Daily GK & Current Affairs Quiz – 30th October 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 30th October 2019

GK & Current Affairs Questions – October 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 30th October 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & RBI Grade B & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz October 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – October 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 30th October 2019


1. Who has been appointed as the new administrator of Lakshadweep by President Ram Nath Kovind?

  1. Dineshwar Sharma
  2. Kiran Bedi
  3. Rajnath Singh
  4. Rajeev Jaitley
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Dineshwar Sharma

Explanation: • He was appointed as the interlocutor for Jammu and Kashmir in 2017

  • Sharma is a 1976-batch retired IPS officer (Kerala cadre). Also, he served as chief of the Intelligence Bureau from 2015 to 2017

2. Sophie Wilmès was named as the head of the next caretaker government of ______.

  1. UK
  2. Spain
  3. Belgium
  4. Switzerland
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Belgium

Explanation: • She is the first woman to head the government. Wilmes made her political debut in 2000 as a councilor

  • Belgium has not had a fully functioning federal government since December 2018

3. Which state has been ranked under Top three ‘Best Value Destination’ of the world in 2020 by Lonely Planet?

  1. MP
  2. Punjab
  3. Uttar Pradesh
  4. Telangana
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. MP

Explanation: • Àccording to the Lonely Planet, Madhya Pradesh is blessed with rich wildlife experiences, marvelous heritage & divine pilgrim spots

  • Lonely Planet is a leading travel media company. Since 1973, It aims to provide both inspiring and trustworthy information for every kind of traveller

4. Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL or ISIS) leader Abu Bakr al-Baghdadi was killed in a US military operation in ______.

  1. Iran
  2. Syria
  3. Russia
  4. US
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Syria

Explanation: • Baghdadi was one of the most wanted terrorists in the world

  • He proclaimed himself Caliph of the Islamic State in 2013
  • Kurdish-led Syrian Democratic Forces (SDF) played a key role in this raid
  • US designated him a terrorist some eight years ago. Also, it declared a bounty of $10 million on his head

5. The World Bank will now include Kolkata and ______, besides Delhi and Mumbai, for preparing Ease of Doing Business from 2020.

  1. Bengaluru
  2. Chandigarh
  3. Varanasi
  4. Chennai
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bengaluru

Explanation: • The report ranks 190 nations based on ten parameters. India climbed 14 rungs in the World Bank’s latest ease of doing business rankings to stand at 63

  • New Zealand topped the list, followed by Singapore, Denmark, and Hong Kong

6. Who has been appointed as Director General, Bureau of Indian Standards?

  1. Pramod K Tiwari
  2. Raj Kapoor
  3. Hussain Shah
  4. Heena Tandon
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Pramod K Tiwari

Explanation: • BIS is the National Standard Body of India. It aims for the harmonious development of the activities of standardization, marking and goods certification

  • The Bureau of Indian standards (BIS) Act 2016 established BIS as a national standard body

7. Sri Lanka, with support from the UN Environment Programme (UNEP), saw member states adopt the so-called Colombo Declaration on _______.

  1. Sustainable Nitrogen Management
  2. Sustainable Argon Management
  3. Sustainable Ozone Management
  4. Sustainable Carbon Monoxide Management
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sustainable Nitrogen Management

Explanation: • The “Colombo Declaration” aims to halve nitrogen waste by 2030

  • The world is grappling with the menace of air pollution, which kills 7 million people prematurely every year

• The Colombo Declaration has been developed with the technical support of the International Nitrogen Management System (INMS)

8. _____ has painted the Sikh religious symbol ‘Ik Onkar’ on the tail of one of its aircraft, to commemorate 550th birthday of Guru Nanak.

  1. Air India
  2. Kingfisher
  3. Vistara
  4. Go Air
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Air India

Explanation: • ‘Ik Onkar’ means ‘God is One’, a message espoused by Guru Nanak Dev Ji. This symbol is a central tenet of Sikh religious philosophy

  • This maiden flight is set to fly to Stansted in the UK from Amritsar on October 31
  • Air India painted an image of the Father of the nation, Mahatma Gandhi, earlier this year

9. The PSLV of the ISRO has bagged new rides for ___ small spacecraft of four international customers.

  1. 8
  2. 12
  3. 14
  4. 20
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. 14

Explanation: • These satellites will be sent to their respective orbits on the PSLV-C47, C48 & C-49

  • PSLV has launched around 300 mostly small satellites for many foreign customers, as there aren’t enough launch vehicles for small satellites

10. Differently abled people and those over ____ years of age can now cast their vote through postal ballots.

  1. 70
  2. 75
  3. 80
  4. 85
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. 80

Explanation: • Currently, voting through postal ballot is available to armed forces and those assigned poll duties

  • It is worth mentioning that absentee voter refers to a vote cast by someone who is unable to go to the polling station
  • This step will ensure their wider participation in the electoral process

11. India’s very own Unified Payments Interface (UPI)- a real-time payment system has achieved the double milestone of _____ transactions.

  1. 1 million
  2. 1 billion
  3. 10 billion
  4. 20 billion
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 1 billion

Explanation: • UPI has over 141 banks on board right now. National Payments Corporation of India, launched the domestic payments platform three years ago

  • UPI enables the users to send money from their account to any account. The rising popularity of UPI can be attributed to its simple and hassle-free system

12. A 36-storey electric guitar-shaped hotel opened in _____ opened recently with a star-studded event.

  1. Florida
  2. Moscow
  3. New Delhi
  4. Kabul
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Florida

Explanation: • The guitar-shaped Hard Rock property is the first of its kind

  • The 450ft hotel has LED ‘guitar string’ lights on the exterior stands out from the flat landscape
  • The Guitar Hotel features 638 guest rooms and suites that are outfitted with floor-to-ceiling glass panes

13. International Animation Day, sometimes seen in the news, is observed on ______.

  1. 28 Oct
  2. 3 Nov
  3. 7 Nov
  4. 12 Nov
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. 28 Oct

Explanation: • This special day was created by the International Animated Film Association in 2002

  • This day honors the birth of animation, which is recognized as the first public performance of projected moving images

14. Gandhi Mandela Foundation, has recently constituted India’s first International Award, known as __________.

  1. Gandhi Mandela Award
  2. Shanti Swarup
  3. Peace of Love
  4. Ahimsa Puruskar
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Gandhi Mandela Award

Explanation: • The award aims at honouring those who have been inspired by and furthered the ideas and ideals of the Mahatma Gandhi & Nelson Mandela

  • The awardees will be selected by a jury of eminent personalities. This award will be organized in different countries, beginning with India (in 2019)

15. Rajnath Singh has approved issuance of two OGELs for export of certain parts & components and intra-company transfer of technology to select countries. Expand OGELs.

  1. Open General Export Licences
  2. Open General Education Licences
  3. Open General Technology Licences
  4. Open Generalized Export Licences
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Open General Export Licences

Explanation: • The OGEL is a one-time export licence to be granted to a company for a particular time period

  • It will give a boost to defence exports and enhance ease of doing business
  • UAVs and any components specially designed or modified for UAVs are excluded under this licence



RBI Grade B Cracker Book for Phase I 2019 – 4000+ MCQ with Detailed Answers

RBI Grade B Cracker Book for Phase I 2019 - 4000+ MCQ with Detailed Answers

Print Friendly, PDF & Email