Daily GK & Current Affairs Quiz – 31st October 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 31st October 2019

GK & Current Affairs Questions – October 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 31st October 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & RBI Grade B & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz October 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – October 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 31st October 2019


1. SEED awards are granted to organisations working on _______.

  1. Sustainable Development
  2. Satellites
  3. Investigative Journalism
  4. Philosophy
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sustainable Development

Explanation: • This award underlines the contribution of green & social enterprises to advancing the Sustainable Development Goals

• SEED was founded by the United Nations Environment Programme (UN Environment)

2. India has decided to adopt the model of ________ in creating a wide network of human milk banks.

  1. Argentina
  2. Brazil
  3. Chile
  4. Russia
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Brazil

Explanation: • Human milk bank collects, screens and stores the human milk from healthy lactating mothers

• Brazil, which is instrumental in setting up human milk banks, managed to turn around its rate of infant mortality

3. ‘PRAKHAR’ vans, sometimes seen in the news, are associated with the policing of which state/UT?

  1. Delhi
  2. Punjab
  3. Himachal Pradesh
  4. Kerala
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Delhi

Explanation: • These patrol vans are tasked especially to curb street crimes as well as crimes against women

  • Each ‘PRAKHAR’ van is also equipped with Mobile Data Terminal (MDT)

4. Pakistan released a new coin worth Pakistan rupees _______ to commemorate the 550th anniversary of Baba Guru Nanak Dev Ji.

  1. 50
  2. 100
  3. 200
  4. 500
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 50

Explanation: • Sikhs visiting the Gurdwara next month will be able to buy the Rs 50 coin

  • A list of 575 pilgrims attending the inaugural ‘jatha’ to Gurudwara Kartarpur Sahib through has also been shared

5. Saad al-Hariri resigned as the Prime Minister of ________.

  1. Lebanon
  2. Syria
  3. Iran
  4. Saudi Arabia
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Lebanon

Explanation: • Lebanon has been paralysed by the unprecedented wave of protests. Lebanon has one of the highest debt levels in the world

  • For 13 days, Lebanese have been pouring onto the streets. It is worth mentioning that Lebanon has a confessional system, in which:

– A Christian will be President

– A Sunni will be Prime Minister

–  A Shia will be Parliament Speaker

6. Who was appointed as Deputy National Security Advisor (NSA) recently?

  1. Amit Juneja
  2. Devendra Fadnavis
  3. Narendra Shah
  4. Dattatray Padsalgikar
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – D. Dattatray Padsalgikar

 Explanation: • Padsalgikar had earlier served in the Intelligence Bureau (IB) for 26 years

  • It is worth mentioning that for the first time, an IPS officer from the Maharashtra cadre has been appointed as Deputy NSA
  • Notably, he has led the fight against organised crime also

7. Singapore-based _______ launched the worlds’ first blockchain-based carbon trading exchange.

  1. Scoot
  2. Singapore Airlines
  3. AirCarbon Pte
  4. JetStar
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. AirCarbon Pte

Explanation: • This would allow airlines and other corporate buyers to buy as well sell tokens

  • Using blockchain, all carbon credits will be turned into tokens, which makes them very liquid, tradable and fungible

8. ____ has become the first State in the country to enact a law on contract farming.

  1. Tamil Nadu
  2. Karnataka
  3. Telangana
  4. Uttar Pradesh
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Tamil Nadu

Explanation: • This law will safeguard interests of farmers during times of bumper harvest or fluctuating market prices

  • A 6-member body called the Tamil Nadu State Contract Farming and Services Authority, would be formed
  • It is worth mentioning that contract farming refers to varied formal & informal agreements between producers and processors/buyers

9. Finance Minister Nirmala Sitharaman released a special commemorative coin to mark 125th birth anniversary of Paramahansa Yogananda, known as _________.

  1. Father of Yoga in the West
  2. Father of Yoga in the North
  3. Father of Yoga in the East
  4. Father of Yoga in the South
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Father of Yoga in the West

Explanation: • Yogananda introduced millions to the teachings of meditation and Kriya Yoga through his organisation Self-Realization Fellowship

  • Shri Yogananda belongs to the line of gurus whose message is universal transcending nations and religions

10. Budget carrier _____ has joined the International Air Transport Association (IATA) as a member.

  1. IndiGo
  2. JetLite
  3. Vistara
  4. DLF Express
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. IndiGo

Explanation: • IATA is the global trade association for the airline industry, which represents over 290 airlines

  • SpiceJet also, in March, became the first Indian low-cost carrier to take membership of the IATA

11. Who has been elected as the new Director General of the International Atomic Energy Agency?

  1. Rafael Mariano Grossi
  2. Jim Liqun
  3. Yukiya Amano
  4. Dimantha Seneviratne
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Rafael Mariano Grossi

Explanation: • Grossi will succeed Yukiya Amano of Japan, who passed away in July

• Grossi beat Romanian diplomat Cornel Feruta to become the new Director General of IAEA. Grossi received 24 votes to Feruta’s 10 from the IAEA’s 35-member Board of Governors.

12. Researchers at the ________ created the first ever Indian Brain Atlas (IBA) recently.

  1. IIIT Hyderabad
  2. IIIT Goa
  3. IIIT Delhi
  4. IIIT Mumbai
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. IIIT Hyderabad

Explanation: The India-specific brain atlas is known as IBA 100. According to the research, Indian brain is smaller compared to the western and eastern populations. This study will help in the early diagnosis of brain diseases like Alzheimer’s.

13. Name the Japanese academic and diplomat, who became the first female to be appointed UN High Commissioner for Refugees.

  1. Sadako Ogata
  2. Filippo Grandi
  3. Antonio Vitorino
  4. Juan Guaido
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sadako Ogata

Explanation: Sadako Ogata was the first female to be appointed UN High Commissioner for Refugees. She has died aged 92. She was known for her great passion to protect the defenceless. She was born in Tokyo in 1927. She was also awarded the Philadelphia Liberty Medal.

14. Shakib Al Hasan was handed a ______ by the International Cricket Council (ICC).

  1. 1-year ban
  2. 2-year ban
  3. 4-year ban
  4. 5-year ban
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2-year ban

Explanation: Hasan was allegedly approached by an Indian bookie named Deepak Aggarwal twice. He will miss next year’s IPL and the T20 World Cup in Australia due to the ban.

15. Odisha Disaster Preparedness Day, sometimes seen in the news, is observed on ______.

  1. 29 Oct
  2. 5 Nov
  3. 8 Nov
  4. 14 Nov
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 29 Oct

Explanation: • Odisha Disaster Preparedness Day has been organized by Odisha State Disaster Management Authority (OSDAM)

  • On October 29, Super Cyclone struck Odisha coast in 1999; which killed thousands and caused huge losses economically



RBI Grade B Cracker Book for Phase I 2019 – 4000+ MCQ with Detailed Answers

RBI Grade B Cracker Book for Phase I 2019 - 4000+ MCQ with Detailed Answers

Print Friendly, PDF & Email