Daily GK & Current Affairs Quiz – 28th October 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 28th October 2019

GK & Current Affairs Questions – October 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 28th October 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & RBI Grade B & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz October 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – October 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 28th October 2019


1. Disarmament week, sometimes seen in the news, is observed during ______.

  1. 24-30 Oct
  2. 25-31 Oct
  3. 1-7 Nov
  4. 2-8 Nov
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 24-30 Oct

Explanation: • This Week focuses on both weapons of mass destruction, including nuclear, biological and chemical weapons

• This stresses the need for the cessation of the arms race in order for global security

2. Swedish climate activist Greta Thunberg has been honoured with a new species of _______ named after her.

  1. Beetle
  2. Snake
  3. Kangaroo
  4. Deer
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Beetle

Explanation: • Britain’s Natural History Museum named a wingless beetle after climate activist Greta Thunberg

  • Sweden’s Thunberg has injected a burst of energy into the climate change movement

3. Fundo Clima, sometimes seen in the news, is a climate fund project of _____.

  1. Brazil
  2. Argentina
  3. South Africa
  4. India
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Brazil 

Explanation: • Fundo Clima is a fund established under the Ministry of Environmen in 2010

  • NDB will provide a sovereign loan of USD 500 million to Brazil for Fundo Clima

4. Who has lost the title as the world’s richest man, paving the way for tenacious Bill Gates to grab the top spot?

  1. Ratan Tata
  2. Bharti Mittal
  3. Jeff Bezos
  4. Satya Nadella
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Jeff Bezos

Explanation: • The dip in Amazon’s stock price caused Bezos to vacate his title to Microsoft’s Bill Gates

  • Bezos relinquished the title to Microsoft co-founder Bill Gates, whose net worth is $105.7 billion

5. World Development Information Day, sometimes seen in the news, is observed on _______ annually.

  1. Oct 22
  2. Oct 24
  3. Oct 26
  4. Oct 28
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. Oct 24

Explanation: • This day aims to draw attention of worldwide public opinion to development problems

  • Its object is to propagate information and mobilize public opinion
  • The day coincides with United Nations Day (24 October)

6. Vijaya Bank Museum was recently inaugurated in which among the following cities?

  1. Bengaluru
  2. Chandigarh
  3. Kolkata
  4. Jaipur
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bengaluru 

Explanation: • The Vijaya Bank Heritage Museum was inaugurated. The museum was established to ensure that cultural ethos and institutional memories of the erstwhile Vijaya Bank are valued

• The merger of Bank of Baroda with Dena Bank and Vijaya Bank was effective from April 1

7. Vigilance Awareness Week will be observed from _____ to _____.

  1. Oct 28 – Nov 2
  2. Oct 27 – Nov 1
  3. Oct 29 – Nov 3
  4. Oct 30 – Nov 4
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Oct 28 – Nov 2

Explanation: • This is observed every year during the week in which the birthday of Sardar Patel falls

  • “Integrity- A way of life” has been chosen as its theme
  • It affirms the commitment to promotion of integrity and probity in public life through citizen participation

8. DEFCOM 2019 is scheduled to be held on 26 and 27 November 2019 in _______.

  1. Puri
  2. New Delhi
  3. Ludhiana
  4. Ladakh
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. New Delhi

Explanation: • DEFCOM seminar is jointly organised by the Corps of Signals and Confederation of Indian Industry

  • DEFCOM 2019 is to be held on 26 and 27 November 2019 at Manekshaw Centre, New Delhi
  • It will seek to deliberate on the theme, “Communications as a Decisive Catalyst for Jointness”

9. World Cities Day is annually observed on _______.

  1. 31st October
  2. 5th November
  3. 6th November
  4. 10th November
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. 31st October

Explanation: • This day recognizes the role of urbanization in global sustainable development and social inclusion

  • The 2019 Theme is: Changing the world: innovations and better life for future generations

10. Evo Morales was recently re-elected as President of which among the following countries?

  1. Bolivia
  2. Argentina
  3. Brazil
  4. Chile
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Bolivia

Explanation: • Bolivia’s Evo Morales was officially declared the outright winner of presidential election

  • Morales had secured 47.1% of the vote, against 36.5% for his closest rival Carlos Mesa

11. Who has been honored with the 2019 Berggruen Prize for Culture and Philosophy?

  1. Ruth Bader Ginsburg
  2. Vandana Shiva
  3. Sardar Anjum
  4. Pandurang Shastri
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Ruth Bader Ginsburg

Explanation: • This award is given annually to a “thinker whose ideas are shaping human self-understanding to advance humankind.”

  • Ginsburg was chosen from a group of 500 nominees
  • The award will be presented on December 16 at the New York Public Library
  • Ginsburg also worked at the American Civil Liberties Union

12. World Polio Day, sometimes seen in the news, is observed on ______ every year.

  1. Sept 24
  2. Oct 24
  3. Nov 24
  4. Dec 24
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Oct 24

Explanation: • World Polio Day was established by Rotary International

  • India was also declared free of polio after years of efforts to get rid of thia disease
  • Till 2009, India accounted for more than half the world’s polio cases
  • India’s success against polio is one of the most significant achievements in public health

13. IRDAI has set up a committee headed by ________ to evaluate applications filed under the Regulatory Sandbox approach.

  1. S Sadagopan
  2. Rajeev Mishra
  3. Pardeep Verma
  4. Ahmed Ali
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. S Sadagopan

Explanation: • Regulatory Sandbox approach aims to recognise innovative ideas to foster growth in the insurance sector

• The panel will screen the applications & evaluate the outcomes of experiments undertaken

14.The 2020 ICC Under-19 Cricket World Cup is to be held in _______.

  1. India
  2. South Africa
  3. Pakistan
  4. Kazakhstan
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. South Africa

Explanation: • India has been grouped alongside New Zealand, Sri Lanka and first-timers Japan in Group A

  • Group B: Australia, England, West Indies, Nigeria
  • Group C: Pakistan, Bangladesh, Zimbabwe, Scotland
  • Group D: Afghanistan, South Africa, UAE, Canada

15.Who took oath as Haryana chief minister for the second term and will lead the coalition government in the state?

  1. Manohar Lal Khattar
  2. BS Hooda
  3. Satya Arya
  4. Dushyant Chautala
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Manohar Lal Khattar

Explanation: • In Haryana assembly, a minimum strength of 46 MLAs is required to form the government

  • The ruling BJP has made history by returning to power for a consecutive term
  • JJP leader Dushyant Chautala took oath as the deputy CM



RBI Grade B Cracker Book for Phase I 2019 – 4000+ MCQ with Detailed Answers

RBI Grade B Cracker Book for Phase I 2019 - 4000+ MCQ with Detailed Answers

Print Friendly, PDF & Email