Daily GK & Current Affairs Quiz – 27th October 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 27th October 2019

GK & Current Affairs Questions – October 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 27th October 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & RBI Grade B & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz October 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – October 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 27th October 2019


1. India and Pakistan signed a pact to open a land corridor for Indian pilgrims to visit Darbar Sahib Gurdwara in _______ district of Pakistan.

  1. Narowal
  2. Sialkot
  3. Attock
  4. Sahiwal
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Narowal

Explanation: • The corridor will connect the Dera Baba Nanak shrine (India) with Darbar Sahib at Kartarpur (Narowal district of Pakistan)

  • The agreement signing ceremony took place at the Kartarpur Zero Point
  • Each visitor would be required to pay USD 20 as fee

2. Who has been appointed the Lieutenant Governor of the union territory of Ladakh?

  1. RK Mathur
  2. Pooja Joshi
  3. Hemant Bajwa
  4. Vatsal Chopra
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. RK Mathur

 Explanation: • Mathur is a retired 1977 batch IAS officer of Tripura cadre

• Mathur retired as the Chief Information Commissioner of India (CIC) in 2018

3. The contract for designing the ambitious revamp of New Delhi’s Central Vista, or Rajpath, was awarded to ______.

  1. HCP Design
  2. L&T
  3. Gammon Infrastructure
  4. GMR Group
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. HCP Design

Explanation: • The 3-km-long Central Vista stretches from the Rashtrapati Bhavan to India Gate

  • Reportedly, HCP Design had executed several projects in the past
  • The firm will be paid Rs 229.75 crore for consultancy services

4. World Day for Audiovisual Heritage takes place on ______ every year.

  1. 27 Oct
  2. 28 Oct
  3. 29 Oct
  4. 30 Oct
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 27 Oct

Explanation: • The theme of this year is “Engage the Past Through Sound and Images”

  • This day reminds us that audiovisual documents, such as films, radio, and television programmes, are our common heritage

5. Who was appointed the first Lt Governor of Jammu and Kashmir recently? 

  1. Girish Chander Murmu
  2. RK Sharma
  3. Vipul Narang
  4. Rajeev Mishra
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Girish Chander Murmu

Explanation: • Murmu will take over as the first Lieutenant-Governor of Jammu and Kashmir

  • Girish Murmu currently serves as the Expenditure Secretary in the Finance ministry

6. Former BSF constable Tej Bahadur Yadav, who contested the Haryana elections from Karnal, quit ______.

  1. BJP
  2. INC
  3. JJP
  4. Akali Dal
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. JJP

Explanation: • Tej Bahadur Yadav has resigned from the Jannayak Janata Party (JJP) as it tied-up with the BJP to form the new Haryana government

  • Mr Yadav contested the election from Karnal against Manohar Lal Khattar

7. According to the Crime in India Report for the year 2017, _____ topped the list with 56,011 cases.

  1. UP
  2. Telangana
  3. Bihar
  4. Maharashtra
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. UP

Explanation: • UP topped the list with 56,011 cases followed by Maharashtra and West Bengal

  • The NCRB falls under the Union Ministry of Home Affairs
  • NCRB is responsible for collecting and analysing crime data

8. 29th ministerial meeting of the BASIC (Brazil, South Africa, India, China) countries on Climate Change was recently held in _____.

  1. China
  2. India
  3. Brazil
  4. South Africa
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. China

Explanation: • Environment Minister Prakash Javadekar attended the 29th BASIC (Brazil, South Africa, India and China) ministers’ meeting

  • According to the joint statement, global climate action should promote climate justic

• The meeting was chaired by LI Ganjie, Chinese Minister of Ecology and Environment

9. The second quadrilateral consultation on the Afghan issue was recently held in ______.

  1. Moscow
  2. Islamabad
  3. Lahore
  4. New Delhi
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Moscow

Explanation: • The representatives want to reach an agreement with an aim to end the 18-year long war in Afghanistan

  • China, Russia and Pakistan support the resumption of talks between the US and the Taliban
  • Also, China is willing to host an intra-Afghan dialogue in Beijing

10. Who was recently elected the leader of the Haryana BJP legislative Party?

  1. Manohar Lal Khattar
  2. Anil Vij
  3. Dushyant Chautala
  4. Gopal Kanda
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Manohar Lal Khattar

Explanation: • Khattar’s name was proposed by MLAs Anil Vij and Kanwar Pal

  • BJP is all set to form the government in Haryana after clinching an alliance with the Jannayak Janata Party (JJP)

11. Union minister Prakash Javadekar released the Snow Leopard Population Assessment (SLPAI) at the fourth steering committee meeting of the GSLEP.

  1. Global Snow Leopard and Ecosystem Program
  2. Global Snow Lion and Ecosystem Program
  3. Global Snow Leopard and Eco-fragile  Program
  4. Globalized Snow Leopard and Ecosystem Program
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Global Snow Leopard and Ecosystem Program

Explanation: • GSLEP is a joint initiative aiming to conserve the endangered snow leopard

  • Its mandate is to secure at least 20 landscapes for snow leopards by the year 2020

12. ______ has established a 1.5 acre demonstration plot for Ultra High Density Planting (UHDP) of mango in the College Orchard of Horticultural College & Research Institute.

  1. Punjab Agricultural University
  2. Delhi University
  3. Tamil Nadu Agricultural University
  4. Amity University
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Tamil Nadu Agricultural University

Explanation: • Mango is cultivated in the state’s 1.6 lakh hectares area

  • Under UHDP (Ultra High Density Planting) technique, accommodation of 500 plants/acre is possible
  • The benefits under UHDP include:

– Two to three-fold increase in productivity

– Optimal use of vertical and horizontal space

– Increased water-use and fertilizer-use efficiency

– Possibility of using the space between plants for inter-cropping

13. As many as ____ crimes were committed every day against children in 2017, according to the child rights body CRY.

  1. 150
  2. 250
  3. 350
  4. 450
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. 350

Explanation: • Uttar Pradesh and Madhya Pradesh emerged as the top two states, in terms of crimes against children

  • The cases for crime against children increased to 1,29,032 in 2017, according to the NCRB data on crime in India

14. Which nation will host the first edition of expanded 24-team FIFA World Cup for Clubs in 2021?

  1. China
  2. US
  3. Iran
  4. Pakistan
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. China

Explanation: • The competition, which currently features seven teams, will be expanded to 24 teams for the first time.

  • The Club World Cup currently consists of 7 teams and is held every December

• FIFA has previously been criticised for staging events in countries with poor human rights records

15.The US government has awarded the much-anticipated $10 billion Cloud contract for Pentagon to ______.

  1. WhatsApp
  2. Amazon
  3. Microsoft
  4. Infosys
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Microsoft 

Explanation: • It’s a key contract for Microsoft as the company battles Amazon for cloud dominance

  • The contract aims to provide the Pentagon with cloud services for basic storage and power



RBI Grade B Cracker Book for Phase I 2019 – 4000+ MCQ with Detailed Answers

RBI Grade B Cracker Book for Phase I 2019 - 4000+ MCQ with Detailed Answers

Print Friendly, PDF & Email