Daily GK & Current Affairs Quiz – 9th October 2019

GK & Current Affairs Questions – October 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 9 October 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & RBI Grade B & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz October 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – October 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 9th October 2019


1. Salwa Eid Naser from ______ became the first Asian to win the women’s 400 metres world title.

  1. Saudi Arabia
  2. Palestine
  3. India
  4. Bahrain
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Bahrain

Explanation: Naser became the first Asian to win the women’s 400 metres world title. She pulled off a shock defeat of reigning Olympic champion Shaunae Miller-Uibo. Naser’s victory  may have shocked many but her championship record proves her genuineness.

2. Justice Ajai Lamba has been appointed as the Chief Justice of ____ High Court on October 5.

  1. Gauhati
  2. Punjab & Haryana
  3. Rajasthan
  4. Gujarat
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Gauhati

Explanation: Governor Professor Jagdish Mukhi has administered the oath taking ceremony at the Raj Bhawan in Guwahati. Lamba is a former Judge of Allahabad HC. He is also a former Judge of Punjab and Haryana HC.

3. Which country has fined 80 individuals and entities, including politicians and businesses, for allegedly receiving money from state fund 1MDB?

  1. Maldives
  2. Malaysia
  3. Mexico
  4. Malta
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Malaysia

Explanation: Reportedly, around US$4.5 billion was misappropriated from 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Nazir Razak, the brother of former PM, is among individuals identified.

4. Senior Indian Forest Service officer ______ has been selected for the prestigious Asia Environmental Enforcement Award by the United Nations Environment Programme.

  1. Ramesh Pandey
  2. Shiv Luthra
  3. Nikhil Pannu
  4. Sanjay Mahajan
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ramesh Pandey

Explanation: Pandey is known for his investigation and intelligence gathering on poachers. He will receive the award on November 13 at the United Nations Conference Centre in Bangkok.

5. Pakistan pacer ________ recently became the youngest cricketer to take a hat-trick in T20Is.

  1. Mohammad Hasnain
  2. Amir Mohammad
  3. Sarfaraz Ahmed
  4. Shaheen Afridi
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Mohammad Hasnain

Explanation: Recently, Hasnain became the youngest cricketer to take a hat-trick in T20Is against Sri Lanka in Lahore. Earlier the record was in the name of Rashid Khan.

6. The Supreme Court recently restrained authorities from cutting anymore trees in Aarey colony located in ______ to set up a Metro car shed.

  1. Mumbai
  2. Nagpur
  3. Bengaluru
  4. Jaipur
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Mumbai

Explanation: Aarey Milk Colony is in Maharashtra’s capital Mumbai. MMRCL has decided to build the car shed for the Metro III corridor. The corporation has felled 2,141 of the total 2,185 trees.

7. Portugal’s Prime Minister ________ has won re-election recently.

  1. Antonio Costa
  2. Maria Palla
  3. Jose Socrates
  4. Marcelo Rebelo
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Antonio Costa

Explanation: Costa’s Socialist Party won 106 seats in the recently held general elections. The party’s rival, the centre-right Social Democratic Party, has come in second place.

8. The Indian Air Force received its first Rafale fighter jet from a series of 36 aircraft purchased from _____ in presence of defence minister Rajnath Singh.

  1. France
  2. Russia
  3. USA
  4. Spain
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. France

Explanation: The Rafale is a twin-jet fighter aircraft. It is able to operate from both an aircraft carrier and a shore base. Rajnath Singh performed a brief Shastra Puja on the new aircraft. This range of Rafale fighter jets have been specially designed to meet the needs of the IAF.

9. In its first year, the Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PMJAY), the tertiary care arm of Ayushman Bharat, has funded the treatment of _____ cancer patients.

  1. 70,000
  2. 80,000
  3. 90,000
  4. 100,000
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. 90,000

Explanation: According to the Health Ministry:

– Every year there are 11.57 lakh new cancer patients & 7.84 lakh cancer deaths (India)

– Tamil Nadu tops the state where the most cancer patients availed treatment under PMJAY

10. U GRO Capital, a technology-enabled lender to small businesses, has entered into a loan co-origination partnership with ______.

  1. Bank of Baroda
  2. SBI
  3. Yes Bank
  4. HDFC
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Bank of Baroda

Explanation: This aims to offer customised lending solutions at a competitive interest rates. It will significantly reduce the turn-around time to SMEs. U GRO was founded by financial services professional Shachindra Nath.

11. The second edition of the informal summit between Prime Minister Narendra Modi and Chinese President Xi Jinping in _______ on October 12-13.

  1. Fatehpur Sikri
  2. Sanchi
  3. Mamallapuram
  4. Bodh Gaya
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Mamallapuram

Explanation: Mamallapuram is located on the scenic East Coast Road. The first informal summit was held in Wuhan in April 2018. The Wuhan summit was a success in that the strategic guidance given by the 2 leaders to their respective militaries.

12. The BS VI fuel will be made available in the country from April 1 next year. Expand BS.

  1. Bharat Stage
  2. Billion Salmons
  3. Bifurcated Stones
  4. Business Selling
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bharat Stage

Explanation: Bharat Stage norms were introduced in India in 2000, based on the European emission norms. The major difference between BS-IV and BS-VI norms is the presence of sulphur in the fuel. New BS-VI norms will come into effect from 01.04.2020.

13. Tenth edition of the Joint Military Exercise Ekuverin between the Indian and __________ will be held in Maharashtra. 

  1. Malaysia
  2. US
  3. China
  4. Maldives
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – D. Maldives

Explanation: Ekuverin meaning ‘Friends’ in the Dhivehi language. Both forces have been conducting this exercise since 2009. The last exercise was held in 2018 in Maldives. It focuses on enhancing interoperability between the two forces.

14. Reliance Mutual Fund has been renamed as ________ following a deal with the Anil Ambani group.

  1. Nippon India Mutual Fund
  2. Tata India Mutual Fund
  3. Nippon Bharat Mutual Fund
  4. Jio India Mutual Fund
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Nippon India Mutual Fund (NIMF)

Explanation: After acquiring 75% stake in the asset management company, Japan’s Nippon Life Insurance has changed the name of Reliance Nippon Life Asset Management (RNAM) as “Nippon India Mutual Fund.” Nippon Life’s total gross investment for RNAM stake is now over Rs 7,800 crore.

15. The Nobel Prize in _______ has been jointly awarded to James Peebles, Michel Mayor and Didier Queloz.

  1. Chemistry
  2. Literature
  3. Peace
  4. Physics
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Physics

Explanation: Half of the 9 million Swedish krona ($910,000) prize will be given to Peebles, whereas Mayor and Queloz will split the rest. The 2019 Nobel prize for physics are awarded by the Royal Swedish Academy of Science.



RBI Grade B Cracker Book for Phase I 2019 – 4000+ MCQ with Detailed Answers

RBI Grade B Cracker Book for Phase I 2019 - 4000+ MCQ with Detailed Answers

Print Friendly, PDF & Email