Daily GK & Current Affairs Quiz – 6th October 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 6th October 2019

GK & Current Affairs Questions – October 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 6th October 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & RBI Grade B & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz October 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – October 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 6th October 2019


1. The commerce ministry’s arm DGTR has launched an online system – ARTIS – for filing of anti-dumping application. What does ‘R’ stand for in the acronym?

  1. Regulation
  2. Rule
  3. Remedies
  4. Retention
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Remedies

Explanation: ARTIS stands for Applications for Remedies in Trade for Indian Industry and other Stakeholders. It aims to facilitate speedy resolution of dumping issues. DGTR is an investigation arm of the ministry which deals with:

– Anti-dumping Duty

– Safeguard Duty

– Countervailing Duty

2. _______ launched an ‘automated real-time performance smart-board’ which will act as a single window access for Centre, state or district-specific projects.

  1. IT Ministry
  2. NITI Aayog
  3. Finance Ministry
  4. HRD Ministry
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. IT Ministry

Explanation: This smart-board is expected to promote transparency and enhance ease of working. This will enhance analysis through data integration by consolidating multiple data sources. The smart-board was inaugurated by IT Minister Ravi Shankar Prasad.

3. Chandrayaan2’s Orbiter payload ______, in its first few days of observation, detected charged particles and their intensity variations on the lunar soil.

  1. CLASS
  2. VIKRAM
  3. PRAKRAM
  4. SRISHTI
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. CLASS

Explanation: This instrument (CLASS) on Chandrayaan-2 is designed to detect direct signatures of elements present in the lunar soil. It was in news as the CLASS detected charged particles and their intensity variations on the lunar soil.

4. India’s _________ qualified for the 2020 Tokyo Olympics in men’s 3000m steeplechase event.

  1. Ravi Singh
  2. Avinash Sable
  3. Rishi Kumar
  4. Krishan Matta
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Avinash Sable

Explanation: By shattering his own national record for the second time, Sable qualified for Tokyo Olympics in men’s 3,000m steeplechase event . He clocked 8 minute 21.37 seconds to breach the Olympics qualifying standard of 8:22.00.

5. Indian Army undergoing its biggest transformation has started its biggest mountain assault exercise named _______.

  1. Him Vijay
  2. Virat Shakti
  3. Fly Colours
  4. Tricolor
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Him Vijay

Explanation: ‘Him Vijay’ – India’s biggest mountain assault exercise will reportedly be held in 2 phases. It must be mentioned here that Chinese Prez’s visit is coinciding with this exercise.

6. _______ has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Indian Army under which the bank would offer customised services along with a host of facilities to account holders.

  1. Bank of Baroda
  2. ICICI Bank
  3. SBI
  4. RBI
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bank of Baroda

Explanation: The agreement was signed by Indian Army’s Lt Gen Harsha Gupta and BoB Executive Director Sh. Vikramditya. The MoU includes:

– Handsome free personal accident insurance cover,

– Free air accident insurance cover of Rs 15 lakh to Rs 50 lakh

– Overdraft facility up to 3 times of monthly net salary

7. ____ has built 850 metres of road using 16 metric tonnes of single-use plastic waste in bitumen concrete.

  1. L&T
  2. Indian Oil Corporation
  3. SAIL
  4. BHEL
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. Indian Oil Corporation

Explanation: The corporation has built the road outside its R&D facility in Faridabad on an experimental basis. The allowable percentage of waste plastic in bitumen is 0.8%, according to Central Road Research Institute.

8. The Wildlife Week is being celebrated from ________ in India.

  1. 2-8 Oct
  2. 3-9 Oct
  3. 4-10 Oct
  4. 5-11 Oct
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 2-8 Oct

Explanation: The legal & illegal trade of wildlife is a multi-billion-dollar industry. It was first started in 1952 to save the life of the Indian animals.

9. Hazza Al Mansouri, sometimes seen in the news, is an astronaut, the first person from the _____ in space.

  1. Pakistan
  2. Saudi Arabia
  3. UAE
  4. Malaysia
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. UAE

Explanation: Mansoori was a flight participant for Expedition 61. This is an expedition to the International Space Centre. He became the first Emirati astronaut to go to space.

10. Vayoshreshtha Samman is a Scheme of awards instituted by the Ministry of __________.

  1. Social Justice & Empowerment
  2. Finance
  3. HRD
  4. Corporate Affairs
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Social Justice & Empowerment

Explanation: These awards are presented on the International Day of Older Persons on 1st October. They are for institutions involved in rendering distinguished service for the cause of elderly persons.

11. The ______ Cabinet recently approved a Bill to set up “India’s first” sports university, which will offer graduation, post graduation and doctorate degrees in cricket, football, and hockey among other sports.

  1. Punjab
  2. J&K
  3. Delhi
  4. Tamil Nadu
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Delhi

Explanation: The “Sports University” would come up on a 90-acre land in the Mundka area. The Delhi Sports University is proposed to be set up as a State university.

12. The central government recently notified the appointment of Justice _______ as the new Chief Justice of the Punjab and Haryana high court.

  1. Ravi Shankar Jha
  2. Manohar Pandey
  3. S Nazeer
  4. Anil Gupta
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ravi Shankar Jha

Explanation: Justice Jha had enrolled as a lawyer in September 1986. He was elevated as a permanent judge of the Madhya Pradesh HC in 2007. This court’s former CJ Justice Krishna Murari was elevated to Supreme Court last month.

13. Which bank will go into merger under the stewardship of SS Mallikarjuna Rao, who has been appointed as the new chief executive of the bank?

  1. PNB
  2. SBI
  3. ICICI Bank
  4. NABARD
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. PNB

Explanation: Presently, he is the chief executive of Allahabad Bank. He will head the Delhi-based PNB till September 18, 2021. Rao, has 33 years of banking experience behind him. He started his career as PO in Bank of Maharashtra in 1985.

14. The National Basketball Association has brought the first-ever floating basketball court to _______.

  1. Mumbai
  2. Goa
  3. Chandigarh
  4. Ahmedabad
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Mumbai

Explanation: The court has been dropped right next to the Bandra Worli Sea-link. To keep it afloat, the barge of the court has been tugged by two boats.

15. China recently unveiled the ______ intercontinental-range ballistic missile, touted to be the most powerful missile on the planet at the National Day parade in Beijing.

  1. DF-41
  2. HU-75
  3. AS-11
  4. NP-35
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. DF-41

Explanation: Reportedly, DF-41 has a range of up to 9,320 miles (15,000 kilometres), more than any missile on Earth. It is capable of carrying 10 independently targeted nuclear warheads. Theoretically, it can hit the United States in 30 minutes.



RBI Grade B Cracker Book for Phase I 2019 – 4000+ MCQ with Detailed Answers

RBI Grade B Cracker Book for Phase I 2019 - 4000+ MCQ with Detailed Answers

Print Friendly, PDF & Email