Daily GK & Current Affairs Quiz – 13th September 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 13th September 2019
IBPS PO Free Mock Test 2019

GK & Current Affairs Questions – September 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 13th September 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz September 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – September 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 13th September 2019


1. The fresh batch of the newest central government services, the Indian Skill Development Services commenced their training program at _____.

  1. Chandigarh
  2. Varanasi
  3. Mumbai
  4. Mysuru
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Mysuru

Explanation: – This service has been specially created for the Training Directorate of the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship

– This is the first batch which is joining the ISDS cadre

2. _______ has roped in star athlete Hima Das as the brand ambassador for its sports drink brand Gatorade.

  1. Kissan Squash
  2. Pepsico India
  3. Parle Agro
  4. PaperBoat
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Pepsico India

Explanation: – According to Pepsico, Hima personifies the spirit of the brand through her persevering attitude and unwavering spirit to win

– It is worth mentioning that Indian sprinter Hima Das scripted history in 2018 by becoming the first Indian woman athlete to win a gold medal in the women’s 400m final race

3. _________ became another state after Gujarat to announce a cut in penalties for traffic violations introduced under the Centre’s amended Motor Vehicles Act.

  1. Uttarakhand
  2. Rajasthan
  3. Maharashtra
  4. Kerala
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Uttarakhand

Explanation: – The state government of Uttarakhand decided to adopt the amended Act but with cuts in penalties

– The Motor Vehicles (Amendment) Bill, 2019 is based on the recommendations of the Group of Transport Ministers of States

– According to the official statistics, there had occured 4.64 lakh accidents that claimed lives of 1.47 lakh people in 2017

4. The tallest ATC tower in the country, was inaugurated at ______.

  1. IGI Airport
  2. Chandigarh Airport
  3. Mumbai Airport
  4. Bengaluru Airport
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. IGI Airport (Indira Gandhi International)

Explanation: – It is the tallest Air Traffic Control tower in India with a height of 102 metres

– It is expected to enhance the efficiency of air traffic management services at the IGIA

– The new ATC tower at Delhi Airport is capable of handling more than 1,200 flights per day

5. _______ topped the list of the 10 most censored countries in a report released Tuesday by the New York-based Committee to Protect Journalists.

  1. Eritrea
  2. Afghanistan
  3. Pakistan
  4. Sri Lanka
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Eritrea

Explanation: – The reclusive Horn of Africa nation shut down all independent media in 2001

– It is followed by North Korea and Turkmenistan as the world’s worst places to work as a reporter

6. Madhya Pradesh government’s Happiness department has planned to set up a _______.

  1. Time Bank
  2. Sweet Bank
  3. Cash Bank
  4. Meditation Bank
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Time Bank

Explanation: – Time banks will enable person-to-person, person-to-agency and agency-to-agency transactions

– With the setting up of the first Time Bank in Japan in 1973, the concept gained currency

– It would lend currency in exchange for an hour

– A time bank is a reciprocity-based work trading system in which hours are the currency

7. Which nation became the 79th country to join the International Solar Alliance (ISA)?

  1. Saint Vincent and Grenadines
  2. Pakistan
  3. North Korea
  4. Afghanistan
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Saint Vincent and Grenadines

Explanation: – The agreement was opened for signature during the COP22 at Marrakech on November 15, 2016

– International Solar Alliance is a group of 121 solar resource-rich countries with headquarters in Gurugram, India

8. _________ is now the only exoplanet known to have both water and temperatures that could be potentially habitable, according to the study published in the journal Nature Astronomy.

  1. K2-18b
  2. K2-19b
  3. K2-88b
  4. K2-20b
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. K2-18b

Explanation: – The discovery is the first successful atmospheric detection for an exoplanet orbiting in its star’s habitable zone

– K2-18b was discovered in 2015 and is one of hundreds of super-Earths

– The planet orbits the cool dwarf star K2-18

9. _________ has inaugurated Southeast Asia’s largest solar power farm which has the capacity to produce 688 million kWh of electricity annually.

  1. Vietnam
  2. Malaysia
  3. China
  4. India
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Vietnam

Explanation: – The Dau Tieng Solar Power Complex is a joint venture with the Thai industrial group B.Grimm Power Public Company

– It will prevent the emission of 595,000 tons of carbon dioxide into the atmosphere every year

– In the last few years, Vietnam has been trying to attract foreign investment in renewable energy

10. National Basketball Association (NBA) has appointed ______ as managing director of NBA India effective 12 September.

  1. Subhash Chandra
  2. Rajan Narang
  3. Rajesh Sethi
  4. Teerath Verma
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Rajesh Sethi

Explanation: – In the new role, Sethi will oversee the league’s basketball and business development initiatives

– Prior to that, he was the CEO of distribution and sports business at Zee Entertainment

11. India has joined the Global AMR Research and Development (R & D) hub as a new member. What does M stand for in AMR?

  1. Microsoft
  2. Microbial
  3. Microwave
  4. Magnetic
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Microbial

Explanation: – India will be a member of the board of members of the hub from this year

– The global AMR (Antimicrobial Resistance) research and development hub was launched in May 2018

12. The 24th edition of the World Energy Congress has been held in _________.

  1. UAE
  2. India
  3. Afghanistan
  4. US
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. UAE

Explanation: – The triennial World Energy Congress is the World Energy Council’s global flagship event

– Running since 1924, this meet enables dialogue on critical developments in the energy sector

13. Who became first Indian woman athlete to be recommended for Padma Vibhushan?

  1. MC Mary Kom
  2. PV Sindhu
  3. Sachin Tendulkar
  4. Rohit Sharma
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. MC Mary Kom

Explanation: – Padma Vibhushan, the country’s highest civilian honour after Bharat Ratna

– She is the only woman to become World Amateur Boxing champion for a record six times

– She is the only woman boxer to have won a medal in each one of the seven world championships

– The Sports Ministry has, for the first time, recommended a woman athlete for the prestigious Padma Vibhushan award

– Mary Kom had won the Padma Bhushan (2013) and Padma Shri (2006)

14. The Ministry of New and Renewable Energy (MNRE) has postponed the 3rd Global Renewable Energy Investors’ Meet & Expo (3rd RE-INVEST) scheduled to be held in _____.

  1. New Delhi
  2. Prayagraj
  3. Gurugram
  4. Chandigarh
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. New Delhi

Explanation: – ‘RE-INVEST’ is a global renewable energy investors meet organised by India

– Since the end of 2014-15, India’s wind and solar capacities have grown to 36,687 MW and 30,071 MW respectively

– It is worth mentioning that the second edition of the meet, happened in October 2018, after getting postponed not less than five times

15. Retail inflation inched up to a 10-month high of _____ in August.

  1. 2.34%
  2. 3.21%
  3. 5.76%
  4. 9.1%
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 3.21%

Explanation: – The August data has been released by the National Statistics Office in the Ministry of Statistics and Programme Implementation

– It is worth mentioning that the RBI has been mandated to ensure that inflation remains at 4%, with deviation of 2% on either side



Print Friendly, PDF & Email