Higher Education
  2. Gulbarga University
  3. KLE University
  4. NITTE University
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Manipal Academy of Higher Education

Explanation: MAHE scored 841 out of 1,000, claiming the top spot in the category of established universities. This was released by the Higher Education Department in association with the Karnataka State Higher Education Council.

10. Akademik Lomonosov, sometimes seen in the news, is a/an _____________.

  1. Asteroid
  2. Nuclear Power Plant
  3. Crater
  4. Satellite
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Nuclear Power Plant

Explanation: The floating power unit Akademik Lomonosov has arrived at the port of its permanent location. It is designed to meet the energy needs of remote communities. The station houses two 35-megawatt reactors.

11. _______ has turned down an overflight request by India for Prime Minister Modi’s upcoming US trip. 

  1. Pakistan
  2. Saudi Arabia
  3. Afghanistan
  4. Sri Lanka
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Pakistan

Explanation: PM Modi will be in US (21st – 27th Sep) for big-ticket events. Earlier, Pakistan denied President Kovind the use of Pakistani airspace for his flight to Iceland. It must be mentioned that Pak had fully closed its airspace in February for India after an IAF strike on Balakot.

12. ______ was the leading country of origin of international migrants in 2019 with a 17.5 million strong diaspora, according to new estimates released by the United Nations.

  1. India
  2. US
  3. Canada
  4. Bhutan
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. India

Explanation: Recently, the International Migrant Stock 2019 has been released by the Population Division of the UN Department of Economic and Social Affairs. It is worth mentioning that Migrants from Mexico constituted the second largest diaspora, followed by China, Russia, Syria, Bangladesh, Pakistan & Ukraine. According to the report, 1 out of every 7 international migrants is below the age of 20 years.

13. An unanimous resolution was adopted in the ________ Assembly requesting the Union government not to permit or allow the mining operations of uranium ore in Nallamala forest area.

  1. Telangana
  2. Andhra Pradesh
  3. Maharashtra
  4. Gujarat
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Telangana

Explanation: Telangana passed the resolution opposing exploration for uranium and its mining in Nallamalla forest. It is worth mentioning that Nallamala forest is the basis for the rich biodiversity. Taking up mining operations for uranium will damage the ecological balance.

14. Two new species of Zingiber, commonly referred to as gingers have been discovered from ______ by the scientists from the Botanical Survey of India (BSI). 

  1. Assam
  2. Nagaland
  3. Arunachal Pradesh
  4. West Bengal
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. Arunachal Pradesh

Explanation: 2 new species of Zingiber: Zingiber perenense & Zingiber dimapurense was found in the State. It must be mentioned here that The rhizome of Zingiber officinale is used as a spice in kitchens across Asia.

15. Singapore, India and ______ have commenced a trilateral naval exercise (SITMEX) at Port Blair in the Andaman and Nicobar Islands.

  1. Thailand
  2. Myanmar
  3. Malaysia
  4. Borneo
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Thailand

Explanation: The Singapore-India-Thailand Maritime Exercise (SITMEX) is the maiden trilateral exercise. It will help improve maritime relationships and interoperability between the three Asian nations.



Print Friendly, PDF & Email