Daily GK & Current Affairs Quiz – 12th September 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 12th September 2019
IBPS PO Free Mock Test 2019

GK & Current Affairs Questions – September 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 12th September 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz September 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – September 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 12th September 2019


1. India would raise its target for restoring degraded land from 21 million hectares to ___ million hectares by 2030.

  1. 23
  2. 26
  3. 30
  4. 34
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 26

Explanation: – India takes pride in using remote sensing and space technology for multiple applications, including land restoration

– India will setup a global technical support institute for the member countries of the UNCCD

2. Who has been appointed the principal adviser to Prime Minister Narendra Modi?

  1. RK Puri
  2. PK Sinha
  3. Teerath Singh
  4. N Parthasarthy
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. PK Sinha

Explanation: – Sinha was last month appointed as Officer on Special Duty (OSD) in the PMO

– Mishra has been crucial in taking key calls in bureaucratic functioning as well as appointments

3. The Supreme Court collegium consisting of five senior-most judges recommended the transfer of Madras High Court Chief Justice ________ to the Meghalaya High Court.

  1. VK Tahilramani
  2. K Chandru
  3. B Ramam
  4. Gaurav Sikka
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. VK Tahilramani

Explanation: – She has just one more year of service before the superannuation in September 2020

– Tahilramani, meanwhile, has decided to go on leave to protest against the transfer.

– She also tendered her resignation to President Ram Nath Kovind

– It is worth mentioning that The SC Collegium has refused to accede to the request of Justice Tahilramani to reconsider the proposal of transfer

4. Pramod Kumar Mishra has been appointed the new principal secretary to _______.

  1. Amit Shah
  2. Ramnath Kovind
  3. Narendra Modi
  4. Manmohan Singh
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Narendra Modi

Explanation: – Mishra was the additional principal secretary to the PM. He was holding the rank of a Cabinet minister

– He has also held posts like Secretary Agriculture & Cooperation and Chairman, State Electricity Regulatory Commission

– He will replace Nripendra Misra, who resigned last month after a five-year stint

5. Who was nominated to Britain’s House of Lords for his outstanding service to the business fraternity, the Conservative Party and the public?

  1. Rami Ranger
  2. Vishnu Malhotra
  3. Rakhi Dureja
  4. Raj Sidana
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rami Ranger

Explanation: – Presently, Ranger is the chairman of the British Sikh Association

– He has been nominated by former Prime Minister Theresa May to the House of Lords

– His company, Sun Mark Ltd, is the only company to have been awarded five consecutive Queens Awards for Enterprise

6. The Thessaloniki International Fair is one of the largest fairs of _______.

  1. Greece
  2. Spain
  3. Germany
  4. UK
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Greece

Explanation: – With 200000 expected guests, TIF 2019 is a premier event in Consumer Fairs & Carnivals

– It is a medium where numerous most important products and solutions would be exhibited

7._____ traffic police have recently tied up with Google Maps for the dissemination of traffic-related information in real time for public use.

  1. Chandigarh
  2. Gurugram
  3. Ludhiana
  4. Bengaluru
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Gurugram

Explanation: – This tie-up aims for the dissemination of traffic-related information in real time for public use

– The inputs shared by the traffic police will aid Google in suggesting alternate routes

8. The festival of Onam is celebrated across which among the following states?

  1. Kerala
  2. Odisha
  3. Punjab
  4. Himachal Pradesh
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Kerala

Explanation: – Onam festival marks the homecoming of the mythical King Mahabali

– Vallamkali or the Snake Boat Race is the most enchanting facet of the festival of Onam

9. Niti Aayog has united with ______ to set up the first digital capability centre (DCC).

  1. McKinsey
  2. KnowledgeWare
  3. AISECT
  4. Hexaware
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. McKinsey

Explanation: – DCC includes advanced technologies and offer a testbed for the upcoming technological innovations

– DCC is focused on providing hands-on experience and training to company leaders and workforces on next-generation technology

10.____ has decided to re-introduce the two-year post-study work visa for international students.

  1. UK
  2. Canada
  3. USA
  4. Mexico
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. UK

Explanation: – It would boost opportunities for talented students to build successful careers there after their education

– The work visa was revoked in 2012 by the then government

– This new move will be a big boost to attract the best talent from India

11. President Donald Trump fired national security adviser ________, citing strong disagreements on a number of policy issues.

  1. John Bolton
  2. Steven Mnuchin
  3. Mike Pompeo
  4. Jas Bush
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. John Bolton

Explanation: – Bolton was always an unlikely pick to be Trump’s national security adviser

– Mr Bolton was Mr Trump’s third national security adviser after Michael Flynn and HR McMaster

– The new acting national security adviser will be Charles Kupperman

12. ________ is going to launch an online service for those wanting to adopt a cow and provide sheds to them at gaushalas (cow shelters) across the State.

  1. MP
  2. Punjab
  3. UP
  4. Bihar
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. MP

Explanation: – Kamal Nath government in MP has proposed various options for people wanting to adopt cows

– Earlier, in January, Kamal Nath announced to open 1,000 new gaushalas across the state

– The idea behind the step is to conserve cows with cooperation from people

13. The September 11 attacks (which are often called September 11 or 9/11) were a series of suicide attacks on _____.

  1. India
  2. US
  3. Pakistan
  4. Bangladesh
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. US

Explanation: – September 11 marks the 18 years of 9/11 terror attacks in America

– The audacity and the meticulous planning by Al Qaeda exposed the vulnerability of the security establishment

– 9/11 forced the First World to consider terrorism as a global phenomenon

14. The world may be able to completely eradicate malaria within the next _______, according to a study published in The Lancet journal.

  1. 10 years
  2. 20 years
  3. 25 years
  4. 30 years
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer - D. 30 years

Explanation: - Every two minutes, a kid under age 5 dies of malaria

- More than half of the world's countries are malaria-free today, according to the study

- The report demonstrates that with the right tools, strategies, and sufficient funding, elimination of the disease is possible by 2050

15. ______ notified the fines for some of the traffic offences, reducing the penalties by 25% to 90%.

  1. Gujarat
  2. Punjab
  3. Himachal Pradesh
  4. Kerala
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Gujarat

Explanation: – The Gujarat government has largely tweaked the fines that fall under the “compoundable” offences category

– The reduction in finesis being seen as a balancing act in the wake of widespread protests

– On July 31, Parliament passed the Motor Vehicles (Amendment) Bill, 2019



Print Friendly, PDF & Email