Daily GK & Current Affairs Quiz – 29th October 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 29th October 2019

GK & Current Affairs Questions – October 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 29th October 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & RBI Grade B & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz October 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – October 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 29th October 2019


1. Which nation has denied India’s request to allow Prime Minister Narendra Modi’s VVIP flight to use its airspace for his upcoming visit to Saudi Arabia?

  1. Pakistan
  2. Iran
  3. Afghanistan
  4. Sri Lanka
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Pakistan

Explanation: • Tensions between India and Pakistan spiked after India abrogated provisions of Article 370

  • Reportedly, India has taken this matter to the International Civil Aviation Organisation (ICAO)

• PM Modi will be visiting Saudi Arabia to participate in an international business conference on October 29

2. 58th Raising Day of Indo-Tibetan Border Police (ITBP) was recently observed on _____.

  1. Oct 23
  2. Oct 24
  3. Oct 27
  4. Oct 30
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Oct 24

Explanation: • The Indo-Tibetian Border Police is one of the 7 Central Armed Police Forces

  • It was raised on 24 October 1962, under the CRPF Act. It works under command of Union Home Ministry

3. Sports facilities and stadiums across the country under the auspices of the Sports Authority of India (SAI) would be made free of cost from ______.

  1. Nov 1
  2. Nov 15
  3. Dec 10
  4. Dec 30
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Nov 1

Explanation: • The facilities can be availed for free only for sports events. Organisers will have to bear the expenses related to electricity etc.

  • They can also be availed for training purposes by athletes and accredited coaches.
  • Coaches can apply for accreditation on SAI’s website ( Sports Authority Of India )

4. ____ will send a golf cart-sized robot to the moon in 2022 to search for deposits of water below the surface.

  1. NASA
  2. ISRO
  3. JAXA
  4. ESA
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. NASA

Explanation: VIPER stands for Volatiles Investigating Polar Exploration Rover. It will drive for miles (km) on the dusty lunar surface to get a closer look. The rover is expected to arrive on the moon’s south polar region in December 2022.

5. _____ has inked a Letter of Understanding (LoU) on “drink from tap mission” with the United Nations Children’s Fund (UNICEF).

  1. Odisha
  2. Goa
  3. Kerala
  4. Punjab
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Odisha

Explanation: • The initiative aims at providing piped quality drinking water supply to each household on a 24-hour basis

  • Investment in water is critical to make Odisha a healthy society, according to the government

6. A committee has been formed under ________ to resolve differences between the Niti Aayog and the MeitY over who will implement its ambitious artificial intelligence mission.

  1. Narendra Modi
  2. Amit Shah
  3. K VijayRaghavan
  4. Rahul Choksi
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. K VijayRaghavan 

Explanation: • The committee has been tasked with rooting out duplication of work between various government arms

  • NITI Aayog received clearance from the expenditure finance committee for a budget of Rs 7,000 crore
  • Whereas, MeitY had sent a separate Rs 400 crore proposal to set up a national AI program

7. CBSE and NCERT have launched an online _________ called as ‘Tamanna.’

  1. Aptitude Test
  2. Scholarship Exam
  3. Career Counselor
  4. Digital Payments
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Aptitude Test

Explanation: • Tamanna stands for “Try And Measure Aptitude And Natural Abilities”

  • This test aims at helping students of Class 9 and 10 make a better choice of subjects

8. Dilip Parikh died recently at a private hospital following prolonged illness. He served as the CM of _____.

  1. Gujarat
  2. Maharashtra
  3. Goa
  4. UP
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Gujarat

Explanation: • Parikh served as the 13th CM of Gujarat between October 1997 and March 1998

  • Parikh’s government was supported by the Congress
  • He also served as president of the Gujarat Chamber of Commerce and Industry

9. Future Investment Initiative Forum, sometimes seen in the news, is to be held in ______.

  1. Saudi Arabia
  2. Iran
  3. Sri Lanka
  4. Malaysia
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Saudi Arabia

Explanation: • The Future Investment Initiative Forum is to be organised by the Saudi Arabia’s Sovereign Wealth Fund (Public Investment Fund)

  • The forum is popularly known as the ‘Davos in the Desert’ and has been hosted since 2017

10. Indo-French Joint Exercise Shakti-2019, will be held in _______.

  1. Rajasthan
  2. Punjab
  3. Tamil Nadu
  4. Haryana
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Rajasthan

Explanation: • The bilateral exercise will be conducted from  31 Oct to 13 Nov 2019

  • The joint exercise will focus on Counter Terrorism operations in backdrop of semi-desert terrain

• Series of ‘Exercise SHAKTI’ between India and France commenced in year 2011

11. Shri Guru Gobind Singh Ji Airport is located in which among the following states/regions?

  1. New Delhi
  2. Punjab
  3. Haryana
  4. Maharashtra
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Maharashtra

Explanation: • It is owned by Maharastra Industrial Development Corparation

  • This airport is operated by Nanded Airport Pvt Limited

• It is located in Nanded in Maharastra. Shri Guru Gobind Singh Ji airport was expanded and upgraded in 2008

12. India has reduced its poverty rate from 55% to ____ in 10 years according to a new version of the global Multidimensional Poverty Index (MPI) report 2018.

  1. 45%
  2. 39%
  3. 31%
  4. 28%
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 28%

Explanation: • MPI was developed by the United Nations Development Programme (UNDP) & the Oxford Poverty and Human Development Initiative

  • The index is based on a list of 10 deprivations for poor

13. The city of Ujjain is located on the banks of the _______ in Madhya Pradesh.

  1. Kshipra
  2. Betwa
  3. Ganges
  4. Chambal
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Kshipra River

Explanation: • Ujjain is home to one of Lord Shiva’s 12 Jyotirlingas

  • The Kumbh is held every three years in one of the four cities (Haridwar, Allahabad, Nasik and Ujjain). The next Kumbh Mela will be held in Ujjain in 2028

14. The majestic Ram Ki Paidi wore a celestial look as 410,000 diyas or earthen lamps were lit on the banks of the ______.

  1. Saryu
  2. Indus
  3. Ravi
  4. Satluj
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Saryu

Explanation: • UP government led by Yogil celebrated Deepotsav in Ayodhya for the first time in October 2017

  • Fiji’s minister Veena Bhatnagar was the chief guest at this year Deepotsav

15. ABADHA scheme, sometimes seen in the news, is associated with which among the following states?

  1. Odisha
  2. MP
  3. Telangana
  4. Punjab
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Odisha

Explanation: • ABADHA stands for Augmentation of Basic Amenities and Development of Heritage and Architecture

  • ABADHA scheme was launched by the State Government in 2017-18
  • Odisha has decided to spend Rs 3208 crore under the ABADHA scheme in three years to transform Puri into a world heritage city



RBI Grade B Cracker Book for Phase I 2019 – 4000+ MCQ with Detailed Answers

RBI Grade B Cracker Book for Phase I 2019 - 4000+ MCQ with Detailed Answers

Print Friendly, PDF & Email