Daily GK & Current Affairs Quiz – 11th September 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 11th September 2019
IBPS PO Free Mock Test 2019

GK & Current Affairs Questions – September 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 11th September 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz September 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – September 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 11th September 2019


1. Who was sworn in as Governor of Rajasthan recently?

  1. Kalraj Mishra
  2. Kalyan Singh
  3. Amit Shah
  4. DB Gupta
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Kalraj Mishra

Explanation: – Rajasthan HC Chief Justice Shripathi Ravindra Bhat administered the oath of office to Mishra

– Mishra was the Governor of Himachal Pradesh prior to Rajasthan

2. The vice president of global investment company Goldman Sachs __________ has been arrested by Bengaluru City Police on charges of fraud and misappropriation of funds.

  1. Ashwani Jhunjhunwala
  2. Karthi Chidambaram
  3. PC Mehta
  4. Hardik Raman
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ashwani Jhunjhunwala

Explanation: – Ashwani is accused of siphoning $5.4 million by logging in to the company’s internal computer systems

– Preliminary investigations have revealed Jhunjhunwala allegedly committed the fraud after incurring financial losses in online poker

3. The first Asean-US Maritime Exercise (AUMX) between the regional bloc and Washington started in ______.

  1. US
  2. Thailand
  3. Myanmar
  4. Japan
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Thailand

Explanation: – The drills come at a time of increased tensions between Beijing and Southeast Asian nations over the South China Sea

– With respect to U.S. policy, it reinforces the US’ longstanding role in serving as a security partner for Southeast Asian states

– With respect to ASEAN, this exercise serves to reinforce the grouping’s engagement of major powers

4. National Conference of Farmers on Crop residue Management was recently held in _______.

  1. Chandigarh
  2. New Delhi
  3. Varanasi
  4. Bengaluru
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. New Delhi

Explanation: – This conference was organized in collaboration with ICAR

– During the Conference, 20 farmers were honoured for their valuable contribution in management of crop residue

– A multilingual Mobile App “CHC Farm Machinery” has also been launched

5. ______ and the government signed a $200 million loan pact for upgrade of rural thoroughfares to all-weather roads in 34 districts of Maharashtra.

  1. World Bank
  2. ADB
  3. AIIB
  4. NDB
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. ADB

Explanation: – It aims to improve road safety and better connectivity with markets

– The project will improve the condition of about 2,100 kilometer of rural roads to all-weather standards

6. Microsoft appointed _______ as managing director of Microsoft India (R&D) Pvt Ltd (MIRPL).

  1. Tirath Verma
  2. Rajiv Kumar
  3. Amitabh Kant
  4. Shaktikanta Sharma
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rajiv Kumar

Explanation: – Kumar has a track record of strong people leadership, innovation and sharp business acumen

– He holds a bachelor’s degree in computer science from IIT Roorkee a

– He also holds master’s degree in computer science from the University of Texas, Austin

– His recent key contributions to Microsoft are Kaizala (an enterprise productivity chat app) & bootstrapping campus hiring programme in India

7. Union minister Smriti Irani has said the sex ratio at birth (SRB) has risen _____ nationally since the implementation of the Beti Bachao, Beti Padhao programme.

  1. 10 points
  2. 13 points
  3. 16 points
  4. 20 points
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 13 points

Explanation: – The programme aims to generate awareness about welfare schemes for girls and make them more efficient

– The Beti Bachao, Beti Padhao programme was launched by PM Narendra Modi from Haryana’s Panipat in Janaury 2015

8. India has been declared free of Avian Influenza ______.

  1. H5N1
  2. J5N1
  3. H9N1
  4. H5N2
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. H5N1

Explanation: – Avian Influenza was first reported from Hongkong in 1997

– Between 2003 and 2014, the WHO recorded 701 human cases of H5N1 and 407 deaths

9. The Centre has constituted a three-member committee headed by _________ to look into distribution of assets and liabilities of Jammu and Kashmir between two successor UTs.

  1. Sanjay Mitra
  2. Pankaj Goyal
  3. Ramesh Pokhriyal
  4. Any Chopra
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sanjay Mitra

Explanation: – It has been constituted under the powers conferred by Section 84 and Section 85 of the J&K Reorganisation Act, 2019

– It is worth mentioning that in August, the Centre had revoked Article 370 of Constitution

– It split the state into the Union Territories of Jammu and Kashmir and Ladakh

10. Who will step down next week as the Chairman of Alibaba?

  1. Jack Ma
  2. Sudhir Ranjan
  3. Elon Musk
  4. Yashwant Sinha
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Jack Ma

Explanation: – Ma is one of China’s wealthiest and best-known entrepreneurs. He gave up his post on his 55th birthday.

– Ma founded Alibaba in 1999 to connect Chinese exporters to American retailers

11. India announced disaster relief aid of _______ to help people in the Bahamas affected by Hurricane Dorian.

  1. $1 million
  2. $2 million
  3. $3 million
  4. $4 million
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A.  $1 million

Explanation: – The hurricane plowed into the archipelago nation of 400,000 people. The death toll from the calamity has risen to over 40

– Hurricane Dorian ravaged the Bahamas (Category 5 hurricane) wreaked havoc in the island country

12. _____ will soon come up with India’s first International Trade Center for Women (iWTC).

  1. Rajasthan
  2. Telangana
  3. Haryana
  4. Kerala
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Kerala

 Explanation: – The first phase of iWTC is scheduled to be completed by 2021

– It is being executed under the gender park’s “Vision 2020”

– It is envisaged as a safe space away from home for women to harness their entrepreneurial capabilities

13. Actor and Lok Sabha candidate from Mumbai North Urmila Matondkar resigned from __________.

  1. INC
  2. BJP
  3. TMC
  4. Akali Dal
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. INC

Explanation: – Matondkar had contested the Lok Sabha election from Mumbai (North) seat on a Congress ticket

– The announcement came at a time when the Congress was preparing for the assembly elections in Maharashtra

14. Prime Minister Narendra Modi will launch the National Animal Disease Control Programme (NADCP) for eradicating the Foot and Mouth Disease (FMD) and Brucellosis in the livestock from ______.

  1. UP
  2. New Delhi
  3. Rajasthan
  4. Kerala
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. UP

Explanation: – The programme aims at vaccinating over 500 Million Livestock (including cattle, buffalo, sheep, goats and pigs)

– It will be implemented for a period of 5 years till 2024 at a cost of 12,652 crore rupees

15. Motihari-Amlekhgunj pipeline, sometimes seen in the news, is between India & _____.

  1. Nepal
  2. Afghanistan
  3. Pakistan
  4. Bangladesh
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Nepal

Explanation: – It is the South Asia’s first cross-border petroleum products pipeline

– It connects Motihari in India and Amlekhgunj in Nepal

– It has a capacity of 2 million metric ton per annum. It will provide cleaner petroleum products at affordable cost to the people of Nepal



Print Friendly, PDF & Email