Daily GK & Current Affairs Quiz – 25th October 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 25th October 2019

GK & Current Affairs Questions – October 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 25th October 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & RBI Grade B & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz October 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – October 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 25th October 2019


1. When is the United Nations Day observed globally?

  1. 23 Oct
  2. 24 Oct
  3. 25 Oct
  4. 26 Oct
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 24 Oct

Explanation: • United Nations (UN) is an international organization founded in 1945

  • UN Day marks the anniversary of the entry into force in 1945 of the UN Charter
  • The United Nations aims to support collective action to realize peace, development and human rights

2. ____ has unveiled a gold-medal-shaped emblem for the 2024 Olympics and Paralympic Games.

  1. Paris
  2. New Delhi
  3. Tokyo
  4. London
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Paris 

Explanation: • The logo incorporates the Olympic flame and the lips of Marianne

• The logo has been created as a combination of 3 symbols connected to the Olympics and France

3. Which Bollywood actor/actress has joined hands with UNICEF and Ministry of Women and Child Development to raise awareness and speak up against sexual abuse of children?

  1. Salman Khan
  2. Ayushmann Khurrana
  3. Priyanka Chopra
  4. Aamir Khan
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ayushmann Khurrana

Explanation: Ayushmann has boarded – the Protection of Children from Sexual Offences Act – a key initiative of Ministry of Women & Child Development.

Facts & Figures:

  • Uttar Pradesh led the highest number of child abuse cases followed by Madhya Pradesh, Tamil Nadu, Karnataka and Gujarat, as per NCRB data
  • Between Jan and June 2019, 24,212 cases of child abuse have been registered in India

4. The 2019 World Wushu Championships were held in ______.

  1. India
  2. USA
  3. China
  4. Russia
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. China

Explanation: Wushu sanda is a martial art which combines full-contact kickboxing. The World Wushu Championship (WWC) is organized by the International Wushu Federation. The WWC takes place biennially.

5. The Global Bio-India 2019, one of the largest biotechnology stakeholders conglomerate will be held for the first time at ______ from 21st to 23rd November, 2019. 

  1. New Delhi
  2. Jaipur
  3. Mumbai
  4. Ahmedabad
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. New Delhi 

Explanation: The DBT, Ministry of Science & Technology, is organizing this event. The event is expected to strengthen the indigenous research capabilities & bio-entrepreneurship. Biotechnology is identified as one of the thrust areas for driving GDP growth of our country.

6. Shiv Sena leader and Yuva Sena chief Aaditya Thackeray won from the ______ Assembly constituency.

  1. Worli
  2. Shirur
  3. Nimgaon
  4. Satara
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Worli

Explanation: Thackeray defeated Nationalist Congress Party candidate Suresh Mane by more than 67,000 votes. The Worli seat was previously held by Shiv Sena MLA Sunil Shinde. Worli is an Assembly constituency in Mumbai-Thane region.

7. Who has been appointed as the chairman of the Staff Selection Commission (SSC)?

  1. Braj Raj Sharma
  2. Sanjeev Gupta
  3. Nagendra Nath Sinha
  4. Shailesh Kumar
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Braj Raj Sharma

Explanation: • Sharma is a 1984 batch IAS officer of J&K cadre

  • Notably, SSC was created to ease the burden of the UPSC. Currently, SSC has a sanctioned staff strength of 481 officers

8. _______ and _______ have the fastest mean fixed broadband and mobile download speeds respectively, according to a new report by Ookla.

  1. Chennai, Mumbai
  2. Bengaluru, Kolkata
  3. Ludhiana, Ahmedabad
  4. Mumbai, Hyderabad
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Chennai, Mumbai

Explanation: • Chennai had the fastest mean download speed over fixed broadband, followed by Bengaluru and Hyderabad

  • In terms of mobile download speeds, the rankings are:

– Mumbai (11.87 Mbps)

– Indore (11.80 Mbps)

– Visakhapatnam (11.74 Mbps)

– Hyderabad (11.48 Mbps)

– Kolkata (11.46 Mbps)

  • India is the leader in mean fixed broadband download speed in comparison to its neighbors

9. Who became the first Indian man to win a wushu World Championships gold?

  1. Praveen Kumar
  2. Ramesh Sinha
  3. Udit Chawla
  4. Arjun Mandok
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Praveen Kumar

Explanation: Kumar beat Russel Diaz of the Philippines in the 48kg category. In 2017, Pooja Kadian became the first Indian to be crowned world champion in wushu. Praveen had earlier defeated Uzbekistan’s player in the semifinal.

10. The Government of India, Government of Odisha and ______ signed a US$165 million loan agreement to support smallholder farmers.

  1. IMF
  2. World Bank
  3. NDB
  4. AIIB
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. World Bank

Explanation: The Odisha Integrated Irrigation Project for Climate Resilient Agriculture will be implemented in rural areas. The project will support the rehabilitation of 532 water tanks.

11. India marginally improved its ranking to _____ position in terms of providing pension and retirement benefits, according to the Melbourne Mercer Global Pension Index (MMGPI).

  1. 20th
  2. 32nd
  3. 56th
  4. 78th
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 32nd

Explanation: • The MMGPI evaluates the countries, on the basis of providing pension and retirement benefits to citizens

  • India was ranked at 33rd place in 2018. India’s index value increased largely due to the improvement in adequacy, sustainability and integrity

12. India has moved 14 places to be ____ among 190 nations in the World Bank’s ease of doing business ranking.

  1. 63rd
  2. 78th
  3. 81st
  4. 102nd
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 63rd

Explanation: • India has improved its rank in seven out of 10 indicators

  • India still lags in areas such as enforcing contracts and registering property
  • India was 77th among 190 countries in the previous ranking last year
  • It is worth mentioning that India was ranked 142nd when PM Modi took office in 2014

13. The next ‘Hunar Haat’, an initiative of the Minority Affairs Ministry, will be organised in _____. 

  1. UP
  2. Bihar
  3. Himachal Pradesh
  4. Kerala
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. UP

Explanation: All the ‘Hunar Haats’ (in 2019 & 2020) will be based on the theme of ‘Ek Bharat Shresth Bharat.’ They aim to provide market, employment & employment opportunities to master artisans and culinary experts.

14. Mission Indradhanush 2.0, sometimes seen in the news, is associated with __________.

  1. Immunisation
  2. Digitisation
  3. Coal Mines
  4. Climate Change
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Immunisation

Explanation: • This program will cover children up to 2 years of age and all pregnant women

  • About 12 various kinds of vaccines are included under the mission
  • Health Ministry will carry out this program in 271 districts across the nation

15. Wipro Limited has been selected as a member of the global DJSI – 2019 for the tenth year in succession. Expand DJSI.

  1. Dow Jones Sustainability World Index
  2. Dow Jones Sustainable World Index
  3. Dow John Sustainability World Index
  4. Dow Jones Sustainability World Indices
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Dow Jones Sustainability World Index

Explanation: DJSI was launched in 2009. The S&P DJSI (World) is the gold standard for corporate sustainability. Wipro Limited is a leading global information technology, consulting & business process services company.



RBI Grade B Cracker Book for Phase I 2019 – 4000+ MCQ with Detailed Answers

RBI Grade B Cracker Book for Phase I 2019 - 4000+ MCQ with Detailed Answers

Print Friendly, PDF & Email