Daily GK & Current Affairs Quiz – 18th September 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 18th September 2019

GK & Current Affairs Questions – September 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 18th September 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz September 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – September 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 18th September 2019


1. World Bank will provide Rs _______ funds to finance mini and mega food parks across the country.

  1. 3,000 crore
  2. 4,000 crore
  3. 5,000 crore
  4. 6,000 crore
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 3,000 crore

Explanation: The scheme aims at providing a mechanism to link agricultural production to the market. The Mega Food Park Scheme is based on “Cluster” approach. It envisages creation of state of art support infrastructure, with well-established supply chain.

2. ______ will press to drop Sudan from the US blacklist of state sponsors of terrorism.

  1. India
  2. France
  3. Russia
  4. Pakistan
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. France

Explanation: France will support efforts to reintegrate Sudan into the international community. Notably, decades of US blacklisting along with a trade embargo has kept overseas investors away from Sudan.

3. Centre has recently entered into an agreement with ______ regarding the allocation of coal blocks for the generation of thermal power.

  1. West Bengal
  2. Telangana
  3. J&K
  4. Punjab
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. West Bengal

Explanation: The project will generate both direct and indirect employment in West Bengal. Besides this, it will also contribute to the socio-economic development of the region. West Bengal Power Development Corporation Limited has been allocated the DeochaPachamiDewanganj-Harinsingha coal block.

4. Five Indian women police officers were honoured by the United Nations for their commendable services in the world body’s mission in ________.

  1. South Africa
  2. South Sudan
  3. Indonesia
  4. Sri Lanka
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. South Sudan

Explanation: The five women were part of the Indian contingent of 17 police officers. The awarded officers in the conflict-ridden country were engaged in a peacekeeping mission.

5. Who was appointed as the Press Secretary to President Ram Nath Kovind?

  1. Ajay Kumar Singh
  2. Rakesh Asthana
  3. Himansh Kohli
  4. Sudhir Chaudhary
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ajay Kumar Singh

Explanation: Singh started his career with the Times of India in 1985 (Lucknow). Ajay Kumar Singh has an experience close to 30 years in print and digital journalism. Currently, he is the Editorial Director of Governance Now.

6. ________ has become India’s first female military diplomat to be posted in any of the Indian missions abroad.

  1. Anjali Singh
  2. Heena Das
  3. Urvashi Verma
  4. Reema Munjal
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Anjali Singh

Explanation: Singh has joined the Indian Embassy in Russia as the Deputy Air Attache. Singh is an AE(L) officer with 17 years of service. She is trained on MiG-29 aircraft.

7._______launched the Mukhya Mantri Seva Sankalp Helpline 1100.

  1. Himachal Pradesh
  2. Kerala
  3. Telangana
  4. UP
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Himachal Pradesh

Explanation: This helpline number aims for the speedy and time-bound redressal of grievances by the use of latest technologies. Reportedly, Himachal Pradesh has now become the fourth state in the country to have such a helpline.

8. Merchant Discount Rates (MDR) has been revised to _____ for transaction above Rs. 2,000 with a maximum cap of Rs 150 per transaction. 

  1. 0.60%
  2. 0.70%
  3. 0.80%
  4. 0.90%
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 0.60%

Explanation: This will encourage small & big retailers to set up acceptance infrastructure such as swipe machines & QR codes to accept digital payments. The new MDR rates will come into effect from 20th October 2019.

9. _______ briefly overtook Saudi Arabia to become the world’s top oil exporter thanks to its expanding shale production, said the International Energy Agency (IEA).

  1. US
  2. UK
  3. India
  4. Iran
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. US

Explanation: In August, U.S. oil production set its record of 12.5 million barrels per day. It is worth mentioning that the recent strikes on the Saudi Arabia’s oil industry, has driven oil prices to their highest level in nearly 4 months.

10. Which city received a special mention as an emerging destination on the global accessible tourism market?

  1. Thrissur
  2. Mumbai
  3. Chandigarh
  4. Shimla
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Thrissur

Explanation: Thrissur is known as the cultural capital of Kerala. It is famous for Thrissur Pooram. Thrissur today is the inheritor of the glorious tradition of art and culture.

11. A committee has been constituted under the chairmanship of _______ to study issues related to non-personal data and suggest how the government should look at regulating it.

  1. Kris Gopalakrishnan
  2. Narayan Murthy
  3. S Murli
  4. R Parthasarthy
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Kris Gopalakrishnan

Explanation: The committee will recommend a regulatory framework to handle the information, related to non-personal data. This step is likely to remove the confusion over whether non-personal will be a part of the Personal Data Protection Bill. Notably, this bill is yet to be tabled in the Parliament.

12. Former Union minister Jual Oram was appointed chairman of the parliamentary committee on ______.

  1. Defence
  2. Finance
  3. External Affairs
  4. Real Estate
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Defence

Explanation: Congress MP Rahul Gandhi is among the members of the Jual-led panel. It is worth mentioning that a good deal of Parliamentary business is transacted in the committees, as Parliament cannot make very detailed scrutiny of all legislative.

13. The government announced the setting up of a nearly Rs _______ stress fund for completion of stalled affordable and middle-income housing projects.

  1. 20,000-crore
  2. 30,000-crore
  3. 40,000-crore
  4. 50,000-crore
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. 20,000-crore

Explanation: This move is expected to benefit 3.5 lakh dwelling units across the country. The fund is for last-mile funding of affordable and mid-segment housing projects only. The fund would be professionally run by experts from housing and the banking sector.

14. Indian Air Force on Monday successfully flight-tested air-to-air missile Astra off the coast of ________.

  1. Odisha
  2. Visakhapatnam
  3. UP
  4. Himachal Pradesh
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Odisha

Explanation: Astra is an indigenous Beyond Visual Range missile with a 70km range. It has been developed by Defence Research and Development Organisation. It has a 15-kilogramme high-explosive pre-fragmented warhead.

15. ______ beat Bangladesh U-19 by five runs to win the 2019 ACC Asia Cup at the RPS stadium in Colombo.

  1. India U-19
  2. Pakistan U-19
  3. Myanmar U-19
  4. Sri Lanka U-19
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. India U-19

Explanation: Notably, this is India’s 7th triumph in the continental tournament for junior cricketers. Captain Dhruv Jurel and Karan Lal made 33 and 37 respectively to take India to 106.



Print Friendly, PDF & Email