Daily GK & Current Affairs Quiz – 26th October 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 26th October 2019

GK & Current Affairs Questions – October 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 26th October 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & RBI Grade B & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz October 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – October 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 26th October 2019


1. Kanya Sumangala Yojana, sometimes seen in the news, was launched in ____.

  1. UP
  2. Bihar
  3. Karnataka
  4. Kerala
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. UP

Explanation: • It will provide a fund worth Rs 15000 to the family where a girl child is born

  • The amount will be released to the family in a phased manner

2. National Unity Day, sometimes seen in the news, is celebrated on _____.

  1. Oct 28
  2. Oct 31
  3. Nov 5
  4. Nov 14
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Oct 31

Explanation: • Sardar Vallabhbhai Patel is popularly known as the Iron Man of India

  • This day remembers Sardar Patel’s stupendous role in integrating the princely States into independent India
  • The highest civilian award has been instituted in the field of contribution to the unity and integrity of India, in the name of Shri Patel

3. Who will head the National Highways Authority of India as part of a major bureaucratic reshuffle effected by the Centre ?

  1. Rakesh Asthana
  2. Vipul Sharma
  3. Sukhbir Singh Sandhu
  4. Hardeep Puri
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Sukhbir Singh Sandhu

Explanation: • Sandhu is a 1988-batch IAS officer of Uttarakhand cadre

  • Currently, he is additional secretary, department of higher education, HRD Ministry
  • NHAI is an autonomous agency accountable for the management of the national highway network in India

4. Who has been awarded the European Union’s top human rights award “Sakharov Prize for Freedom of Thought”?

  1. Ilham Tohti
  2. Menaka Chaudhary
  3. Donald Trump
  4. Imran Khan
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ilham Tohti

Explanation: • Ilham is an economist fighting for the rights of China’s Uighur minority

  • The EU’s top human rights award will be presented on December 18
  • This award honours individuals or groups who defend human rights and fundamental freedoms

5. ________ has become the first kerosene-free district of Gujarat. 

  1. Gandhinagar
  2. Anand
  3. Ahmedabad
  4. Amreli
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Gandhinagar

Explanation: • Gandhinagar has become Gujarat’s first Kerosene-free district

  • In India, the consumption of kerosene is mostly used by rural poor for lighting and cooking
  • Use of kerosene has been declining for a decade. In 2017, the government decided to sharply reduce allocation of subsidised kerosene to states

6. India & ____ signed a joint statement of intent (SoI) that formalised their intention to co-develop a range of cutting-edge warfighting technologies and systems for their militaries.

  1. US
  2. Mexico
  3. South Africa
  4. Russia
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. US

Explanation: • This aims to revitalise a defence technology sharing pact

  • The resolve to speed up defence collaboration in critical areas was made
  • The Defence Technologies and Trade Initiative (DTTI) was signed in 2012. It was aimed at identifying and promoting major joint development and manufacturing projects for the defence forces

7. Emperor Naruhito formally ascended to throne of which country in a ceremony at the Imperial Palace?

  1. Japan
  2. North Korea
  3. New Zealand
  4. Russia
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Japan

Explanation: • In a brief ceremony, Naruhito became emperor and his wife Masako became empress on May 1

  • The recent ritual officially announced his change in status to the world

8. ______ is ranked 1 among 190 economies in the ease of doing business, according to the latest World Bank annual ratings.

  1. New Zealand
  2. China
  3. US
  4. Finland
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. New Zealand

Explanation: • Ease of doing business is an index published by the World Bank

  • New Zealand has topped the rankings, followed by Singapore and Hong Kong
  • India moved from 77th to 63rd position in this index

9. Pankaja Munde, daughter of late BJP leader Gopinath Munde lost her _____ seat to her cousin Dhananjay Munde.

  1. Nimgaon
  2. Parli
  3. Maval
  4. Shirur
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. Parli 

Explanation: • She lost in the Parli constituency to her estranged cousin Dhananjay Munde of the NCP

  • Ms Munde is the daughter of former union minister Gopinath Munde, who died in 2014

10. _____ has retained its crown as the world’s best in the latest annual Melbourne Mercer Global Pension Index (MMGPI).

  1. Netherlands
  2. Switzerland
  3. India
  4. Israel
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Netherlands

Explanation: • The Netherlands scored 81.0 in this year’s edition of the index, with Denmark rising to 80.3

  • The study comes as policy makers grapple with more people entering retirement, who need a steady flow of income

11. India’s first International Multi-Modal Hub is to be located in ______.

  1. West Bengal
  2. Nagaland
  3. Assam
  4. Kerala
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Assam

Explanation: • Assam is planning to develop Jogighopa, as a logistics hub or trans-shipment point

  • ADB has agreed to fund the project at an estimated cost of around Rs 600 crore

12. BJP emerged as the largest party with ___ seats in Haryana.

  1. 23
  2. 34
  3. 40
  4. 55
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 40

Explanation: • Although the BJP’s share of votes has gone up, its seat tally fell to 40

  • In Haryana, Congress did an impressive performance, forcing the BJP to see a hung assembly
  • Notably, the BJP  set itself a target of 75 seats in the 90-member Haryana Assembly

13. The BJP won ___ seats in the Maharashtra assembly elections 2019.

  1. 67
  2. 88
  3. 105
  4. 134
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. 105

Explanation: • The BJP tally came down from 122 (in 2014) to 105 (in 2019)

  • In 2019 Lok Sabh election, the BJP and Shiv Sena contested almost equal number of seats

14. According to Global Health Security (GHS) Index, 2019, India was at ___ rank with a score of 46.5.

  1. 24th
  2. 57th
  3. 79th
  4. 91st
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. 57th

Explanation: • GHS Index is the first comprehensive assessment of epidemic and pandemic threats globally

• The Index assesses each country’s capacity to prevent, detect and respond to health emergencies

15. _____ launched a Strategic Action Plan (SAP) with the support of UNICEF and UNFPA, to make the state child marriage free.

  1. Odisha
  2. J&K
  3. Punjab
  4. Goa
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Odisha

Explanation: The State Strategic Action Plan, is to be implemented between 2019 and 2024. The SAP was launched on the prevention of child marriage in Odisha. The prevalence of child marriages among girls in Odisha is 21.3 % (vs national average: 26.8%)



RBI Grade B Cracker Book for Phase I 2019 – 4000+ MCQ with Detailed Answers

RBI Grade B Cracker Book for Phase I 2019 - 4000+ MCQ with Detailed Answers

Print Friendly, PDF & Email