Daily GK & Current Affairs Quiz – 8th October 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 8th October 2019

GK & Current Affairs Questions – October 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 8 October 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & RBI Grade B & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz October 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – October 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 8th October 2019


1. World Trade Organisation (WTO) has hosted the first World _____ Day (WCD) celebrations in Geneva.

  1. Silk
  2. Jute
  3. Cotton
  4. Coconut
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Cotton

Explanation: This event stems from the application by the Cotton-4 countries:

– Benin

– Burkina Faso

– Chad

– MaliThe India pavilion at this day’s exhibition has been curated and designed by NIFT. It is worth mentioning that the Cotton Technical Assistance Programme (TAP) has  been designed for the entire cotton value chain.

2. Japan’s _______ fought back from a set down to beat Australian world number one Ash Barty 3-6 6-3 6-2 in the final of the China Open in Beijing.

  1. Naomi Osaka
  2. C Wozniocki
  3. A Barty
  4. B Andreescu
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Naomi Osaka

Explanation: This was Osaka’s 2nd title in the Asian swing after clinching the Pan Pacific Open in Japan recently. Notably, Osaka did not concede a single break point in the second set.

3. Who will be the only Indian among 300 scientists from across the world aboard the multidisciplinary drifting observatory for the Study of Arctic Climate (MOSAiC) expedition?

  1. Nikhil Chopra
  2. Vishnu Nandan
  3. Abhishek Khatri
  4. R Shankar
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Vishnu Nandan

Explanation: This expedition will help the researchers better understand the impact of climate change. It is pearheaded by the Alfred Wegener Institute in Germany. Notably, Dr. Nandan will travel in a Russian icebreaker ship in November to join the Polarstern.

4. Justice Lingappa Narayana Swamy recently took oath as ______ Chief Justice.

  1. Himachal Pradesh
  2. Punjab & Haryana
  3. Delhi
  4. Rajasthan
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Himachal Pradesh

Explanation: Justice Swamy was appointed as an Additional Judge of the High Court of Karnataka in 2007. Subsequently, as permanent Judge, he was appointed in 2009.

5. The United Nations’ cultural agency UNESCO has appointed Mexican actress ______________ as its goodwill ambassador for indigenous peoples.

  1. Yalitza Aparicio
  2. Audrey Azalou
  3. Salma Hayek
  4. Selena Gomez
  5. None of these

Correct Answer – A. Yalitza Aparicio

Explanation: According to UNESCO, Aparicio was chosen for her commitment to fight racism. She is known for her support for gender equality and indigenous rights.

[/su_spoiler]

6. This year’s World Parliament of Science, Religion and Philosophy has been held at ______.

  1. Chandigarh
  2. Pune
  3. Puri
  4. Kolkata
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. Pune

Explanation: World Parliament of Science, Religion and Philosophy was organized by MIT World Peace University. Its main theme was ‘Role of Science, Religion and Philosophy for World Peace and well-being of Mankind.’

7. _____ has become the first country in the UK to criminalise the smacking of children.

  1. Scotland
  2. England
  3. Wales
  4. Northern Ireland
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Scotland

Explanation: Members of Scottish Parliament (MSPs) passed the Children (Equal Protection from Assault) (Scotland) Bill recently. The bill makes it a criminal offence to smack children. It is worth mentioning that Sweden was the first country in the world to ban smacking, in 1979.

8. The Centre has recently given in-principle approval for setting up of first-ever SEZ of ______ at Sabroom.

  1. Tripura
  2. Nagaland
  3. West Bengal
  4. Bihar
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Tripura

Explanation: The proposal involves estimated investment of Rs.1550 crores. Its setting up would open new avenues & attract private sector investment. The SEZ will have:

– Duty free import/domestic procurement of goods

– 100% Income Tax exemption on export income for SEZ units for first 5 years.

9. Defence Minister Rajnath Singh has given in-principle approval to enhance monetary assistance to next of kin of battle casualties under ABCWF. Expand the acronym ABCWF.

  1. Army Battle Casualties Welfare Fund
  2. Army Battle & Combat Welfare Fund
  3. Army & Navy Battle Casualties Welfare Fund
  4. Air Force Battle Casualties Welfare Fund
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Army Battle Casualties Welfare Fund

Explanation: The ABCWF has been set up under Department of Ex-Servicemen Welfare (ESW). Although it was instituted in July 2017, it was implemented retrospectively w.e.f April 2016.

10. ____ has tested an unarmed Minuteman 3 intercontinental ballistic missile with a launch from Vandenberg Air Force Base.

  1. USA
  2. Japan
  3. Russia
  4. Mexico
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. USA

Explanation: This test is a step to demonstrate that the America’s nuclear deterrent is robust, flexible & tailored to deter 21st century threats.

11. 20th Annual Medrecon 2020, sometimes seen in the news, is to be held in _______.

  1. Kerala
  2. Tamil Nadu
  3. Haryana
  4. Jammu & Kashmir
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Kerala

Explanation: The theme of the conference – Medrecon 2020 – is ‘Value of Data in Health Care Ecosystem’. The 20th annual national conference is to be held in Kochi on February 7 and 8 next year, which is to be jointly organised by Health Informatics and Information Management Association (HIIMA), Kerala, and the Health Records Association of India.

12. The Global Summit-cum-Expo on “Spirituality for Unity, Peace & Prosperity”, sometimes seen in the news, was recently held in _____.

  1. Gujarat
  2. Odisha
  3. Rajasthan
  4. Kerala
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Rajasthan

Explanation: This event was hosted from Sep 27 to Oct 1 at Shantivan Campus, Abu Road, Rajasthan. In this summit, cultural performances and musical concerts enhanced its splendour by creating a divine ambience.

13. Municipal Corporation of _______ and the Central Pollution Control Board (CPCB) have joined hands to set up the country’s first e-waste clinic.

  1. Bhopal
  2. Chandigarh
  3. Mumbai
  4. Bengaluru
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bhopal

Explanation: This clinic would enable segregation, processing and disposal of waste from both household and commercial units. Reportedly, the clinic is a three-month pilot project.

14. Which among the following has formed a 12-member working group to review the product structure of title insurance?

  1. RBI
  2. IRDAI
  3. SEBI
  4. NABARD
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. IRDAI

Explanation: The working group is likely to submit its detailed report by January 2020. The group will:

– Examine legal and regulatory framework

– Study the structure

– Analyse the reasons for sluggish demand for title insurance products

15. ______ government has recently appointed Justice Vinod Kumar Sharma (retd.) as the new lokpal.

  1. Punjab
  2. Rajasthan
  3. Kerala
  4. Maharashtra
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Punjab

Explanation: The Lokpal’s post is vacant since 2018. As Justice (retd) Satish Kumar Mittal had resigned. After approval by Governor VP Singh Badnore, a notification was issued.



RBI Grade B Cracker Book for Phase I 2019 – 4000+ MCQ with Detailed Answers

RBI Grade B Cracker Book for Phase I 2019 - 4000+ MCQ with Detailed Answers

Print Friendly, PDF & Email