Daily GK & Current Affairs Quiz – 17th September 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 17th September 2019

GK & Current Affairs Questions – September 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 17th September 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz September 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – September 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 17th September 2019


1. In order to check malpractices in GST, the GST Network decided to make Aadhaar authentication or physical verification mandatory for new dealers from ______.

  1. Nov 2019
  2. Jan 2020
  3. April 2020
  4. June 2020
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Jan 2020

Explanation: Aadhaar authentication of new dealers will be made mandatory. Presently, Aadhaar authentication is optional and no physical verification is required. The GSTN has also decided to make tax refunds entirely online from September 24.

2. _____ beat Argentina 95-75 to win the Basketball World Cup for the first time since 2006.

  1. Spain
  2. USA
  3. Brazil
  4. India
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Spain

Explanation: The United States won the last two tournaments. The 32 team tournament was hosted in China. It is interesting to note that Argentina had not triumphed since it hosted the inaugural World Cup in 1950.

3. The United Nations’ (UN) International Day of Democracy is annually held on _________.

  1. Sep 13
  2. Sep 14
  3. Sep 15
  4. Sep 16
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Sep 15

Explanation: The term ‘democracy’ means a government of the people, by the people and for the people. Notably, the Inter-Parliamentary Union (IPU) adopted a Universal Declaration on Democracy in 1997.

4. Every year on _______, the International Day for the Preservation of the Ozone Layer is celebrated across the globe.

  1. 16 Sep
  2. 17 Sep
  3. 18 Sep
  4. 20 Sep
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 16 Sep

Explanation: Ozone Layer saves the planet and us from the harmful ultraviolet radiations (UV) rays from the sun. It commemorates the 1987 signing of the Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer.

5. The government has planned to set up a National Genomic Grid, in a move to take _________ to the next level.

  1. Cancer Research
  2. TB Research
  3. Diabetes Research
  4. Alzheimer Research
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Cancer Research

Explanation: The grid to be formed will be in line with the National Cancer Tissue Biobank (NCTB). The grid will have four parts, with the country divided into east, west, north and south.

6. _______ appointed Justice P Lakshmana Reddy, a former judge as the state’s Lok Ayukta.

  1. Andhra Pradesh
  2. Telangana
  3. Punjab
  4. J&K
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Andhra Pradesh

Explanation: Sh. Reddy will be in this position for five years. He is the first Lokayukta to be assuming charge since the state bifurcated in 2014. Governor Biswabhusan Hairchandan administered the oath of office to Justice Reddy.

7.The World Energy Council (WEC) has announced that ____ will be the host of the next World Energy Congress held in 2022.

  1. India
  2. Russia
  3. UAE
  4. Saudi Arabia
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Russia

Explanation: 25th World Energy Congress will take place in St. Petersburg from 11 to 15 June. The World Energy Congress is the largest global event bringing together world energy leaders.

8. The white water Rafting Expedition christened ‘RUDRASHILA’ was flagged Off at ________.

  1. Jaisalmer
  2. Chandigarh
  3. Mumbai
  4. Kochi
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Jaisalmer

Explanation: This has been organised to commemorate the 75th Raising day of the Kalidhar Battalion. ‘Rudrashila’ takes its name from the famed Rudraprayag tributary of the Ganges River.

9. ______ is looking to make a foray into India’s entry-level job search market with its Kormo app.

  1. Microsoft
  2. Google
  3. Infosys
  4. Facebook
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. Google

Explanation: Kormo is a job and careers app that connects job seekers to businesses. Notably, Google is reportedly planning to launch the app at its annual Google for India event. Kormo is being developed inside of Google’s Area 120 program.

10. The Survey of India (SoI) will for the first time use about ____ drones to map the country.

  1. 150
  2. 300
  3. 500
  4. 800
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 300

Explanation: The drone mapping will help the SoI in getting unprecedented detail of country’s landscape. In addition to this, it will also help in creating high resolution maps of land. The foundational map project is estimated to cost Rs 400-500 crore.

11. In a sudden move, former CM of Jammu and Kashmir Farooq Abdullah, so far under house arrest, was booked under the draconian __________.

  1. Public Safety Act (PSA)
  2. Indian Security Act
  3. J&K Reorganisation Act
  4. Official Secrets Act
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Public Safety Act (PSA)

Explanation: The Public Safety Act was promulgated in 1978. It allows imprisonment of a person for up to 2 years without a trial, if he/she is perceived as a threat to national security. It is worth mentioning that the restive state remains under a lockdown after Article 370 abrogation.

12. A commemorative pillar in memory of Polish families and individuals who had made India their home during World War II was unveiled in _________.

  1. Maharashtra
  2. Punjab
  3. Kerala
  4. Tamil Nadu
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Maharashtra

Explanation: Kolhapur has been the temporary home for at least 5,000 Polish who have come to India as refuge about 80 years ago. During the 2nd World War, around 5,000 Polish people lived as refugees from 1942 to 1948 in Valivade.

13. _________ registered a thrilling three-game win over China’s Sun Fei Xiang to claim the men’s singles title at the $75,000 Vietnam Open BWF Tour Super 100 badminton tournament.

  1. Vikram Batra
  2. Rakesh Asthana
  3. Rohit Munjal
  4. Sourabh Verma
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sourabh Verma

Explanation: Sourabh has won the Hyderabad Open and Slovenian International earlier this year. In 2012, Sourabh Verma reached a career high of no. 30 in the world ranking.

14. India’s strategic petroleum reserves stand at _____ of available underground storage capacity of 5.33 million tonnes.

  1. 30%
  2. 47%
  3. 55%
  4. 62%
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. 55%

Explanation: India has three strategic reserves in the southern cities of Vizag, Mangalore and Padur. Notably, about 1 billion barrels of oil are held in strategic reserves globally. USA has world’s largest such reserves.

15. US President Donald Trump will join Indian Prime Minister Narendra Modi at a gathering of Indian-Americans in ________.

  1. Houston
  2. Chicago
  3. Boston
  4. San Jose
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Houston

Explanation: The September 22 rally was dubbed, with a touch of Texan twang, “Howdy, Modi! Later, Modi will address the United Nations General Assembly on September 27. It will be hosted by Houston-based non-profit organisation Texas India Forum.



Print Friendly, PDF & Email